Srijeda, 24.08.2005.

ODRžANA 7. SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA GRADA SINJA

U Gradskoj vijećnici s početkom u 12 sati održana je 7. sjednica Gradskog poglavarstva. Na sjednici se raspravljalo o 8 točaka dnevnog reda. O 1. točki dnevnog reda o Prijedlogu Zaključka ugovora o održavanju komunalne infrastrukture za 2005. godinu raspravljalo se o ukupnoj svoti novca planiranoj za tekuću godinu, koja iznosi 1.980 000,00 kuna, načinu utroška navedenih sredstava i rješenju problema otpada kod kontejnera u ulici Alojza Stepinca te je predloženo rješenje o postavljanju nova 3 kontejnera. Gradonačelnik Nikola Tomašević je na početku rasprave izrazio nezadovoljstva zbog toga što se o ovom Programu raspravlja tek sada, a ne kako je trebalo, navedeni Program usvojiti do ožujka mjeseca tekuće godine. Na kraju rasprave usvojena je "Informacija o Programu održavanja komunalne infrastrukture", koja će se, prije rasprave na Gradskom vijeću Grada Sinja, doraditi u suradnji između Odjela za komunalne djelatnosti, poduzeća" Vodovod i čistoća" i dogradonačelnika Velibora Miloševića


O Nacrtu ugovora o poslovnoj suradnji Grada Sinja i Poduzetničkog centra Sinj d.o.o bilo je više diskusija. Rasprava se vodila oko načina financiranja Poduzetničkog centra u Sinju tj. sa koliko novca Grad treba sufincirati Centar, kakav je način sufinanciranja u drugim gradovima, i kao postupiti na prijedlog Poduzetničkog centra Sinj d.o.o o ulasku Grada Sinja u vlasničku strukturu. Prijedlog Velibora Miloševića je da Centru treba povjeriti vođnje knjigovostva sportskih klubova koje financira Grad. Također je ustvrdio da iznos novca potreban za sufinanciranje, 180.000,00 kuna, nije neki veliki iznos kada se usporedi sa drugim stavkama u proračunu Grada Sinja. Jakov Dukić je naveo gradove Varaždin i Bjelovar koji sufinanciraju Centre u svojim gradovima. Snježan šentija je predložio da Grad Sinj otkupi 100 % udjela u Poduzetničkom centru d.o.o. Na kraju rasprave je predloženo da će Grad pripremiti Prijedlog o kupovini 50% udjela u Poduzetničom centru Sinj d.o.o, iznajmiti prostorije za rad Centra za 1 kunu i dodijeliti određen iznos sredstava za sufinanciranje Centra.

U raspravi o postavljanju spomenika fra Pavlu Vučkoviću ocijenjeno je kako predložena lokacija nije promjerena te je donesena odluka da se formira povjerenstvo koje će odlučiti gdje postaviti navedeni spomenik. U povjerenstvo će biti uključeni predstavnici Grada, Matice Hrvatske ogranak Sinj i Konzervatorskog odjela iz Splita.

Udovoljeno je zahtjevu organizatora "Open fun footbal schools" te im je osigurana svota od 8.000,00 kuna na ime troškova organizacije.

Također je privaćen zahtjev poduzeća "Dalmatinka Nova" za mjesečno plaćanje komunalne naknade.

Prihvaćen je prijedlog Zaključka o odobravanje sredstava u iznosu od 500,00 kuna za kupnju knjiga učenicima prvih razreda osnovnih škola s područja Grada Sinja iz obitelji s troje i više djece i djeci obitelji korisnika pomoći za uzdržavanje. Na početku rasprave gradonačelnik Nikola Tomašević je istaknuo kako gotovo svakodnevo prima stranke kojima je potrebna financijska pomoć za kupovinu knjiga za učenike. Pročelnik Stipe župić također je naveo da i njemu dolaze stranke koje nemaju novca za kupovinu knjiga i traže pomoć, te je odlučeno da će ostatak novca biti dodijeljen po posebnim zahtjevima.

SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA GRADA SINJA

Gradonačelnik Grada Sinja Nikola Tomašević danas u 12 sati najavljuje 7. sjednicu Gradskog poglavarstva

Na njoj će se naći 7 točaka u dnevnom redu. Posebno izdvajamo prijedlog zaključka ugovora o održavanju komunalne infrastrukture za 2005. godinu kao i prijedlog zaključka o odobravanju sredstava u iznosu od 500 kuna za kupnju knjiga učenicima prvih razreda osnosvnih škola s područja Grada Sinja iz obitelji s troje ili više djece i djeci obitelji korisnika pomoći za uzdržavanje.

