REPLIKA SPOMENIKA GAJA LIBERIJA

Sinjski entuzijast samouki kipar Dejan Poljak svojoj paleti radova od sinjskog kamena «muljike» monolita dodao je repliku stele iz Sinja, Vrličke 10, točnije spomenik prvom, priznatom, nogometašu na svijetu Gaju Liberiju.
Spomenik je iskopan sredinom 19. stoljeća u Gardunu, a u Sinj ga je donio Marin Perković te ugradio u zid obiteljske kuće. Bepo Britvić je prvi proučio stelu, odgonetnuo natpis na njoj i učinio sve da za stelu saznaju javnost pa čak i FIFA, koja je to učinila u svom službenom biltenu FIFA News broj:71 iz travnja 1969. godine.

Kipar Dejan Poljak, rođen je 25.11.1971. godine u Njemačkoj. U Sinju završava osnovnu i srednju školu.član je likovne kolonije "Olea". S obitelji živi u Sinju u mjestu Glavice.
Prvu izložbu imao je u Sinju 2000. godine pod nazivom "Sinj kroz stoljeća" gdje svoje radove počinje javno izlagati. Godine 2003. izlaže u Vrsinama kod Trogira, svoje radove pod nazivom "Od Sinja do Vrsina", u Sinju pod nazivom "Prije trista godina", u Klisu pod nazivom "Ključ Dalmacije", u Splitu pod nazivom "Od stoljeća trećeg", a 2004. godine u Sinju pod nazivom "Sjećanja".


UTISCI


Dejan Poljak samostalni umjetnik iz Sinja već desetu godinu pretače svoju ljubav i svoj stvaralački nagon u konkretna opipljiva i nadasve realistična djela vrijedna divljenja.
Zaljubljenik u antiku, starohrvatsku arhitekturu i fortifikacije svojim radovima je oživio duh prošlosti i odveo nas na mjesta kojima smo možda i sami bili bezbroj puta, ali smo pritom ostali uskraćeni za svu onu ljepotu i beskrajan osjećaj koji osjećamo tek kad se nađemo pred njegovim djelom.
Kao čarolijom ovaj autor nas vodi u svijet prošlosti koja je ovom umjetniku tek nadahnuće, a budućnost gradi stvaranjem uvijek novog i zadivljujućeg djela koje u promatraču izaziva bujicu emocija.
Pred djelom ovog umjetnika ne možete ostati ravnodušni, netaknuti od energije koja iz njegovih djela zrači. Strpljivi istraživački dio njegovog rada je samo dio još strpljivijeg i preciznog djelovanja da bi dalmatinskom kamenu udahnuo dušu i jedinstvenom tehnikom mu podario konačno obličje.
Taj jedinstveni način rada, tehnike i alata u nastajanju umjetničkog djela ovog umjetnika prestavlja posebno novim u suvremenoj umjetnosti.

Dana 4. Travnja 2005 godine
SELIME DELONGA, dipl.ing.



GAJ LIBERIJE
OSTALI RADOVI:
Dioklecijanova palača po Hebrardu 2002 g.
Tvrđava Klis po Valteru Firiću 2003 g.
Tvrđava Sinj po Stipi Gunjači 2003 g.
Etno Dalmatinska kuća 2003 g.
Crkva Svetog Križa 2003 g.
Utvrda Kamičak 2000 g.


Dioklecijanova palača po Hebrardu 2002 g.


Tvrđava Klis po Valteru Firiću 2003 g.


Tvrđava Sinj po Stipi Gunjači 2003 g.

28.12.05