Utorak, 25.05.2010.

Zbog zaraze konja poremećene pripreme alkara

Poslije obavljene serološke analize krvi sumnja se da je jedan pastuh u štali Alkarske ergele zaražen arteritisom konja. Radi toga je veterinarska inspekcija stavila cijelu štalu u karantenu. Konji u štali ne smiju napuštati ograđeni dio ergele, a konjima izvan ograđenog dijela zabranjen je ulazak u ograđeni krug ergele.
Zbog toga je došlo do poremećaja u pripremi alkara za 295. Alku koja će se održati 8. kolovoza. Tako dio alkara jaše na ledini unutar ograđenog dijela ergele, a oni koji jašu na privatnim konjima što su smješteni u štalama izvan Alkarske ergele pripremaju se na hipodromu.
Da bi se potvrdila ili otklonila sumnja u zarazu pastuha potrebno je obaviti labaratorijske pretrage njegove sperme. Iako je serološka analiza krvi obavljena prije mjesec i po dana bakteriološke pretrage sperme nisu rađene jer veterinari nisu uspjeli pastuhu uzeti ejakulat.
U međuvremenu su u Alkarskoj ergeli, čim su posumnjali na zarazu, pastuha izolirali i zabranili mu opasivanje kobila. Zarazni arteritis konja nije zoonoza te se ne prenosi na ljude.
Još tri konja u alkarskoj štali liječe se od leptospiroze.
Toni Paštar
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

"Ne toni u ovisnost, zaslužuješ bolje"

Savjet mladih grada Sinja u petak, 28. svibnja, organizira predavanje za učenike srednjoškolskih ustanova pod nazivom „ Ne toni u ovisnost, zaslužuješ bolje“. Predavač je mr. kriminalistike Dubravko Klarić, predstojnik Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade Republike Hravtske. Osim učenika na predavanje su pozvani i njihovi roditelji, kaže Vlatka Bilobrk predsjednica savjeta. Predavanje će se održati u dvorani Alkarskih dvora u petak u 19 sati.

Proljetni kros za učenike osnovnih i srednjih škola Cetinskog kraja

Sutra, 26. svibnja, će se od 16,15 na sinjskom Hipodromu održati Proljetni kros za učenike osnovnih i srednjih škola Cetinskog kraja. Organizator je Zajednica športskih udruga Grada Sinja.

Festival dječjih vrtića s područja Cetinskog kraja

U četvrtak, 27. svibnja, u 9,30 na Gradskom stadionu održat će se Festival dječjih vrtića s područja Cetinskog kraja. Organizator je Dječji vrtić Bili cvitak i Grad Sinj.

Upravno vijeće Splitsko – dalmatinske županije zatražilo je od Županijske skupštine suglasnost za kreditno zaduženje od 55 milijuna kuna

Upravno vijeće Splitsko – dalmatinske županije zatražilo je od Županijske skupštine suglasnost za kreditno zaduženje od 55 milijuna kuna. Sredstva bi se namijenila za podmirenje 66 milijuna kuna duga Županijskog Doma zdravlja. Predsjednik Upravnog vijeća Luka Brčić kazao nam je kako Dom zdravlja ima 10 milijuna realno naplativih potraživanja. 
Na sjednici Vijeća naglašeno je je kako se očekuje da će Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi uskoro raspisati natječaj za opremanje operacijskih dvorana u Sinju, Makarskoj i Imotskom.

Na održanoj skupštini DVD-a Dicmo za novog zapovjednika Društva izabran je Matej Gabrilo

Na održanoj skupštini DVD-a Dicmo za novog zapovjednika Društva izabran je Matej Gabrilo. Društvo ima osam vatrogasaca, dva profesionalca i šest dragovoljaca

Za predsjednika Kluba liječenih alkoholičara Sinj ponovno je izabran Nikola Kovačević

Za predsjednika Kluba liječenih alkoholičara Sinj, na jučerašnjoj izbornoj Skuštini, ponovno je izabran Nikola Kovačević. Društvo broji 40-tak aktivnih članova kojima stručnu pomoć imaju od liječnika psihijatra dr. Vesne Krolo i socijalne radnice Tanje Radan.

Obavijest

Zbog radova na vodovodnoj mreži do 15 sati bez vode će biti potrošači na području Grada Sinja, u Ramskoj  i ulici Put Međina, iza Bolnice u Pavićima.

Kino danas

U sinjskom kinu i danas  20,30 sati prikazivat će se romantična komedija „Cure biraju“.

Stanje na cestama

Na autocesti A 1, do 20:00 kroz tunel Mala Kapela vozi se jednom tunelskom cijevi dvosmjerno, a na nekoliko dionica između čvora Bosiljevo i tunela Sveti Rok, vozi se jednim trakom. Ograničenje brzine je 60 km/h.
Brza cesta Solin-Klis bit će zatvarana danas u 13:00 i 18:00 po 30 min. zbog radova.Obilazno će se voziti starom kliškom cestom.
Zbog radova na dionici D 39 Svib-Cista Provo vozi se naizmjence.
IZVOR: HAK