Srijeda, 24.12.2014.

Čestit Božić i sretna Nova 2015. godina!Čestit Božić i sretna Nova 2015. godina!

Katolički vjernici danas slave Badnjak, dan uoči Isusova rođenja – Božića.Katolički vjernici danas slave Badnjak

Na Badnji dan privode se kraju pripreme za proslavu Božića, kite se božićna drvca, priprema blagdanska hrana, u kuću se unose badnjaci i slama. Vrhunac badnje večeri je odlazak u crkvu na polnoćku.

Za Badnji dan vežu se mnogi običaji, od kojih su se do danas zadržali samo neki. Na Badnju večer najstariji član obitelji u kuću unosi badnjake, tri panja ili cjepanice s urezanim znakom križa, a po podu se prostire slama, koja se uklanjala nakon blagdana Sveta tri kralja i koja se smatra blagoslovljenom i jamstvom dobrog uroda u vrtu i polju.

U svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske vjernici se mogu ispovjediti danas do 12 sati i od 15 do 17 sati, a sutra, na Božić, ispovijedi neće biti.

U svim crkvama na području sinjske župe, kao i u okolnim župama služit će mise polnoćke. U crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske i crkvi Svetoga Nikole Tavelića u Brnazama danas u 20 sati služit će se dječja polnoćka.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

BZ ‘Patriot’ darovala Centar ‘Fra Ante Sekelez’Tradicionalno na Badnji dan Braniteljska zadruga ‘Patrioti’ posjetila je Centar za rehabilitaciju ‘Fra Ante Sekelez’ Vrlika.
Darivali su korisnike prigodnim poklonima, te su za potrebe Centra, odnosno opremanja multisenzorne sobe ravnateljici uručili vrijedni uređaj ‘kućno kino’. Uz izmjene čestitki povodom blagdana ravnateljica je zahvalila Braniteljskoj zadruzi koja iz svoga skromnoga budžeta svake godine Centru kupi vrlo vrijedni uređaj i na taj način konkretno pomogne podizanju kvalitete stanovanja u Centru za rehabilitaciju ‘Fra Ante Sekelez’ Vrlika.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

U prepunim Alkarskim dvorima predstavljeno Sinjanje


U prepunoj dvorani Alkarskih dvora sinoć je predstavljena knjiga Sinjanje – riči Sinja i Cetinskog kraja, autora Joška Kontića i slušatelja Hit radija.
Podsjećamo, emisija Sinjanje započela je s emitiranjem 2009. godine, a kroz 222 emisije tijekom prvih 5 godina slušatelji su pogađali riječi karakteristične za sinjsko ikavsko-štakavsko narječje, nakon toga narodne izreke i poslovice te istaknute osobe s područja Cetinskog kraja. U siječnju 2014. godine počelo je Sinjanje u novom ruhu – kroz 25 emisija slušatelji i urednik i voditelj emisije Joško Kontić zajedno su prikupili više od 4.500 riječi koje se isključivo ili ponajviše koriste na području Sinja i Cetinskog kraja.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR