Ponedjeljak, 24.08.2009.

VRLIčKIM OSNOVNOšKOLCIMA BESPLATNE KNJIGE

Vrlički osnovnoškolci mogli bi dobiti besplatne knjige. Uz prošlogodišnje, koje su vratili školi, koristit će rabljene udžbenike koje će osigurati Agencija za odgoj i obrazovanje. Ukoliko i nakon toga bude nedostajao dio knjiga, kupit će ih Grad Vrlika, potvrdio nam je voditelj odsjeka za društvene djelatnosti Jure Plazonić.

DAN ORUžANOG NAPADA NA VOJARNE BIVšE JNA I DAN 126. BRIGADE HV

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata podružnice grada Sinja sutra, 25. kolovoza, će se obilježiti Dan oružanog napada na vojarne bivše JNA i dan 126. brigade Hrvatske vojske. Obilježavnje godišnjice počet će u 9 sati polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima ispred zgrade Gradske uprave, a nakon toga i polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulih pok. Luke Ercega, Ivana Kambera i Ante Baraća. Sveta Misa zadušnica održati će se u crkvi čudotvorne Gospe Sinjske u 10 sati. Iz Udruge su pozvali su sve pripadnike 126. brigade HV, pripadnike MUP-a, pripadnike drgovoljačkih naoružanih skupina iz svih mjesnih odbora koji su sudjelovali u oružanom napadu i sve one koji su na bilo koji način svojim djelovanjem pridonijeli organizaciji i provedbi ove akcije.

KINO DANAS

U sinjskom kinu danas se prikazuju dva filma. U 18,30 sati tinejdžerski hit "Hanah Montana", a u 20,15 sati romantična komedija "Grčka Avantura".

Pobjednik 54. Vučkovića male alke rasplakao presretnog oca


Nikola Vilić / CROPIX


Kad je alkarić čep u pripetavanju nakon što mu je izravni konkurent Kiko pogodio u dva, skinuo sridu i tako postao slavodobitnik 54. Vučkovića dječije alke, njegov otac Robert koji mu je inače bio alkarski momak pod nadimkom šprulja, kleknuo je na koljena na dnu trkališta, pustio suzu radosnicu i raširio ruke dočekavši u zagrljaj svog junaka šestipolgodišnjeg sina Josipa - čepa.

Tom dirljivom scenom završila je 54. po redu Vučkovića dječija alka koju je u zaseoku Vučkovići u Brnazama pratilo oko 2000 gledatelja. Alka je započela alkarskom povorkom u kojoj su bili alkarski momci na čelu s arambašom Bickom, alkarići predvođeni alajčaušom Zvrkom, te Gradska glazba Sinj.

Posebna atrakcija u povorci bio je magarčić sa kapom i sunčanim naočalima te uljem za sunčanje na samaru, a on je glumio konja edeka iz prave alkarske povorke. Nakon što je alajčauš Zvrk podnio prijavak, vojvoda Maći je izdao zapovijed da otpočne trka, a prije toga u svom govoru je istaknuo da iako nas plaše recesijom i krizom,one će proći a nama ostaju naša djeca kao najveće bogatstvo i istinska životna vrednota.

Potom je u tri trke nastupilo 22 alkarića, a publika je uživala i bodrila vitezove koji su punom ozbiljnošću pristupili natjecanju. Bilo je i smiješnih scena; alkariću bi oči pao kaplak (alkarska kapa) pa bi skrenuo s puta, neki su plakali i htjeli odustati, neki su se šetali do alke, i tako dalje. Najviše pljeska izmamio je najmlađi alkarić Jo-Jo koji je nastupio sa samo dvije godine i dva mjeseca.

Na kraju treće trke pobjednik čoje čep i Kiko imali su po osam punata, pa je vojvoda zapovijedio pripetavanja do kraja. Kiko gađa u dva a čep podiže publiku na noge pogotkom u sridu. Baka Pera koju svi u selu zovu Mara trčala je niz trkalište koliko je noge nose da pripremi feštu, a majka Danijela plakala od sreće i uzbuđenja.


Slavodobitnik čep je dobio niz darova, pa ćemo ih redom nabrojiti; četiri puta besplatno šišanje u sinjskim frizerskim salonima, ručni sat, umjetničku sliku, sportsku trenerku, 500 kuna, 50 eura, besplatne pizze, DVD-player, dar ovogodišnjeg pobjednika Alke Ante Zorice, sportsku biciklu, poklon paket VAD-a, štednu knjižicu jedne poslovne banke na 500 kuna, dva pečena odojka, 20 litara vina i 20 litara mineralne vode te 10 kg kruha, i na kraju dar Turističke zajednice grada šibenika, besplatan vikend za njega i roditelje u hotelu Solaris.

Dar mu je uručio predsjednik TZ šibenika Goran Bulat. Kao počasni gosti na dječijoj alci bili su i alkarski vojvoda Ivan čikara, arambaša Ivo Vukasović-Para, dogradonačelnica Sinja Elena Perković Paloš i prdsjednik Gradskog vijeća Milan Smoljo te vikar sinjske crkve fra Tino Labrović. Program je dobro vodio duhovitim upadicama Neven Vučković Zerdo,a gradska glazba je davala poseban štimung kao i na pravoj alci.

Uz slavodobitnika sudjelovali su redom, Jo-Jo, Coto, Brzi i njegov brat Spori, Iznenadni, Suzuki, Rico, Mika, Kiko, Kako, Oluja, živac, Bakalarić, Peve, Tata-vi, Kiki-riki, Buba, šnicel, Kofetino i Zvrk.

Vito Perić/EPEHA

Pobjednik od prije 54 godine
U publici smo pronašli i jednog od osnivača dječije Vučkovića alke prije 54 godine, Velimira Vučkovića-Velu.

- Sve do prije nekoliko godina bio sam arambaša u povorci. Bio sam toliko dobar da su mi ponudili da budem alkarski momak i u pravoj Alci. Prije više od pola stoljeća kao djeca trčali smo više alki po selu i to na više mjesta. Potom smo se dogovorili i odredili da ćemo organizirati jedinstvenu dječiju alku u Avliji, tako zovemo ovu glavnu ulicu u zaseoku. Prvi alkari su bili Ratko, pokojni Jožan, pokojni Vinjak, Miro, Plemo, Pas koji je inače bio i prvi slavodobitnik, čavi, šokara i drugi.

Umjesto razglasa imali smo pirju, a vojvodina loža bila je na karu. Nakon alke cijela povorke je krenula u Sinj u slastičarnu u Brnaško j ulici na pašte. Sinjani su bii oduševljeni i svi su nas pozdravljali. Inače, sjećam se da su se i u Sinju trčale dječije alke, na Odrini, žankovoj glavici, Kamičku, u Manzanovoj ulici, ali jedini mi smo imali pravu povorku - prisjeća se Vele dok nam pokazuje stare fotografije iz tog doba.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA