Ponedjeljak, 24.12.2007.

čESTIT BOžIć I SRETNA NOVA 2008. GODINA!


IZVOR:http://www.volim-losinj.orgPapa Benedikt XVI.

Tijekom božićnog obraćanja Gradu i Svijetu s lože na pročelju bazilike svetog Petra u Rimu, papa Benedikt XVI. pozvao je na mir u svijetu, te je uputio svoj blagoslov i čestitao Božić.


Papa Ratzinger je uputio snažan poziv za ''mir u Svetoj zemlji i na Bliskom istoku, u Africi, na Balkanu i svugdje u svijetu''.

Svoj je govor usredotočio na vrijednost Božića i nadu koju donosi rođenje Isusa. Papa je zatražio pravo na zdravlje, obrazovanje i rad za sve osobe, te je osudio tlačenja i uvjete života koji vrijeđaju dostojanstvo čovjeka.

Papa je oštro osudio krvave oružane sukobe, terorizam i nasilja svake vrste koja izazivaju patnje cijelog svijeta i pogađaju prije svega žene, djecu i starce.

Pozivajući na mir, Benedikt XVI. je, uz ostalo, spomenuo izmučene prostore Darfura, Somalije i sjevera DR Konga, kao i krvave sukobe u Eritreji i Etiopiji. Pozvao je na mir na cijelom Bliskom istoku, u Iraku, Libanonu i u Svetoj zemlji, u Afganistanu, Pakistanu i na Balkanu.

''Neka svjetlost Krista, koja dolazi osvjetliti svako ljudsko biće, konačno zablista i neka bude utjeha svima koji se nalaze u tminama siromaštva, nepravde, rata'', odnosno neka bude utjeha za sve kojima je ''još negirana legitimna težnja za dobivanje sigurne zdravstvene pomoći, za zdravljem, obrazovanjem, stalnim zaposlenjem, punim sudjelovanjem u građanskim i političkim odgovornostima'', te neka ljudi budu ''izvan svih tlačenja i zaštićeni od uvjeta koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo'', rekao je Papa.

Benedikt XVI. je govorio o žrtvama ''krvavih oružanih sukoba, terorizma i nasilja svake vrste koji nanose nečuvene patnje cijelim narodima, posebno najosjetljivijem sloju, djeci, ženama, starcima'', te je osudio ''etničke, vjerske i političke napetosti, nadmetanja, nepravde i diskriminacije, koji uništavaju cijelo tkivo mnogih zemalja, te pogoršavanje međunarodnih odnosa''.

''Neka Božić bude za sve dan radosti, nade i mira'', rekao je Benedikt XVI., te je čestitao Božić na 63 jezika, jednome više od prošle godine, a među njima i na hrvatskome (''Sretan Božić, Isusovo Porođenje''). Ove je godine Papa čestitao Božić i na jeziku indiosa iz Amazone.

Na balkonu bazilike svetog Petra, Benedikt XVI. je nosio mitru svojeg prethodnika Ivana Pavla II. čime je htio naglasiti kontinuitet s Wojtylom na Petrovoj stolici.

Tijekom ponoćne mise koju je predvodio u bazilici svetog Petra, naglasio je kako čovječanstvo treba Boga, a istodobno nema mjesta za njega, jer je društvo ''previše zauzeto samim sobom'' i nema vremena ''za bližnjega, za siromašnoga, za Boga''.

