Nedjelja, 24.07.2011.

KLAPE GOSPI SINJSKOJ 2011.

Festival marijansko-duhovne klapske pjesme

Organizacijski odbor za proslavu 300. obljetnice čudesne obrane Sinja, kojoj je pokroviteljstvo preuzeo Sabor Republike Hrvatske, uz niz projekata tijekom sedmogodišnje priprave za proslavu obljetnice (2015.), pokrenuo je i održavanje Festivala marijansko-duhovne klapske pjesme pod nazivom "Klape Gospi Sinjskoj".

Ove godine Festival će se održati u srijedu 3. kolovoza s početkom u 21 sat, u dvorištu Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske. U natjecateljskom dijelu nastupit će 14 klapa: Filip Dević - Dalmatinke, Šufit, Praska, Štorija, Vokalisti Salone, Mareta, Prvi komin Snježanin, Klapa Sveti Juraj-HRM, Kamen, Petrada, Filip Dević (m), Kastav, Morbin, Split. Kao gost večeri nastupit će klape Cetinske krajine.

Snimku Festivala prenosi Hrvatska radiotelevizija na dan Velike Gospe, a radio postaje izravno i u reprizi u domovini i u inozemstvu (satelit). Albumi s oba dosadašnja Festivala u izdanju Croatia Recordsa nominirani su za nagradu Porin 2010. i 2011. u kategoriji najboljeg albuma duhovne glazbe. Sav prihod od ulaznica i prodaje CD-a namijenjen je humanitarnom Fondu Gospe Sinjske iz kojeg se pomažu studenti slabijeg materijalnog stanja.

Ulaznice će se uskoro moći nabaviti na prodajnim mjestima:
• Porta (Knjižara i Suvenirnica) Samostana u Sinju
• Porta Samostana Gospe od zdravlja u Splitu
• Knjižara Školske knjige, Sinj
• Knjižara AXEL, Sinj
• RK Robot, Split

IZVOR: SVETIŠTE GOSPE SINJSKE

Obilježavanje Dana Općine Dicmo

U Dicmu se obilježava dana općine povodom blagdana Sv. Jakova.

PRIGODNI PROGRAM
Nedjelja, 24. srpnja
-13 sati, III. bikijada braće Bralić u Sičanima

Ponedjeljak,25. srpnja
21 sat, pučka fešta kod O.Š 'Ante Starčevića', koncert Alena Nižetića, ulaz slobodan.


VJERSKI PROGRAM

Nedjelja, 24. srpnja
-20 sati, molitveno bdijenje predvodi don Vlado Strikić, župnik Dicma donjeg i dekan Kliškog dekanata

Ponedjeljak, 25. srpnja blagdan Sv.Jakova
Misna slavlja:
-8 sati, predvodi don Vlado Strikić
-10 sati, središnje misno slavlje predvodi dr.don Ivan Tadić prof. na KBF Split
-18 sati, predvodi don Jakov Vrančić župnik u župi Konjsko

Utorak, 26. srpnja blagdan Sv.Ane
Misna slavlja:
- 8 sati predvodi don Vlado Strikić
- 10,30 sati predvodi don Vlado Šestan žunik na Klisu
- 18 sati blagoslov djece, predvodi don Hrvoje Prnjak mladomisnik
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Međunarodni Dan antike Sinj 2011.

Na košarkaškom igralištu u Sinju, kod gradskog kina, danas će se upriličiti prikaz stvaranja igre nogomet u izvedbi Dalmata (veterani kluba OSK iz Otoka) i Rimljana (veterani kluba Tekstilac iz Sinja).
 Program će biti obogaćen legionarima iz Imotskog, orijentalnim trbušnim plesačicama iz Kaštela i gladijatorskim borbama gostiju iz Viteza BiH.
Bogati program u duhu života Dalmata počet će u 21 sat, a u 20 sati održat će se mimohod koji kreće od hotela Alkar prema steli Gaja Laberija u Vrličkoj te užim centrom Sinja.
Udruga 'Gaj Laberije' organizacijom ove igre želi ukazati da je Cetinski kraj kolijevka nogometa, za što postoje vjerodostojni dokazi, a svoj program izvode u Pulskoj Areni i Dioklecijanovoj palači.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Misa na Mirinama

OTOK – danas će se kod starokršćanske bazilike iz 6. stoljeća na Mirinama u Otoku  po peti puta biti održana misa koja će biti posvećena svim stradalim otočanima kroz povijest.
U sklopu priprema za obilježavanje 300. obljetnice stradanja otočana na Dugišu 1715 godine, i ove ćemo se godine svetom misom i procesijom u 9,30 sati prisjetiti svih nevino stradalih žrtava iz Otoka kroz povijest u obrani svoje vjere i  Domovine.Misu s procesijom će predvoditi dr. fra.Bože Norac Kljajo, dok će predstavnici općine Otok, VAD-a te braniteljskih udruga u 11 sati položiti vjence  kod spomen križa iza stare crkve Svetog Luke.  Na misi će biti predstavnici VAD-a te svečano odjeveni alkari i njihovi momci.
Tekst i slika: Petar Norac Kevo
IZVOR: WWW.GLASZAGORE.COM