Ponedjeljak, 25.06.2007.

Hrvatska slavi Dan državnosti25. lipnja - Republika Hrvatska danas slavi Dan državnosti, prisjećajući se 25. lipnja 1991., kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

U povodu toga će Vlada RH u Zagrebu održati svečanu sjednicu, na kojoj će, uz premijera Ivu Sanadera i članove Vlade, nazočiti predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik Sabora Vladimir šeks.
Državni vrh s izaslanstvima i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata položio je vijence i zapalio svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli te kod Središnjeg križa u Aleji poginulih branitelja iz Domovinskog rata na Mirogoju. Na grob prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Mirogoju vijence su položili predsjednik Sabora šeks, premijer Sanader s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, te izaslanstvo predsjednika Republike. Predsjednik Mesić vijenac je položio i na grob narodnih heroja na Mirogoju.

Svečanost postrojavanja Oružanih snaga prvi je put održana na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.
U tom je povodu u crkvi sv. Marka u Zagrebu služena sveta misa za Domovinu. Euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Istaknuvši važnost domovine, postojanja ukorijenjenosti, izrazio je posebnu zabrinutost zbog prisutnosti i jačine nasilja u našem društvu. "Danas mi se čini važnim upozoriti na tu zbilju kojoj se dostatno ne istražuju uzroci i ne liječe posljedice, a ne tiče se samo državnih organa, nego poglavito životnoga stava svakoga građanina, a onda i svakoga vjernika," rekao je Bozanić.

Središnja proslava Dana državnosti te završetka izobrazbe dočasnika i časnika na hrvatskim vojnim učilištima održat će se u vojarni 204. vukovarske brigade. Svečanoj promociji i dodjeli diploma 11. naraštaju kadeta pilota te 9. naraštaju Ratne škole "Ban Josip Jelačić", kako je najavljeno, nazočit će Mesić, Sanader i šeks. Prije dolaska u vojarnu oni će položiti vijence i zapaliti svijeće na Spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice na Ovčari i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.
IZVOR: HRT web vijesti