Nedjelja, 24.01.2010.

»Nada za Haiti« emitirana na više od 25 TV mreža

Glazba najvećih svjetskih zvijezda služila je kao zvučna podloga za »elethon« (telefonski maraton) za pomoć Haitiju, a prikupljanje donacija završilo je porukom rapera haićanskoga podrijetla Wyclef Jeana: »Dosta potištenosti, idemo obnoviti Haiti«

WASHINGTON - »Nada za Haiti«, humanitarni tv show koji je okupio više od 100 vodećih glazbenih, filmskih i TV zvijezda, ispunio je u petak udarne večernje termine više od 25 američkih televizija, u misiji prikupljanja donacija za potresom devastirani Haiti.
Glazba najvećih svjetskih zvijezda služila je kao zvučna podloga za «,elethon« (telefonski maraton) za pomoć Haitiju, a prikupljanje donacija završilo je porukom rapera haićanskoga podrijetla Wyclef Jeana: »Dosta potištenosti, idemo obnoviti Haiti«.
Organizatori nisu odmah objavili koliko je novca prikupljeno tijekom dvosatnog showa »Nada za Haiti«, no donacije su nastavljene jer su telefonske linije ostale otvorene, a glazbeni brojevi prodavani su na iTunesu.
»Telethon« je otvoren nastupom Alicie Keys, a glumac George Clooney, koji je bio domaćin događaja za Los Angeles, prvi je pozvao na donacije za humanitarnu pomoć žrtvama prošlotjednog razornog potresa.
»Haićani trebaju našu pomoć. Oni moraju znati da nisu sami. Oni moraju znati da mi i dalje brinemo«, rekao je Clooney.
U programu je sudjelovao i CNN, čiji se novinar Anderson Cooper uživo javljao s Haitija.
»Stotine, tisuće djece u Haitiju je izgubljeno i oni traže svoje roditelje. Molim vas, pogledajte u svoje srce. Molim vas, pomozite ovoj djeci Haitija«, rekla je glumica Halle Berry.
Glumac Samuel Jackson, hodajući ispred klupa s telefonima, ispunjenim desetinama slavnih osoba koje su primale pozive donatora, uvjeravao je gledatelja da će »100 posto njihovih donacija ići izravno organizacijama koje su upravo sada na terenu«.
Više od 100 glumaca, glazbenika i drugih poznatih osoba odgovaralo je na telefone u New Yorku i Los Angelesu, a dio tih razgovora emitiran je uživo.
Među njima su bile glumice Reese Witherspoon i Julia Roberts, redatelj Steven Spielberg, pjevači Taylor Swift i Stevie Wonder, i mnogi drugi.
Veliki boksač Muhammed Ali pojavio se zajedno s komičarom Chris Rockom.
Bruce Springsteen izveo je »We Shall Overcome«, duhovnu himnu pokreta za građanska prava u SAD-u.
»Ovo je mala molitva za Haiti«, rekao je Springsteen.
Ostali glazbeni izvođači bili su Shakira, Beyonce, Mary J. Blige, Coldplay, Christina Aguilera, John Legend, Justin Timberlake, Kid Rock, Sheryl Crow, Keith Urban, Jennifer Hudson, Madona, Dave Matthews i Neil Young.
Bono, The Edge, Jay-Z i Rihanna također su se pridružili u pjesmi.
Haićanska pjevačica Emeline Michel izvela je »Many Rivers to Cross«, pjesmu Jimmyja Cliffa.
Među ostalim poznatim osobama, u »Telethonu« su sudjelovali komičar John Stewart, te glumci Brad Pitt, Tom Hanks, Morgan Freeman, Ben Stiller, Clint Eastwood i Denzel Washington.
Show koji je predstavio MTV, prenošen je na TV mrežama CNN, ABC, CBS, NBC, FOX, Bet, CW, HBO, MTV, VH1, CMT i mnogim drugima.
Prihodi od »Telethona« namijenjeni su za organizacije Oxfam America, Partners in Health, Crveni križ, UNICEF, UN-ov Svjetski program za hranu, Zaklada Yele Haiti i Zaklada Clinton-Bush za Haiti. [Hina]
IZVOR: VJESNIK