Ponedjeljak, 24.12.2018.

Božićna čestitka gvardijana Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Petra Klapeža


Gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Petar Klapež uputio je božićnu poruku i čestitku svim vjernicima.
Dragi vjernici, štovatelji Čudotvorne Gospe Sinjske! Poruka Božićne svete noći, kao i svih Božićnih blagdana, jest anđelova rečenica u evanđelju sv. Luke proglašena pastirima koji na betlehemskim poljanama ‘pod vedrim nebom čuvahu noćnu stražu kod svojih stada’. Kad im anđeo Gospodnji pristupi i slava ih Gospodnja obasja, silno se prestrašiše, anđeo ih osokoli: ‘Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, Krist Gospodin!’
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Katolički vjernici slave Badnjak


Dan uoči Isusova rođenja – Božića, katolički vjernici slave Badnjak.
Na Badnji dan privode se kraju pripreme za proslavu Božića, kite se božićna drvca, priprema blagdanska hrana, u kuću se unose badnjaci i slama. Vrhunac badnje večeri je odlazak u crkvu na polnoćku.
Za Badnji dan vežu se mnogi običaji, od kojih su se do danas zadržali samo neki. Na Badnju večer najstariji član obitelji u kuću unosi badnjake, tri panja ili cjepanice s urezanim znakom križa, a po podu se prostire slama, koja se uklanjala nakon blagdana Sveta tri kralja. Ta slama smatra se blagoslovljenom i jamstvom dobrog uroda u vrtu i polju.
Na Badnji dan se po običaju posti, pa se u obiteljima priprema bakalar, riba ili neka druga nemrsna hrana.
U svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske vjernici se mogu ispovjediti danas do 12 sati. Poslijepodne, kao ni na Božić, ispovijedanja neće biti. Polnoćka za djecu počet će večeras u 20 sati, a misa polnoćka u 24 sata. Svečane svete mise u Svetištu Gospe Sinjske na sam Božić služit će se u : 7, 8, 9, 10, 11,30 i 18 sati.
IZVOR: WWW.FERATA.HR