Petak, 24.09.2004.

SEMINAR U Oš DICMO

Osnovna škola Ante Starčevića u Dicmu domaćin je trodnevnog znanstvenog seminara za voditelje Globe programa. Početni i napredni program seminara do subote će pohađat 62 profesora i učitelja s područja Hrvatske, profesora kemije, biologije, prirode i ekologije, te učitelja razredne nastave.

Cilj ovog seminara je educirati nastavno osoblje, doći do novih spoznaja o okolišu, te razviti pozitivan stav učenika prema prirodi koja nas okružuje.
Na seminaru će se iznijeti informacije i iskustva o stanju hrvatske ekologije u usporedbi sa svjetskim satelitskim snimkama. Glavni nositelj programa je Ministarstvo znanosti, prosvjete i športa. S područja Cetinskog kraj u Globe program je uz Oš Ante Starčevića uključena i Osnovna škola Kamešnica iz Otoka. Iz splitsko - dalmatinske županije na seminaru sudjeluje 5 osnovnih i srednjih škola.

PAZAR SE SELI NA HIPODROM

Upravni odjel za komunalne djelatnosti grada Sinja donio je odluku o premiještanju dijela pazara na Sinjski hipodrom.
U postupku izmiještanja dijela Sinjskog pazara, koji je stacioniran uz ulicu Put pazara, koja se koristi za prodaju žitarica, kupusa, ogrijevnog drva, grožđa, krumpira i slične robe, određeno je da se svi prodavači navedenih artikala moraju premjestiti na novu lokaciju u krugu Sinjskog hipodroma, gdje im je omogućen priključak na struju, te kvalitetan parking i nesmetan pristup.
Razlog ovakve odluke gradskog odjela za komunalne djelatnosti je osiguravanje nesmetanog odvijanja prometa ulicom Put pazara.

DANI SV. MIHOVILA

Povodom blagdana Sv. Mihovila , zaštitnika Grada Trilja, U crkvi Svetog Mihovila svaku večer u 18 sati održava se misa i molitva Sv. Mihovilu kroz koju propovijedaju bivši župnici i kapelani župe Trilj. Večerašnju misu služit će don Ante Karoglan .

Na jučer održanoj 20.sjednici gradskog vijeća grada Trilja donešena je odluka o dodjeli javnih priznanja grada Trilja za tekuću godinu. Kolektivna nagrada za očuvanje i promicanje kulturne i spomeničke baštine uručit će se Udruzi "Tvrđava čačvina Split", a za doprinos u razvoju poduzetništva i zapošljavanja poduzeću "Gilić Prom - Vedrine Trilj.
Osobna nagrada za očuvanje i promicanje folklorne baštine te radu s mladima uručit će e fra Dušku Botici župnika Graba. Javna priznanja i nagrade svečano će se dodijeliti u utorak, 28. Rujna u 11 sati na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

U gradskom kinu u 19 sati izvest će se prigodna predstava "Gastarbajter Mate" , autorice Nade Lapić, a od športskih vijesti najavljujemo početak košarkaškog turnira u športskoj dvorani. Na turniru koji se održava pod pokroviteljstvom Grada Trilja danas u 17 sati igraju Alkar Sinj i Cetina Trilj, u 19 sati sastat će se Solin i Dubrovnik. Sutra je po istoj satnici utakmica za treće mjesto i finale.

NOVA MRTVAčNICA U KOšUTAMA

Sutra će se u 11 sati u Košutama upriličiti otvaranje i blagoslov nove mrtvačnice nakon čega će za sve nazočne te goste i mještane Košuta uslijediti pučka fešta

IZLET NA KAMEšNICU

Planinarsko društvo Jelinak iz Trilja sutra organizira 5. Susret na Kamešnici. Polazak prema vrhu na 1 856 m nadmorske visine je iz Gornjih Voštana u 7,30 sati. Za sudionike izleta organiziran je ručak, već od 14 sati na žlabini uz tradicionalni planinarski grah.

IZLOžBA SLIKA

U osnovnoj školi u Trilju postavljena je izložba slika likovne udruge Tilurium iz Trilja, koja se može pogledati do 29. rujna od 8,00 do 18,00 sati. Sedamnaest umjetnika s područja Cetinskog kraja, članova udruge, izložilo je 26 svojih slika, u tehnikama ulje, pastel, akvarel, te pješčanom mozaiku. Na slikama prevladavaju motivi Cetinske krajine, pejsaži i sakralni motivi.

BLAGDAN SV. MIHOVILA

Sveti Mihovil zaštitnik je i općine Dugopolje, koja dan nakon blagdana svoga zaštitnika slavi i blagdan suzaštitnika svetoga Jeronima. Tim povodom organizirana su brojna kulturna, športska i zabavna zbivanja, a najavljeno je i otvaranje novih poslovnih objekata u poduzetničkoj zoni. Ministar znanosti obrazovanja i športa dr Dragan Primorac u Dugopolju će u utorak otvoriti sportsku dvoranu u sklopu Oš Dugopolje

BLAGDAN SV. MIHOVILA

Blagdan Sv. Mihovila ujedno je Dan Policije. Tim povodom 29.rujna na Centralnom križu gradskog groblja Lovrinac, u 8,30 sati Predstavnici Policijske Uprave položit će vijenac i upaliti svijeću svim preminulim pripadnicima policije, a tom prigodom obići će i grobove gdje su sahranjenji djelatnici Policijske uprave Splitsko-dalmatinske.

MISA U KORITIMA

župnik Otoka, fra Ivan Dotur, sutra će u Koritima služiti svetu misu za sve hrvatske vitezove u čast Kraljice mira. Misa će početi u 10 sati i 30 minuta.

KINO

U gradskom kinu večeras u 18 sati igra kompjutorski animirani film "Shrek 2", a u 20 sati prikazat će se komedija "Opasne djevojke" .

SPORT

Prevladava djelomice oblačno sa sunčanim razdobljima.U nastavku dana mogućnost jačeg naoblačenja uz povremenu kišu mjestimice i jačanje bure. Temperatura zraka bit će u osjetnom padu.

VRIJEME

Prevladava djelomice oblačno sa sunčanim razdobljima.U nastavku dana mogućnost jačeg naoblačenja uz povremenu kišu mjestimice i jačanje bure. Temperatura zraka bit će u osjetnom padu.

OBAVIJEST IZ HEP-a

Hrvatska elektroprivreda izvijestila je da bi zbog opsežnih i složenih radova na prilagođavanju visokonaponske mreže sutra mogla biti smanjenja sigurnost pogona elektroenergetskog sustava, posebno ujutro od 8 do 9 sati.
U subotu će se od 8 do 17 sati raditi na prilagođavanju visokonaponske mreže hrvatskog elektroenergetskog sustava zbog povezivanja razdvojenih dijelova europske elektroenergetske mreže, koje je planirano u prvoj polovici listopada ove godine. Napominje se da je HEP poduzeo sve mjere kako ne bi došlo do poremećaja u isporuci struje.
Hrvatska elektroprivreda izvijestila je da bi zbog opsežnih i složenih radova na prilagođavanju visokonaponske mreže sutra mogla biti smanjenja sigurnost pogona elektroenergetskog sustava, posebno ujutro od 8 do 9 sati.