Petak, 24.04.2009.

PRšUT IZ PRšUTANE "PIVAC" VRGORAC, šAMPION 4. NACIONALNOG SAJMA PRšUTA U SINJU


FOTO: www.pivac.hr

Pobjednik 4. Nacionalnog sajma pršuta u kategoriji dimljeni pršut je pršutana "Pivac" iz Vrgorca, čiji je pršut proglašen najboljim od 27 natjecatelja, dok je zlatnu medalju dobio prošlogodišnji šampion "Pršutana Smjeli" iz Dugopolja. U kategoriji nedimljenog pršuta šampion je pršut iz pršutane vlasnika Mladena Dujmovića iz Tinjana.

GODIšNJA SKUPšTINA VAD-a

Sutra, 25. travnja, će se s početkom u 10 sati u dvorani franjevačkog samostana održati redovita godišnja skupština VAD-a. Na Skupštini će se podnijeti izvješća o radu u protekloj godini s osvrtom na razdoblje od 293. alke i provedenim pripremama za 294. alkarske svečanosti. Prema najavama, sutra će biti i biti i prijem novih članove u VAD uz podsjetnik da prema ranijoj odluci upravnog odbora ukupan broj članova VAD-a ne može prelaziti brojku od 250.

OTVOREN "4. NACIONALNI SAJAM PRšUTA" U SINJUDanas i sutra u sinjskom hotelu Alkar održava se 4. Nacionalni sajam pršuta i suhomesnatih prizvoda s međunarodnim sudjelovanjem. Sajam je jutros u 10 sati svečano otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Stjepan Mikolčić koji je rekao kako će Vlada RH i resorna ministarstva i nadalje pomagati organizaciju ovakvih, kako je istaknuo, hvale vrijednih sajmova. Ustvrdio je kako je ocjenjivački karakter Sajma privukao još veći broj izlagača, a posebno zadrugara i obiteljskih gospodarstava. Tajnik je istaknuo kako se nada da će zajedno sa zadrugama pokušati brendirati veći broj proizvoda koje će pokušati plasirati najprije na europsko , a zatim i na svjetsko tržište. Sinjski gradonačelnik Ivan Nasić kazao je kako je ovaj sajam značajan i po broju i kvalifikacijama ljudi koje je okupio, te se nada kako će biti vrlo značajan i u gospodarskom ravitku grada. U poslijepodnevnim satima održati će se i nekoliko zanimljivih predavanja. Dok će objava rezultata ocjenjivanja kvalitete pršuta i dodjela priznanja najboljima biti večeras od 20 sati.
U okviru Sajma održati će se i revija s ciljem turističke promocije gastronomske tradicije pršuta, te prezentacija vještina aranžiranja jela s pršutom.

LJUBICA đIPALO I DINKO FRANCHINI, KANDIDATI HDZ-a ZA ZAMJENIKE GRADONAčELNIKA

Sinoć je održana sjednica gradskog odbora HDZ-a Sinj, na kojoj je donijeta odluka kako će kandidati za zamjenika gradonačelnika ove stranke na lokalnim izborima biti Ljubica đipalo i Dinko Franchini. Isto tako je odlučeno kako će nositelj liste za gradsko vijeće biti predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Stipe Jukić.

DELEGACIJA MONTEAMRCIANA U POSJETU SINJUDanas, 24. travnja, u posjet gradu Sinju dolazi delegacija prijateljskog grada Montermarciana, koja će u Sinju boraviti do nedjelje. Tijekom boravka u Sinju za goste iz Italije bit će organizirani posjet Sajmu pršuta, obilasci Splita, šibenika, Knina i Nacinalnog parka Krka. U nedjelju u 10,30 bit će upriličen prijem kod gradonačelnika dr.Ivana Nasića te zajedničko polaganje vijenaca kod spomenika palim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Nakon polaganja vijenaca u 11,30 sati sati biti će služena sveta misa u crkvi čudotvorne Gospe Sinjske.