U proteklim godinama Poglavarstva su izdvajala pomoć u kupnji knjiga za sve obitelji koje imaju prvašiće, no novo poglavarstvo prema ovim najavama odobrit će novac za knjige obitelji s troje ili više djece .

Na sedmoj sjednici gradskog poglavarstva grada Sinja raspravljat će se i o zahtjevu ogranka Matice Hrvace za postavljanje spomenika fra. Pavlu Vučkoviću.

Najvjerojatnije će Sinj dobiti novi spomenik. Gradskom poglavarstvu predloženo je postavljanje spomenika Fra Pavlu Vučkoviću , graditelju svetišta čudotvorne gospe Sinjske i branitelja Sinja od Turaka, i to na prostoru oko česme Petrovac.

Skulpturu visoku 2,8 metara izgradio je akademski kipar Kuzma Kovačić, a Uprava za zaštitu kulturne Baštine, konzervatorskog odjela u Splitu suglasila se sa postavljanjem kipa na Petrovcu.

GODIšNJICA NAPADA NA VOJARNU U SINJU

U četvrtak 25. kolovoza obilježava se 14 godina od napada na vojarnu u Sinju. Udruga veterana Domovinskog rata u 9,30 minuta položit će vijence na spomen obilježje poginulima hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu s područja bivše općine Sinj.

Sveta misa zadušnica za poginule branitelje bit će u 10, 30sati u Crkvi Gospe Sinjske, a služit će je gvardijan Fra Zoran Kutleša. Iz udruge Veterana dragovoljaca Domovinskog rata pozivaju građane da se paljenjem svijeća prisjete žrtava Domovinskoga rata.

SPORT

U organizaciji NK OSK , i Općine Otok danas i sutra kako ističe načelnik Branko Samardžić, na igralištu športskog centra gola Brda održati će se memorijalni nogometni turnir "Luka Erceg i Ivan Kamber", koji se igra u čast 14 poginulih branitelja Domovinskog rata s područja općine Otok.

U 16 sati sastaju se prošlogodišnji pobjednik Hrvace i Primorac iz Stobreča.U 18 sati načelnik Općine svečano otvora turnir, a poslije toga sastaju se domaćini OSK i Val iz Kaštel Starog.

Prije finalne utakmice u četvrtak u 18 sati delegacija općine Otok i organizacijskog odbora turnira položit će vijence na spomen križ palim braniteljima Domovinskog rata s područja Općine Otok.

U petak na zračnom pristaništu počinje trodnevni Alkarski padobranski kup, u subotu je na rasporedu Turnir u čast palim barniteljima kojeg organizira ženski rukometni klub Sinj, dok će Sinj u nedjelju biti domaćin Međunarodnog ragby turnira- za kadete iz Njemačke, Slovenije, BIH i Hrvatske.

U okviru Croatia Cup-a ovaj vikend Trilj je domaćin službenog natjecanja u preponskom jahanju. Na terenima izazovnog i sve popularijeg Triljskog Drinića najavljeno natjecanje u preponskom jahanju o organizaciji Konjičkog kluba "Galop" iz Trilja. Grad Trilj ovoj novoj sportskoj disciplini u Triljskom kraju daje posebnu pozornost, te i u sportskom smislu želi grad na Cetini promovirati gostima i turistima.


Redovna izborna skupština rukometnog kluba Kamičak zakazana je za petak 26. kolovoza u Gradskoj vijećnići u 18 sati. Pozivaju se svi članovi, simpatizeri i članovi kluba da prisustvuju skupštini.

Odgođenja završnica malonogometnog turnira, koja se trebala održati u nedjelju održati se večeras. Završnica počinje u 20 sati utakmicom za treće mjesto gdje će se sastati Baja S iz Hrvaca i ekipa Brnaze.U 20,40 organizatori najavljuju nagradnu igru za gledatelje dok će se finalna utakmica za prvo mjesto između ekipe Bare i plaćenici iz Splita i fast fooda Samuraj iz Dicma početi u 21 sat.

Organizatori malonogometnog turnira naglašavaju kako će se u slučaju kišnog vremena završnica odgoditi za sutra u istom terminu.

VRIJEME

U nastavku dana stabilno i sunčano vrijeme. Temperatura zraka izmedju 15-22 najviša dnevna i do 28 stupnjeva Celzijevih.