Subota, 24.12.2011.

ČESTIT BOŽIĆ!ČESTIT BOŽIĆ!

želi Vam Portal Grada Sinja!

Badnji dan u Cetinskom krajuDanas je Badnjak, dan uoči Isusova rođenja – Božića, jednog od najvećih katoličkih blagdana.Na Badnji dan privode se kraju pripreme za proslavu Božića. Dan je to zapovjednog posta i nemrsa. Za Badnji dan vežu se mnogi običaji, od kojih su se neki zadržali i do danas, a neki su se izmijenili i prilagodili današnjem vremenu. Jedan od njih je unošenje badnjaka, odnosno tri panja ili cjepanice s urezanim znakom križa, koje na Badnju večer u kuću, prije večere, unosi najstariji muški član obitelji. Po podu se nekada prostirala slama, koja se uklanjala tek nakon blagdana Sveta tri kralja.

Božić će se tradicionalno u svim crkvama Župe Gospe Sinjske dočekati misama polnoćkama koje počinju u 24 sata. U crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u 20 sati služit će se sveta misa polnoćka za djecu koju će predvoditi fra Tino Labrović. Djeca će nakon mise okititi bor u kloštru samostana. Svečanu svetu misu polnoćku, koja će početi u 24 sata, predvodit će župnik fra Paviša Norac Kljajo. Polnoćka će se prenositi na video zidu u kloštru samostana.

U crkvi Sv. Mihovila u Trilju misa za djecu i roditelje počinje u 20 sati, a svečanu misu polnoćku u 24 sata predvodit će župnik i dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas. Triljski glumci amateri će ispred crkve u 19,30 sati upriličiti prikazat 'živih jaslica.' U filijalnoj crkvi Presvetog srca Isusova u Košutama misa će se služiti u 22 sata.

U crkvi u Hrvacama polnoćka počinje u 24 sata, a u 23 sata i 30 minuta djeca i mladi izvest će predstavu 'Zdravi slijepci'.

U Dicmu, u crkvi Sv. Jakova i Ane, misu ponoćku predvoditi će župnik i dekan Kliškog dekanata don Vlado Strikić. Prije mise osnovnoškolci će izvesti božićnu priredbu.

U Otoku će svečano misno slavlje predvoditi župnik fra Dalibor Grčić. Misa će početi u 24 sata, a prije polnoćke dječji igrokaz i koncert božićnih pjesama održati će dječji zbor Zlatna harfa. Na svetoj misi uz dječji zbor pjevat će i mješoviti zbor Župe Sv. Luke.

U crkvi Svetoga Nikole u Bajagiću misu polnoćku predvodit že župnik fra Luka Banić.

Svečano će biti i u Vrličkom kraju. Svetu misu u 21 sat na Maovicama predvodit će župnik fra Josip Gotovac, u 22 sata u Ježeviću misu će predvoditi fra Leo Delaš, pomoćnik u Župi, a u 24 sata misu polnoćku u vrličkoj župnoj Crkvi predvodit će župnik fra Josip Gotovac.

Svete mise na Božić služit će se prema nedjeljnom rasporedu.

Dodajmo kako se u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske vjernici mogu ispovijediti danas prijepodne do 12 sati i poslijpodne od 15 do 18 sati. Sutra, na Božić, ispovijedi neće biti.

IZVOR: WWW.FERATA.HR

 

U CRKVI:U ponedjeljak “Božićni koncert”

OTOK–U ponedjeljak, na blagdan svetog Stjepana  s početkom u 17 sati u velikoj župnoj crkvi sv. Luke u Otoku bit će održan “Božićni koncert”.
Nastupaju:
Pjeva: NADA SUMIĆ (mezzosopran)
Svira i pjeva : ALEKSANDAR SRZIĆ (klavir-orgulje, engleski rog, pjeva barito )
Ulaz je slobodan.
IZVOR: WWW.GLASZAGORE.COM