Papa je osudio i pretjerano iskorištavanje energije.
IZVOR: Hina|Net.hr

USUSRET BOžIćU - RASPORED DOGAđANJABadnjak je, dan uoči Isusova rođenja i katolički vjernici pripremaju se za njegov doček. Tradicionalno, Božić će se dočekati polnoćkom, u crkvi čudotvorne Gospe Sinjske kao i u svim okolnim crkvama ponoćka će biti u 24 sata, s napomenom da se crkva u Sinju otvara u 23 sata i 30 minuta.
Danas je posljednji dan za ispovijed vjernika pred blagdan Božića. Iz crkve čludotvorne Gospe Sinjske napominju kako se ispovijed vrši danas do 12 te poslijepodne od 13 do 18 sati i 30 minuta. Na Božić se neće moći ispovjediti.
24. prosinca (ponedjeljak) - Polnoćka (24 sata)
25. prosinca (utorak) - BOžIć - ROđENJE GOSPODINOVO
26. prosinca (sv. Stjepan) - Božićna predstava Dječjeg zbora (18 sati)
Početak blagoslova obitelji (od 14 sati)
30. prosinca (nedjelja) - Svetkovina Svete Obitelji
31. prosinca (ponedjak) - Misa zahvalnica - Stara Godina (10 sati)
1. siječnja (utorak) - Svetkovina sv. Bogorodice - Nova Godina (10 sati)
2. siječnja (srijeda) - Nastavak blagoslova obitelji
6. siječnja (nedjelja) - Svetkovina Bogojavljenja
13. siječnja (nedjelja) - Krštenje Isusovo - završetak božićnog vremena!

KONCERT KLAPE SINJ I GOSTIJU

U okviru Božićno novogodišnjeg programa grada Sinja u četvrtak će se održati već tradicionalni koncert klape Sinj i njihovih gostiju. Koncert će se održati u Gradskom kinu od 19 sati i 30 minuta. Ulaznice po cijeni od 25 kuna mogu se nabaviti u knjižarama Axel i Duga, a prihod od ulaznica namijenjen je Caritasu Gospe Sinjske za pomoć najpotrebitijima u našem gradu.

AKCIJA DARIVANJA KRVI U TIJARICI

Gradsko društvo Crvenog križa Sinj i klub dobrovoljnih darivatelja krvi Tijarica u petak 28. prosinca organiziraju posljednju ovogodišnju akciju darivanja krvi. Akcija će se upriličiti u prostorijama škole Tijarica od 9 do 13 sati. Organizatori pozivaju sve Tijaričane da pristupe ovoj humanoj akciji i daruju krv onima kojima je to najpotrebnije.

OBAVIJEST

Iz Ureda državne uprave u Sinju napominju korisnike zelenih knjižica plavog eurodizela koji nisu knjižice vratili u ured državne uprave, dužni su ih vratiti do 31. siječnja 2008. godine. Iz ureda napominju ukoliko knjižice do tog datuma ne budu vraćene korisnici neće imati pravo na gorivo u 2008. godini.

OBAVIJEST

Preventivnom akcijom "Mir i dobro", a posebice tijekom blagdana policija će pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava. U cestovnom će prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza.
Obzirom da najviše opasnosti građanima prijeti na mjestima većeg njihova okupljanja, policija poziva svekoliko građanstvo na suradnju u provedbi akcije "Mir i dobro" te na primjereno ponašanje kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana, jer valja imati uvijek na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.

KRONIKA 92

PP SINJ, 23.12.2007.g., očevidom požara koji je izbio dana 22.12.2007.g., u mjestu Sičane, na pojati, u vlasništvu pedesettrogodišnjaka i šezdesetosmogodišnjaka je utvrđeno da se radi o staroj nenastanjenoj kamenoj kući na kojoj je izgorjela krovna i međukatna drvena konstrukcija. Uzrok požara je otvoreni plamen ili žar. šteta oko 6000 Kn.

PP Sinj, u mjestu Karakašica, dvoje djece petardama izazvalo požar na pojati.
U dosadašnjem provođenju OA "Mir i Dobro", oduzeto je:
- 2 pištolja - PP Sinj i PGP Trilj,
- 14 kom. streljiva - PP Sinj, PGP Trilj i I PP,
- 3840 kom. petardi i 23 kom. pirotehničke galanterije - 3xPP Imotski, PP Trogir i II PP,
- 4 ručne bombe - I PP.
Do sada su protiv 11 osoba podnesene odgovarajuće PP.
IZVOR: PU SD