Subota, 24.12.2005.

\'NE MJERITE žIVOT KOLIčINOM NOVCA\'


Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, čestitao je putem radija i televizije Božić i poželio da božićni blagdani pomognu svima da budu osjetljivi na potrebe djece te svakim Božjim blagoslovom obdarenu novu 2006. godinu.

"Znam da će vas, dragi prijatelji, ove moje riječi zateći u različitim životnim prilikama. Kod mnogih ću naići na okupljenu obitelj u radosnom raspoloženju uz pjevanje dragih hrvatskih božićnih pjesama. Ali znam da ove noći ima i vas kojima je radost božićnoga slavlja umanjena i zatomljena zbog različitih životnih nevolja: samoće, siromaštva, bolesti, smrti najbližih, udaljenosti od dragih osoba... Svima vama želim donijeti božićnu utjehu koja svako ljudsko srce ispunja mirom i neuništivom nadom da nismo sami i da nismo prepušteni varljivim silama ovoga prolaznoga svijeta", naglasio je kardinal.

"Dijete kuca na vrata ovoga svijeta u kojem se danas, nažalost često, govor o djeci svodi samo na ekonomsku računicu. Postavlja se pitanje koliko dijete košta? život se mjeri količinom novca. O promašenosti takvog gledanja najbolje svjedoče bogate zemlje koje postaju sve starije sastavom stanovništva", rekao je Bozanić.

Kardinal je rekao kako bi se, naime, očekivalo da se u tim zemljama zbog svih mogućih materijalnih preduvjeta rađa više djece, ali to nije tako te da očito postoji nešto drugo što omogućuje čovjeku da prihvati život.

Zatvorenost prema djeci u naše vrijeme očituje se i na druge načine, rekao je kardinal, upozorivši na mučna iskustva bračnih parova koji su prisiljeni živjeti kao podstanari te nailaze na zatvorena vrata stanodavaca koji ne žele primati obitelji s djecom.

Također je upozorio da žene na radnim mjestima često žive u stalnom strahu da ne zatrudne, jer to znači gotovo siguran gubitak posla. "I danas se, nažalost, u puno slučajeva djecu iskorištava i na razne načine zlostavlja. Tako se djeci ili zatvaraju vrata ulaska u svijet ili im se ne pomaže, odnosno šteti, na putu njihova redovitog razvoja i napretka", istaknuo je nadbiskup zagrebački.

"Neka naš hrvatski narod i našu domovinu Hrvatsku dobri Bog obdari hrabrim obiteljima koje u djeci nalaze blagoslov. Svima vama do kojih dopiru ove moje riječi želim radostan Božić i svakim Božjim blagoslovom obdarenu novu 2006. godinu", rekao je na kraju božićne poruke kardinal Josip Bozanić.IZVOR:ISKON INTERNET/HINA

čESTIT BOžIć

Božji blagoslov, mir i ljubav!

BOžIćNI BLAGDANI

Današnji dan 24. prosinca kršćani širom svijeta obilježavaju kao badnjak. Danas se tradicionalno posti, pripremajući na taj način tijelo i dušu na susret sa djetetom Isusom.

U crkvama svih župa na području Cetinskog kraja, danas će se služiti sveta misa polnoćka koja počinje u 24 sata, pa tako i u Svetištu čudotvorne Gospe sinjske, s napomenom da će crkva biti otvorena od 23,30 sata.

Svi vjernici u Svetištu čudotvorne Gospe sinjske imaju prigodu za svetu ispovijed danas do 19 sati. Naglašavamo kako ispovijedi neće biti prije, za vrijeme i poslije mise polnoćke.

Sutra na proslavu Božića, svete mise u crkvama služe se kao i nedjeljom, a u 10 sati Svečanu svetu misu iz crkve Gospe Sinjske prenosit će i Radio Sinj.

U ponedjeljak na svetog Stjepana nakon večernje svete mise od 18 sati svetište i župa gospe Sinjske priređuje Božićni glazbeno-scenski igrokaz u deset slika naziva Božićna Pastorala.

DAROVI ZA DJECU DOMA SV. VINKA PAULINSKOG I CENTRA JURAJ BONAčI

Sinjsko Gradsko poglavarstvo prigodnim božićnim poklon paketima uveselilo je skrbnike doma svetoga Vinka Paulinskoga u Sinju, a darovali su i mališane iz centra Juraj Bonači koji su pripremili i prigodni blagdanski program u svojoj ustanovi. članovima gradskoga poglavarstva u blagdanskom darivanju pridružila se i popularna umjetnica Jelena Radan.

Na građansku incijativu Udruga za jačanje i razvoj civilnog društva " Srma" prikupila je donaciju cipela i patika za štićenike područnog odjeljenja centra Juraj Bonači u Sinju. Tako je svih 43 štićenika dobilo svoje poklon pakete, a u podjeli su sudjelovale i sinjske mažoretkinje.
Djeca centra Juraj Bonaći poklonili su i udruzi Srma nekoliko radova koje su sami izradili.

KONCERT KLAPE SINJ I GOSTIJU

U okviru božićno novogodišnjeg programa u utorak 27. prosinca najvljen je i tradicionalni Božićno-novogodišnji koncert klape Sinj i njihovih gostiju. Koncert će se održati u Crkvi čudotvorne Gospe Sinjske u 20 sati.

VRIJEME

I u nastavku dana prevladavat će sunčano vrijeme. Dnevna temperatura zraka kretat će se između 8 i 10 stupnjeva Celzijevih.