Subota, 24.04.2010.

Novi alkarski vojvoda je mr. Ante Vučić

Novi alkarski vojvoda je mr. Ante Vučić. Na izbornoj skupštini Viteškog alkarskog društva koja je u subotu prvi put održana u Alkarskim dvorima Vučić je uvjerljivom razlikom pobjedio 5 protukandidata među kojima je bio i dosadašnji vojvoda Ivan Čikara. Zahvaljujući na povjerenju Vučić je kazao da će se založiti za Alku na višoj razini kako bi još više bila na ponos Sinja i Cetinske krajine, ali i cijele Hrvatske.

Za novog-starog alaj-čauša izabran je Tonći Bešlić, a Ivo Vukasović Para ponovno je arambaša. Andrija Filipović Grčić još četiri godine bit će predsjednik Časnog suda, u suradnji s Ivom Dalbellom koji je ponovno izabran i Ivanom Zoricom kao novim članom.

U Upravni odbor, koji će u roku od 8 dana između sebe izabrati predsjednika Viteškog alkarskog društva, izabrani su Dinko Bošnjak, Miro Bulj, Mate Jukić, dr. Stipe Jukić, dr. Ivan Nasić, Boško Ramljak i Dražen Šabić te Hrvoje Filipović Grčić kao predstavnik alkara. U upravu automatski ulaze alkarski vojvoda, alaj-čauš i arambaša. Izabran je i tročlani Nadzorni odbor.

Od 245 članova sinjske viteške udruge izbornoj skupštini nazočio je 221. Izostala je ranije uobičajena nazočnost gostiju iz redova visokih državnih dužnosnika. Najviše rangirani gost u subotu bio je dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić.

Skupština je održana u izuzetno mirnoj atmosferi. Iako se radilo o izborima i znalo se da postoje suprostavljene grupacije izostale su bilo kakve rasprave ili razmirice.

U izvješću o radu uprave, koje je prihvaćeno aklamacijom, dosadašnji predsjednik dr. Stipe Jukić izrazio je zadovoljstvo što je kroz protekle godine predsjednik Stipe Mesić u ulozi pokrovitelja dva puta nazočio Alci te što je novi hrvatski predsjednik Ivo Josipović odlučio nastaviti s pokroviteljstvom. Jukić je naglasio uspjeh ove uprave i svih koji su kroz generacije doprinijeli izgradnji Alkarskih dvora. Najavio je veličanstvenu proslavu 300. Alke i čudesne obrane Sinja.

Dosadašnji alkarski vojvoda izvijestio je o prošlogodišnjoj 294. Sinjskoj alci, a u izvješću Časnog suda predsjednik Andrija Filipović Grčić je kazao da je "alkar Ante Zorica u sve tri trke smirio u sridu. To je 2006. godine učinio i Ante Poljak, a u cijeloj dostupnoj povijesti takav rezultat imalo je još samo 9 alkara.
Toni Paštar
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

Nataša Poparić nova je, stara, predsjednica sinjskog SDP-a

Nataša Poparić nova je, stara, predsjednica sinjskog SDP-a. Tako su odlučili članovi konvencije stranke. Od 187 članova, verifikacijska komisija utvrdila je kako je konvenciji pristupilo 103 člana koji su imali pravo glasa. Na kraju zbrajanja glasova utvrđeno je kako je glasalo 119 članova, od kojih je njih 68 dalo povjerenje aktualnoj predsjednici. Iako je bilo različitih mišljenja i javnog neslaganja, pa čak i optužbi na račun Nataše Poparić, ipak je većina članova glasala upravo za nju.

Obavijest

U ponedjeljak, 26. travnja u gradskom kinu održat će se koncert gradskih zborova, na kojem će nastupiti Mješoviti zbor „Sinj“, dječji zbor „Sinjski slavuji“ i Hana Vlaho na glasoviru. Voditeljica zborova je Marija Župić, a početak koncerta je u 20,00 sati.

