Ponedjeljak, 24.11.2008.

ODRžAN PRIPREMNI SASTANAK INICIJATIVNOG ODBORA ZA PROSLAVU 300-TE GODIšNJICE čUDESNE OBRANE SINJA

Dana 22.studenog 2008.godine s početkom u 9,00 sati u Gradskoj vijećnici Grada Sinja održan je pripremni sastanak inicijativnog Odbora za proslavu 300.-te godišnjice čudesne obrane Sinja, koja uključuje i istu obljetnicu Alke.
Na sastanku koji su vodili gradonačelnik Grada Sinja, Ivan Nasić, gvardijan fra Bože Vuleta i predsjednik VAD-a Stipe Jukić okupili su se istaknuti sinjani i drugi ugledni stručnjaci iz različitih sfera društvenog života.

Na pripremnom sastanku odlučeno je da se u svrhu pripremanja proslave 300.obljetnice čudesne obrane Sinja:
1. Osniva organizacijski odbor čiji članovi su gradonačelnici Sinja i Trilja, načelnici Hrvaca, Otoka i Dicma, predsjednik Viteškog alkarskog društva i gvardijan samostana čudotvorne Gospe Sinjske.
2. Organizacijski odbor će uputiti Hrvatskom saboru zamolbu za pokroviteljstvom proslave.
3. Organizacijski odbor će formirati Programski odbor i Počasni odbor.
Programski odbor će predložiti program i dinamiku proslave, sa pododborima za pojedine projekte.


U CETINSKOM KRAJU PROMET SE ODVIJA BEZ POTEšKOćAJutros je na gotovo svim cestama u Cetinskom kraju bilo snijega. Već od 4 sata djelatnici sinjske Nadcestarije posipali su ceste kalcijevim kloridom te prijeskom i solju, tako da su ceste sigurne i promet se odvija nesmetano.

93. SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA GRADA SINJA

U Gradskoj vijećnici grada Sinja sutra, 25. studenoga, će se održati 93. sjednica Gradskog poglavarstva, na kojoj će se naći 11 točaka Dnevnog reda. Između ostalog, poglavari će raspravljati o Prijedlogu Plana održavanja ulica i nerazvrstanih cesta u zimskom razdoblju 2008./2009. godine; o prijedlogu Božićno - novogodišnjeg programa u gradu Sinju, te o zahtjevima za oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa.

KONCERT SAKRALNE GLAZBE

Sutra, 25. studenoga, će se u Crkvi čudotvorne Gospe Sinjske održati koncert sakralne glazbe, na kojem će nastupiti sopran Nera Gojanović, korepetitor Gordana Pajić i bas Bože župić. Koncert organiziraju Gradsko poglavarstvo Grada Sinja i Ogranak Matice Hrvatske Sinj, a početak je u 18 sati i 30 minuta.

MEđUNARODNI DAN NASILJA NAD žENAMA

Udruga Srma iz Sinja obilježava 25. studenog Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama prigodnom akcijom dijeljenja informativnih letaka. Leci pripremljeni u suradnji s Policijskom postajom Sinj i Centrom za socijalnu skrb Sinj sadrže podatke o najčešćim oblicima i učestalosti nasilja u obitelji u Cetinskoj krajini, te osnove protokola prijave nasilja.

Letke će dijeliti volonterke i članice Srme, te mladi volonteri i to tijekom jutra u središtu Sinja, Vrlike, Hrvaca, Otoka, Trilja i Dicma. Cilj ove akcije je podizanje javne svijesti o potrebi angažiranja cjelokupne zajednice u borbi protiv nasilja u obitelji, senzibiliziranje lokalne zajednice o činjenici da nasilje u obitelji nije ''obiteljska stvar'', te podizanju razine znanja kod žena i muškaraca o nasilju u obitelji, načinima prepoznavanja oblika nasilja i ispravnog postupanja u borbi protiv nasilja.
Akcija se odvija u okviru projekta ''Dosta je, neću nasilje!'' kojega financiraju Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Grad Sinj, a poseban doprinos dali su Hit radio koji će osigurati dvije besplatne emisije na temu nasilja u obitelji i ljudskih prava, te grafički obrt Marina Dizain iz Sinja koji je povećanom nakladom letaka omogućio dijljenje letaka i učenicima Oš na području grada Sinja.''

OBAVIJEST IZ "VODOVODA I čISTOćE"

Iz "Vodovoda i čistoće" upozoravaju potrošače vode na području gradova Sinj i Trilj, te općina Hrvace, Otok i Dicmo, da izvrše zaštitu vodomjera kako ne bi došlo do smrzavanja i oštećenja istih usljed niskih temperatura. Zaštita se može izvršiti izradom najlonskih jastuka sa slamom, starom robom ili drugim izolacijskim materijalom. Ukoliko instalacije u šahtu vodomjera ne budu propisno zaštićene, te dođe do oštećenja, nastale troškove popravka plaća korisnik usluga.

50 GODINA KATOLIčKE MISIJE U STUTTGARTU

U Stuttgartu je proteklog vikenda obilježeno 50 godina Hrvatske katoličke zajednice. Na koncertu Miroslava škore i đanija Stipaničeva nastupili i četiri trubača Gradske glazbe Sinj. Svečano misno slavlje jučer je predvodio kardinal Josip Bozanić.

KINO DANAS

Na repertoaru sinjskog kina i večeras je novi nastavak filma o tajnom agentu 007-Jamesu Bondu- "Zrno utjehe". Početak je u 19.30 sati.

KRONIKA 92

PP SINJ, 23.11.2008.g.očevidom požara koji je izbio istog dana, oko 00,25 sati u Vedrinama, na kući u vlasništvu šezdesetosmogodišnjaka, utvrđeno je da je centar požara u krovu kuće, a uzok požara je iskrenje neizgorenih čestica iz dimnjaka. U požaru je izgorjela drvena konstrukcija krova. Materijalne šteta se utvrđuje.
IZVOR: PU SD

SPORT

Alkar je u subotu poražen u dvorani Gospino polje od Dubrovnika 74-77 u 7. kolu A1 košarkaške lige.

U predposljednjem kolu jesenskog dijela 2. HNL Junak je u subotu u Kutini pobijedio Moslavinu 2:0.

U utakmici 3. HNL jug Hrvace su 4:1 pobijedile Gošk iz Kaštel Gomilice.

Rukometaši Kamička u drugoligaškom natjecanju pobjedili su Biograd 31-29, a Cetinka je u Trilju bila bolja od Hrvatskog dragovoljca 31-21.