Petak, 25.06.2010.

Dan državnosti Republike Hrvatske

U Hrvatskoj se danas slavi Dan državnosti. U organizaciji Grada Sinja u 9 sati položeni su vijenci na spomenik „Hrvatskim braniteljima“. Svečana sveta misa služena je u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske.
Nositelj pravaško–demokršćanske liste nezavisni vijećnik Miro Bulj i dopredsjednik udruge vetarana i dragovoljaca Domovinskog rata splitsko–damatinske županije položio je vijenac pred spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Polaganju vijenaca na spomenik braniteljima i pred spomenik dr. Franji Tuđmanu nazočili su obitelji poginulih branitelja.
Povodom Dana državnosti svečana sveta misa služena je u crkvi svetoga Mihovila u Trilju. Predstavnici Grada položili su vijence za poginule branitelje u Domovinskom ratu ispred spomenika svetog Mihovila.
Članovi triljske dramske Udruge „Most“ u 19,30 sati kod Spomenika Sv. Mihovila u Trilju održat će recital „Moja domovina“, nakon kojeg će koncert domoljubnih pjesama održati Joško Delić Zurzi.

Glavni urednik "Sinjskih novina" Vito Perić reagirao je na prozivanje predsjednika sinjskog HSS-a Željka Sesardića

Glavni urednik "Sinjskih novina" Vito Perić reagirao je na prozivanje predsjednika sinjskog HSS-a Željka Sesardića, koji je na jučerašnjoj konferenciji za medije, komentirajući kako u posljednje vrijeme vlada "fenomen ukazanja maršala Tita", spomenuo posljednji broj ovih novina. 

U priopćenju stoji sljedeće:
"Predsjednik sinjskog HSS-a, Željko Sesardić, "ničim izazvan" prozvao je našu novinu za, citiram, "fenomen ukazanja maršala Tita". Time dovodi uređivačku politiku novina u vezu s događajima iz naše prošlosti i stradavanjima Hrvata zbog političke opredjeljenosti.
Pojasnit ću Sesardiću, očitom nepoznavatelju novinarstva, a i javnosti da je ne bi zavele zlonamjerne informacije koje on plasira, o čemu se radi.
Kako Sinj nije imao novinu zadnjih dvadeset godina, kroz rubriku Vremeplov podsjećamo čitatelje na pisanje tadašnjeg Vjesnika Cetinske krajine, a uz tekstove prilažemo preslik naslovnice.  
Zadnji broj „Sinjskih novina“ poklopio se s datumom izlaska Vjesnika na kojem je bila slika Tita i prateći tekst, povodom godišnjice njegove smrti.  
Ne vidimo ništa sporno u podsjećanju na ta vremena. Možda će zbog podsjećanja na događaje iz prošlosti Sesardić tražiti zabranu TV kalendara HTV-a.                                                          
Nismo mi iz Sinjskih novina, a nadamo se ni Sesardić, slali ljude na stratišta gdje je politika odlučivala o nečijoj sudbini. Podsjećamo da je Sesardić bio član Saveza komunista. Možda ga podsjećanje na prošlost plaši jer bi se i njegovo ime moglo ukazati.

Vito Perić, pravnik i diplomirani novinar, urednik Sinjskih novina"

Kino danas

U sinjskom kinu u 19,00 i u 20,30 sati prikazuje se novi nastavak filma SHREK.

Sport

Grad Trilj, županija Splitsko dalmatinske i Hvidra Trilj pokrovitelji su 3. memorijalnog nogometnog turnira za dječake  „Triljski branitelji“, koji počinje danas, 25. lipnja. Turnir se igra u čast poginulih branitelja Domovinskog rata na Športsko – rekreacijskom centru „Zdenko Pavela – Cato„ u Čaporicama. Nastupit će 23 ekipe iz 15 dalmatinskih klubova.

Stanje na cestama

Zabrana za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona bit će danas 25. lipnja od 14 do 23 sata. Zabrana će također biti u subotu, 26. lipnja od 4 do 14 i u nedjelju, 27. lipnja od 12 do 23 sata. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: D 8 (Jadranska magistrala), D 9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D23 (Žuta Lokva-Senj). Na autocestama i na Ličkoj magistrali (D1) nema zabrane.
IZVOR: HAK