5. Nacionalni sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem Sinj 2010.U hotelu Alkar održava se 5. nacionalni sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem.  U 9,00 sati otvorena je izložba, a u 11,00 je održano predstavljanje poticajnih programa, kreditiranja poljoprivrede i gospodarstva prema natječajima resornih ministarstava, županije i Grada Sinja.
Pršut tvrtke „Baba Delicije d.o.o“ iz Drniša  proglašen je šampionom kvalitete  za dimljeni pršut 5. nacionalnog sajma pršuta koji se dva dana održavao u Sinju.  Osim kategorije dimljenih pršuta nagrađivani su i Istarski pršuti ali i Krčki pršut koji je bio van konkurencije. Prof. Romano Božac predsjednik  šesnaesteročlane komisije koja je ocijenila 27 pršuta rekao je kako se iz godine u godinu za ocjenjivanje prijavljuju sve kvalitetniji prušti te da se napredak u proizvodnji itekako vidi.

Predstavnik tvrtke „Baba delicije“ rekao je kako je imperativ njihove proizvodnje tradicija uz primjenu nove tehnologije. Naglasio je kako će se uskoro otvoriti novi pogon pršutane koja je do sada proizvodila oko 1000 komada pršuta, a ova nagrada zasigurno će pomoći u boljem plasmanu proizvoda. Najveći pršut  iz pršutane ova tvrtka će darovati Anti Gotovini.

U kategoriji “krčki pršut” zlatnu plaketu dobio je pršut proizvođača “Mesnice market Žužić” iz Krka.

U kategoriji “Istarski pršut” šampion kvalitete je pršut iz “Pršutane Dujmović”.

Sport

Alkar danas, 24. travnja, u 20 sati na svom parketu igra prvu kvalifikacijsku utakmicu za povratak u A1 košarkašku ligu protiv Međimurja iz Čakovca.

                                                       
Junak danas, 24. travnja, u 16,30 igra protiv Mosora na gradskom stadionu u Sinju. U isto vrijeme u Pločama počinje susret između Jadrana i Hrvaca.

U Otoku će se, u utakmici 4. HNL sastati OSK i Glavice.

                                                                                                                                     
Ragbijaši Sinja jučer su bili domaćini ragbijašima iz Nizozemske RFC "GOUDA". Bolji su bili Sinjani koji su  Nizozemace pobijedili  rezultatom 49–19. U Sinju će se sutra igrati kupa Dalmacije na kojem će uz Sinjane sudjelovati i ekipe Nade, Zadra i Makarske rivijere.

Redovna izborna skupština VAD-a

U Alkarskim dvorima danas, 24. travnja, održava se redovna izborna skupština VAD-a, kojoj od 254 nazoči 221 član.  Oni će danas birati vojvodu, alajčauša i arambašu, predsjednika i članove Časnog alkarskog suda, članove nadzornog i upravnog odbora Društva, te predstavnika alkara u Upravnom odboru.

Županijska smotra amaterskih kazališta

Sinj je domaćin dvodnevne Županijske smotre amaterskih  kazališta na kojoj će nastupiti šest kazališnih skupina iz Gata, Omiša, Kaštela, Prološca, Metkovića i Sinja. Smotru će danas, 24. travnja, u 20,30 svečano otvoriti dožupan Luka Brčić.

Stručno osposobljavanje za rukovanje hidrauličnim alatima

U prostorijama DVD Sinj održava se stručno osposobljavanje za rukovanje hidrauličnim alatima na kojem sudjeluje 30–ak vatrogasaca s područja Cetinskog kraja. Organizatori su Vatrogasna zajednica splitsko–dalmatinske županije i DVD Sinj.

Stanje na cestama

Kolnici su mjestimice mokri i skliski u Dalmaciji, Lici i Istri, dok su u Gorskom kotaru uglavnom samo vlažni. Mogući su odroni zemlje i kamenja na cestama kroz gorja, posebice duž Jadranske (D 8) i Ličke magistrale (D 1). Upozoravamo vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da održavaju sigurnosni razmak između vozila.
Zabrana prometovanja za teretna motorna vozila iznad 7,5 t, bit će u petak (30. travnja) od 14 do 23 sata, te u nedjelju (2. svibnja) od 12 do 23 sata na važnijim državnim cestama. Zabrane nema na autocestama, kao i na Ličkoj magistrali (D 1).
IZVOR: HAK