Utorak, 24.03.2009.

U SINJSKOM POLJU PRONAđENA MINSKO EKSPLOZIVNA NAPRAVA

Jutros oko 8,00 sati u Sinjskom polju, na predjelu Brnaška Paškula, mještatin je prilikom obrađivanja zemljišta, pronašao minsko eksplozivnu napravu kazetnu bombu KB-1 "Zvončić". Istu su na mjestu pronalaska uništili pirotehničari Policijske uprave Splitsko-dalmatinske. Minsko eksplozivna naprava je "zaostala" iz Domovinskog rata, iz 93. godine, za vrijeme bombardiranja Sinja, a služi za onesposobljavanje žive sile. Mještanin koji je pronašao napravu i prijašnjih je godina obrađivao oranicu na kojoj je pronađena.

Učenici 7.a razreda Oš Fra Pavla Vučkovića, koji su jutros bili na nastavi, za vrijeme prvog školskog sata požalili su se na mučninu, a jedan je učenik povratio. Razrednica Smilja Milanović potvrdila nam je kako se 15-tak učenika žalilo na mučninu i neugodan miris za vrijeme drugog školskog sata, u kabinetu kemije, a nekoliko ih je povratilo.
Ravnatelj škole Nikola Vučković nam je kazao kako ne isključuje mogućnost da je netko od učenika u školu donio igračku tzv. "smrdljivca", te da se zbog toga u razredu širio neugodan miris. Razlog tome bi mogao biti, kaže ravnatelj, test iz matematike koji je najavljen za sutra. Kazao je kako učenici drugih razreda, kao ni nastavnici, nisu osjetili nikakav neugodan miris niti im je bila mučnina. Ravnatelj je najavio kako će sutra ispitati o čemu se zapravo radi. Dodajmo kako na odjelu Hitne medicinske pomoći u Sinju, kao ni u ispostavi Zavoda za javno zdravstvo nisu zaprimili slučaj sa simptomima koji bi odgovarao onima koje su imali učenici.

OBAVIJEST

Koordinacija braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata uputila je obavijest u kojoj stoji kako će se u četvrtak na Trgu dr. Franje Tuđmana otkriti bista-spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, utemeljitelju neovisne Hrvatske države. Kao inicijatori postavljanja, Koordinacija poziva sve hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji, te sve štovatelje lika i djela dr. Tuđmana, da svojom nazočnošću uveličaju svečanost koja će početi u 10,00 sati.

VIJESTI IZ GRADSKE UPRAVENakon završetka kanalizacijskih kolektora u Ulicama Kralja Zvonimira i ulici Serdara Vučkovića počelo je postavljanje asfaltnog stroja. Pri samom kraju je i finaliziranje kanalizacijskim radova, ali i postavljanje nogostupa u Vrličkoj ulici-istaknula je za Hit radio pročelnica odjela za gospodarstvo Ankica Panza.

Za godinu dana stanovnici zapadnog dijela grada, bolnica i vojarna trebali bi biti spojeni za novi kanalizacijski sustav. Projekt će obuhvatiti 2740 metara fekalne i 2430 metara oborinske kanalizacije. Radove će izvoditi poduzeće Cetina d.o.o.

U vrlo skoro vrijeme počinje i potpuna rekonstrukcija Jakina Gumna. Sve predradnje uoči rekonstrukcije, koju će napraviti Hrvatske ceste, su završene, tako da se uskoro očekuje rekonstrukcija, uvođenje semafora, nova regulacija prometa i otvaranje Vrličke i ulice Ante Starčevića u oba smjera. Radovi bi trebali završiti do početka turističke sezone.

SJEDNICA GRADSKOG VIJEćA GRADA SINJA

Za četvrtak je najavljena posljednja sjednica Gradskog vijeća u ovom sazivu. Na dnevnom redu je 9 točaka, od kojih izdvajamo: Utvrđivanje prijedloga Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja Gospodarske zone Kukuzovac, Prijedlog Plana gospodarenja otpadom, Prijedlog Odluke o izbore osobe kojoj će se povjeriti obavljanje dijela komunalne djelatnosti održavanja javnih površina (skupljanje i zbrinjavanje uginulih životinja s javnih površina) temeljem ugovora te Utvrđivanje prijedloga Poslovnika o radu Savjeta mladih.

"KAKO POBIJEDITI RAK DOJKE?"

Klub žena liječenih na dojci iz Sinja za četvrtak organizira javno izlaganje na temu: "Kako pobijediti rak dojke?". Predavanje će se održati u hotelu "Alkar" u četvrtak u 18 sati, predavač je dr. Ivica Breko.

OBAVIJEST

Počeli su upisi u predškolu djece s područja Općine Otok, koja nisu uključena u vrtićki program. Upisi će se obavljati u vrtiću žabica do 31. ožujka.

KINO DANAS

U sinjskom kinu još večeras, s početkom u 19,30 sati prikazivat će se američki film "Sumnja". "Sumnja" je priča o potrazi za istinom, silama promjene i razornim posljedicama pravde.

SPORT

Alkar je odlično krenuo u natjecanje za ostanak A1 košarkaške lige. Nakon Kvarnera i Borika na redu su Trogirani. Večeras u 19 sati u športskoj dvorani u trećem kolu lige za ostanak sastat će se domaći Alkar i Trogir.