Ponedjeljak, 24.03.2008.

Umro Boris Dvornik


Foto: Roberto Orlić / Cropix Arhiva

U Spliu je u 69. godini života preminuo jedan od najvećih hrvatskih kazališnih, televizijskih i filmskih glumaca. Gledatelji ga najviše pamte po serijama Malo i Velo misto, čovik i po, Kapelski kresovi.
...

"USKRS"Svečanim misnim slavljima jučer je proslavljen najveći kršćanski blagdan - Uskrs.
Svečanu svetu misu u crkvi Svetoga Mihovila u Trilju predvodio je dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas, čija je temeljna misao propovijedi bila Uskrs - izvor nade. U današnje vrijeme, u vrijeme beznađa koje vlada, svima je potrebna nada a tu nadu donosi Uskrsli Krist - kazao je don Stipe Ljubas.

U Uskrsnoj poruci gvardijan svetišta Gospe Sinjske fra Božo Vuleta osvrnuo se na probem gospodarskog razvoja Grada Sinja. Istaknuo je da je bilo više poštivanja kršćanskih vrednota, a ne gledanja osobnih interesa, da bi zasigurno i razvoj gospodarsva bio bolji. Gvardijan je govorio i o problemu poroka i nasilja, osobito među mladima.

"USKRSNI PONEDJELJAK"

Danas je Uskrsni ponedjeljak, dan kada se kršćani, prema Evanđelju, sjećaju prvog susreta uskrslog Isusa s učenicima. U crkvama se spominje put uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika, koji su ga prepoznali tek kada je lomio kruh.
Dan je to kada vjernici posjećuju rodbinu i prijatelje. Uskrsni ponedjeljak u Hrvatskoj je neradni dan.
Tjedan od Uskrsa do iduće nedjelje naziva se Bijeli tjedan prema odjeći koju su u počecima crkve nosili novokrštenici.

OBAVIJEST

Promet na području Cetinskog kraja slabog je intenziteta, no poslijepodne i navečer, kada će se veći broj građana vraćati u mjesta svog prebivališta, bit će pojačan, osobito kroz gradove Sinj i Trilj. Policija će povremeno, prema potrebi, regulirati promet na raskrižjima u Sinju i Trilju.
Jak intenzitet prometa poslijepodne bit će i na Graničnom prijelazu Kamensko, osobito na ulasku u Republiku Hrvatsku.

OBAVIJEST

Sutra, na Uskrsni utorak, od 14,00 do 23,00 sata bit će na snazi zabrana prometovanja za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona. Zabrana vrijedi na važnijim državnim cestama, ali ne na autocestama, kao ni na Ličkoj magistrali - državnoj cesti D 1.

Zbog kiše kolnici su mokri i skliski pa se vozači upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

NEVRIJEME U CETINSKOM KRAJU

Područje Cetinskog kraja noćas je pogodilo nevrijeme s kišom i jakim udarima juga, što je vrlo rijetka pojava u našem kraju. Povremeno je jugo puhalo i brzinom do 90 km/h. Jučer i noćas palo je 10 litara kiše.
Nevrijeme je prouzrokovalo probleme u opskrbi električnom energijom. Zbog kvarova na dalekovodima sinoć od 22,00 sata bez struje su bili potrošači u Tijarici, Kamenskom, Vojniću i na Planici u Glavicama. Kvarova na niskim naponima bilo je povremeno i na ostalim područjima.
Djelatnici sinjskog pogona HEP-a su na terenu i uklanjaju kvarove. Kompletno područke Kamenskog je još bez napona, kao i Vojnić. Na području Planice izgorio je transformator, a kvar će biti uklonjen do 13,00 sati, saznajemo u pogonu HEP-a u Sinju.

KRONIKA 92

Pola sata iza ponoći u caffe baru u Sinju zabilježeno je narušavanje javnog reda i mira, zbog čega su intervenirali dežurni policajci PP Sinj.
Teže tjelesne ozljede, frakturu nosa, noćas oko 1 sat zadobio je mlađi punoljetnik, najvjerojatnije u tučnjavi. Liječnička pomoć pružena mu je na jedinici Hitne medicinske pomoći u Sinju, a zatim u KBC Split odakle je pušten na kućnu njegu.

KINO DANAS

U sinjskom kinu i večeras se u 19,30 sati prikazuje biografska povijesna drama "Zlatne godine kraljice Elizabethe". U glavnim ulogama Cate Blanchet, Geoffrey Rush i Clive Owen.

SPORT

Alkar je u utakmici drugog kola nastavka A1 košarkaške lige u skupini za ostanak, kojam je igrana u subotu u Sinju izgubio od zadarske Borik Puntamike 82 : 78.

U derbiju 4. kola nastavka 3. HNL - jug Hrvace su u subotu u Hrvacama pobijedile Dugopolje 2 : 1, a Junak je u Omišu pobijedio Omiš 2 : 0.

U subotu su odigrane i utakmice 4. nogometne lige. Glavice su na svom terenu izgubile od Splita 2 : 1, a OSK je u Vinjanima pobijedio 2 : 1.

Danas se igra utakmica županijske nogometne lige. U Sinju se u 15,30 sati sastaju Tekstilac i Omladinac iz Vranjica.

Zbog kiše je odgođen 9. uskrsni nogometni turnir "Mali Otok", koji je trebao početi jutros. Turnir će se održati u subotu 29. ožujka, na športskom centru Gola brda u otoku.