U OTOKU POSTAVLJENA NOVA PLOčA

U središtu Otoka jučer ujutro, na Trgu dr. Franje Tuđmana, pronađena je kamena, mramorna ploča, na kojoj je pisalo "Svim ustašama - Otočani". Ploča je postavljena najvjerojatnije tijekom noći, na željeznom tronošcu, u travnjaku ispred zgrade općinske uprave, potvrdio nam je to jučer i načelnik Otoka Branko Samardžić, koji je osudio njeno postavljanje. Ploča je uklonjena jučer oko 10 sati.

Jučer poslijepodne oko 14,30 na istom mjestu postavljena je nova ploča, potpuno ista kao što je bila ona uklonjena. Na travnjaku kraj ploče ostavljeno je upozorenje da je prostor miniran. Na mjesto događaja izišli su djalatnici Temeljne policije PP Sinj i pirotehničari. Nakon što je ustanovljeno da prostor nije miniran, i kada su policajci krenuli ukloniti ploču, okupilo se 50 - tak Otočana koji su se usprotivili njenom uklanjanju. Ploča nije uklonjena, a građani su se smjenjivali u čuvanju ploče. Tim povodom jutros je održana sjednica općinskog poglavarstva Otoka s koje je upućeno priopćenje za javnost, kojeg donosimo u cjelosti:

"Upravo u vrijeme kad u općini Otok ulažemo napore da bi započete projekte privodili kraju i za dan općine svečano ih dali na uporabu našem pučanstvu, javljaju se pojeve koje nimalo ne doprinose tom cilju.
Naime, konflikti lijevih i desnih radikalizama koji se svakim danom očituju u našem društvu prenose se i na našu malu sredinu koja bi htjela mirno živjeti i raditi.
Zato općinsko poglavarstvo općine Otok moli svoje građane da ne nasjedaju ni onim provokatorima koji su okupirali naše medije te svakodnevno veličaju najveće zlo koje je haralo na ovim prostorima, kao o onima grugim, koji kao reakciju na to veličaju ono drugo zlo, nego da se pridruže svima nama koji se želimo okrenutu budućnosti i izgrađivati dobro svog naroda kao jedini cilj.

Kako nam je rekao načelnik Otoka Branko Samardžić, poglavarstvo je donijelo odluku o uklanjanju ploče, jer je postavljena ilegalno. "Bez odluke općinskog poglavarstva i vijeća, na javnim površimana ne može se ništa postavljati", istaknuo je načelnik Samardžić.

20.09.04