Uskrsna čestitka fra Petra Klapeža


Gvardijan svetišta Gospe Sinjske fra Petar Klapež uputio je uskršnju čestitku svim vjernicima:
‘Tvomu se uskrsnuću, Kriste, raduje nebo i zemlja!’
Dragi štovatelji Čudotvorne Gospe Sinjske!
Zora uskrsna nam ponovno donosi drevni, a opet uvijek novi navještaj: Krist je uskrsnuo, aleluja! Odjek toga događaja, koji je prije dva tisućljeća krenuo od Jeruzalema, nastavlja se širiti u Kristovoj Crkvi, koja u srcu nosi živu vjeru Marije, Isusove i naše Majke, vjeru Magdalene i drugih žena, koje su prve ugledale prazan grob, vjeru Petra i ostalih apostola.
Sve do dana današnjega, pa i u ovom našem post-modernom vremenu, vjera kršćana se temelji na tome navještaju, na svjedočanstvu Marije Magdalene i Isusovih apostola koji su prvi ugledali odvaljen grobni kamen i prazan grob, a potom i anđele, Božje glasnike koji su posvjedočili da je Isus, Raspeti, uskrsnuo. Napokon se i on sam, Učitelj i Gospodin, živ i opipljiv, ukazao uplašenoj Mariji Magdaleni, dvojici učenika na putu za Emaus, a na kraju svoj dvanaestorici, zajedno s njegovom Majkom, okupljenim u dvorani Posljednje večere (Mk 16, 9-14).
Kristovo uskrsnuće nije plod neke izmišljene stvarnosti, nekoga tajanstvenog iskustva. To je događaj, koji sigurno nadilazi povijest, ali se zbio u točno određenom trenutku povijesti i u njoj ostavlja neizbrisivi trag. Svjetlo koje je zaslijepilo stražare koji su postavljeni da čuvaju Isusov grob prošlo je kroz vrijeme i prostor. To je jedno drukčije, božansko svjetlo, koje je razbilo tamu smrti i unijelo u svijet Božje svjetlo, svjetlo Istine i Dobra. To je Svjetlo Pravde, Ljubavi i Mira.
Draga braćo i sestre, uskrsna poruka i ove godine dolazi do nas u konkretnosti našega života i briga koje nas dnevno pritišću u našoj hrvatskoj svakidašnjici i kojih smo duboko svjesni. Ne gajimo ispraznu nadu da će nam netko drugi na čudesan način riješiti naše probleme, ali u vjeri nosimo sigurnost da se za ljudske poteškoće mogu naći rješenja i da smo zajedno pozvani graditi budućnost. Uskrs pobjeđuje svako beznađe. On je blagdan nade i života.
Dok na nebu vladaju posvemašnji mir i radost, nažalost na zemlji to nije tako. Ovdje na našemu svijetu, uskrsni „Aleluja” još je uvijek u opreci s vapajima i kricima koji se izdižu zbog mnogih bolnih situacija: bijede, gladi, bolesti, ratova i nasilja. Ipak, upravo zbog toga je Krist raspet, umro i uskrsnuo. Raspet je i umro također zbog naših današnjih grijeha, i uskrsnuo je također zbog otkupljenja naše današnje stvarnosti.
Stoga, neka se i ovoga Uskrsa raduje zemlja koja je prva bila preplavljena svjetlom Uskrsloga. Neka Kristovo svjetlo dopre također do svih koji trpe u našoj Domovini, da svjetlo mira i dostojanstva pobijedi tamu u svakoj našoj obitelji. Neka svi oni koji su u službi drage nam Domovine porade na promicanju općeg dobra i izgrađivanju društva u kojem će siromaštvo biti iskorijenjeno, a sve političke odluke neka budu nadahnute općim dobrom.
Dok se pripremamo za nacionalni susret obitelji u našem Prasvetištu Gospe od otoka u Solinu, molimo ovog Uskrsa da u svim našim obiteljima u našoj Crkvi i u društvu gdje god postoji urgentna potreba krenuti putem pomirenja i opraštanja da bi se izliječile duboke rane prouzročene zlom, koje sije bol i tjeskobu. Sada dok se suočavamo s dramatičnim posljedicama društvene krize nataliteta i odlaska tolikog broja mladih s naših ognjišta, molimo uskrslog Gospodina da svatko u našoj Domovini već danas uzmogne naći utjehu i nadu za bolje sutra.
Draga braćo i sestre! Uskrsli Krist ide pred nama prema novom nebu i novoj zemlji (usp. Otk 21, 1) u kojoj ćemo konačno svi živjeti kao jedna obitelj, kao djeca istoga Oca. On je s nama sve do svršetka vremena. Kročimo za Njim, u ovom ranjenom svijetu, pjevajući njegov i naš uskrsni “Aleluja”.
Tom porukom svim štovateljima Čudotvorne Gospe Sinjske, kao i svim ljudima dobre volje želim sretan i blagoslovljen Uskrs!
Fra Petar Klapež,
gvardijan i upravitelj Svetišta
IZVOR: WWW.FERATA.HR

01.04.18