Ponedjeljak, 24.10.2005.

PTIčJA GRIPA U HRVATSKOJ

Izaslanstvo Vlade predvođeno premijerom jučer je obišlo slavonska sela koja su u karanteni zbog ptičje gripe. Osim premijera u Orahovbici bili su i ministri poljoprivrede Petar čobanković i unutrašnjih poslova Ivica Kirin.
Premijer Sanader istaknuo je kako će sve troškove koje su nastali eutanazijom peradi, Vlada refundirati do kraja tjedna. štete su procijenjene na milijun kuna. četiri kune po komadu ubijene peradi, koliko je obećala Vlada seljanima, mala je naknada za mjesece i godine hranjenja peradi - ističu seljani - Nekima je dosad ubijeno i 200-tinjak komada.


Zaštitari životinja zgroženi su načinom na koji veterinari eutananiziraju perad, no Anđelko Gašpar načelnik Odjela inspekcijskih poslova u Upravi za veterinarstvo, kaže kako je zavrtanje vratova kokoši jedini način za obavljanje ovakvog posla, reguliran čak i zakonom.Tek su veći primjerci pataka ili gusaka ubijani odsjecanjem glave.

Sukladno donešenoj naredbi ministarstva i Kriznog stožera za praćenje ptičje gripe Lovačko društvo Sinj izdalo je naredbu kojom se ne dozvoljava lov pernate divljači. Upozorili su lovce kako u danima lovne aktivnosti nesmiju loviti ili vršiti odstrel niti jedne vrste pernate divljači.

Ukoliko pronađu uginulu pernatu divljač dužni su obilježiti mjesto uginuća te obavijestiti nadležnu veterinarsku ustanovu o mjestu pronalaska, kada će stručna ekipa preuzeti uginulu divljač.

Veterinarske ispostave u Cetinskom kraju za sada bilježe jednu dojavu uginulog kosa na području Hrvaca. Veterinarska služba je uklonila lešinu te je poslana na veterinarski zavod u Splitu. Veterinari ističu kako je važno prijaviti svaku uginulu pticu, no isto tako da su uginuća ptica uobičajeni za ovaj dio godine.

"BRANITELJI SPLITA BRANITELJIMA HRVATSKE I VUKOVARA"

"Branitelji Splita Braniteljima Hrvatske i Vukovara" projekt je splitske HVIDRA-e koji je krenuo od danas u 8,30 sa Splitske rive. Ovim činom želi se iskazati poštovanje prema gradu heroju Vukovaru, kroz 8 etapa prijeći će se oko 1100 km, posjetiti 33 grada i 11 županija .

Sudionici projekta u Sinj stižu oko 11 sati. Kako ističe voditelj cilj je iz svakog posjećenog grada ponijeti svijeću i grb Grada i položiti ih na spomen obilježje poginulim braniteljima u Vukovaru.

Dolazak u grad Vukovar planiran je po završetku posljednje 8. etape. Herojski grad priprema poseban doček sudionicima projekta .

SPORT


Rezultati utakmica 6. kola malog nogometa Sinj:

Mnk Cetina - Caffe bar Roda 1:3
Mnk Torcida - Best-Ozzy-Blaškan 2:8
Mnk Azra - Mnk Brnaze 3:8
Mnk Bambolino - Mnk Lučane 4:6
C.b. West Point - Caffe bar Teks 6:5
š.d. Branitelj - Mnk Sutina 3:2

Na tablici vode Best-Ozzy-Blaškan, Caffe bar Roda, Mnk Brnaze.

Najbolji strijelac je Denis Labrović sa 13 golova iz C.b. West Point.

VRIJEME

Prevladava djelomično oblačno vrijeme sa maglom koja je jutros smanjivala vidljivost i do 100 metara. Temperatura zraka izmjerena jutros u 8 sati iznosila 11 stupnjeva Celzijevih.