OBAVIJEST

Danas će se u Dicmu u organizaciji HSS-a Dicmo i tvrtke Neretva Fructus Opuzen-otkupni centar Vrgorac održati predavanje na temu: "Proizvodnja jagode u Dalmaciji, tehnologije proizvodnje i elementi otkupa proizvoda."
Predavač će biti dipl.ing Danko Tolić, a održat će se u prostorijama Oš Ante Starčevića s početkom u 19,30 sati.

OBAVIJEST

Socijaldemokratski forum žena SDP-a provodi akciju preventivnih pregleda žena u sklopu koje će biti organizirano mjerenje gustoće kostiju te mamografija. Pregledi će se obavljati sutra, 25. travnja, s početkom u 9,00 sati, a prijave se vrše na telefom 821-121 od 10 do 12 sati.

U sklopu akcije moja prva dezintometrija forum žena SDP-a najavio je i održavanje tribine pod nazivom "Kuda ide Hrvatsko zdravstvo" na kojoj će o aktualnim problemima u zdravstvu govoriti dr. Mirando Mrsić. Tribina će se održati večeras u galeriji Galiotović s početkom u 19,00 sati.

Sutra, 25. travnja, će se u Hrvacama održati akcija ultrazvučnog pregleda dojki. Akcija će početi u 09,00 sati u prostorijama Oš Hrvace.

USKRSNI KONCERT

U nedjelju, 26. travnja, s početkom u 18,00 sati u crkvi Sv. Luke u Otoku održat će se prigodni Uskrsni koncert, na kojem će nastupiti mješoviti crkveni zbor Sv. Luke i njihovi gosti mješoviti zbor Sv. Mihovila iz Murtera. Pored pjesama vjerskog karaktera gosti iz Murtera predstavit će se i tradicionalnim pučkim napjevima s otoka Murtera.

USKORO POVRAT POREZA

Prema izjavi pročelnika porezne službe u Splitu Renka Letnića, isplata tj. povrat poreza na temelju podnesenih prijava za povrat poreza za područje Splitske Porezne uprave uključujući i područje Sinja, trebala bi početi krajem ovoga mjeseca ili početkom svibnja.

OBAVIJEST

Povodom predstojećih lokalnih izbora Koalicija pravaških stranaka sa nositeljem liste Mirom Buljem obavijestilo je članstvo i simpatizere pravaških stranaka da je na adresi Luka br.7 u uredskim prostorijama HčSP -a počeo sa radom izborni stožer koalicijskih stranaka. Sve informacije mogu se dobiti putem telefona na broj 826-155 od 10 do 12 ili u poslijepodnevnom terminu od 18 do 20 sati.

SPORT

Iz sadržajnog športskog vikenda izdvajamo susret 2. HNL, koji se igra sutra, 25. travnja, u kojem se na Gradskom stadionu u Sinju sastaju Junak i zagrebačka Lokomotiva. Početak susreta je u 16,30 sati.

Od susreta 3. HNL jug izdvajamo susret u Makarskoj između Zmaja i Hrvaca.

Od ostalih susret možda presudni susret za osvajanjem prvog mjesta u drugoligaškoj konkurenciji igra triljska Cetinka u Splitu protiv Hrvatskog dragovoljca.

KRONIKA 92

PP SINJ, 23.04.2009.g., provedena je kriminalistička obrada nad dvadesetjednogodišnjakom zbog osnovane sumnje da je prethodne noći oko 00,30 sati pokušao provaliti u spremnike za gorivo na teretnim vozilima, u čemu je spriječen dolaskom policijskih službenika. Uhićen je i slijedi mu odgovarajuća KP.

PP SINJ, 23.04.2009.g., na sinjskom području, policijski službenici zatekli su jednog državljanina Rumunjske kako obavlja poslove pastira bez radne dozvole i reguliranog boravka u RH. Navedeni je priveden na Prekršajni sud u Sinju.
IZVOR: PU SD