Nedjelja, 23.11.2008.

Predstavljen ekološki priručnik Filipa Ratkovića "Zaštita rijeke Cetine i njenih pritoka"


Piše i snima: žarko KODžOMAN

U skoro potpuno ispunjenoj Franjevačkoj dvorani Svetišta Gospe Sinjske sinoć je predstavljena knjiga tj. priručnik "Zaštita rijeke Cetine i njenih pritoka" autora Filipa Ratkovića. Izdavači ovoga ekološkog priručnika su Udruga izviđača "Vitezovi" Sinj te Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. U priručniku su prikazane sve prirodne ljepote netaknutoga cetinskog kraja, ali i opasnosti koje im prijete zbog nebrige.
Predstavljanje knjige otvorio je profesor Ivica Glavan. Potom je riječ uzeo gvardijan Svetišta Gospe Sinjske fra Božo Vuleta.

- Frapira me bogatstvo slika ove knjige. Važno je imati ovakva djela pri ruci. Veliki broj ljudi se odazvao na predstavljanje knjige i to dovoljno govori. Ovaj priručnik nam govori o ljepoti Cetine i vrlo je važno da se to prezentira na adekvatan način, jer često smo slijepi na ljepotu uz koju živimo. čestitam Filipu i svima koji su ga pratili, te nadam se da će širiti značaj odgovornosti prema Cetini i vodi općenito - rekao je fra Božo Vuleta.

Riječ-dvije o ovom djelu prozborio je i profesor Velimir Borković.
- Sve što je potrebno znati o zaštiti Cetine nalazimo u knjizi Filipa Ratkovića, u slici i riječi - istaknuo je, između ostaloga, profesor Borković.
Na kraju je o priručniku "Zaštita rijeke Cetine i njenih pritoka" govorio i sam autor, Filip Ratković.

- Voda je naše blago. Nažalost, stvarnost je i da se voda kupuje. Ovaj priručnik je putokaz djeci da se bave ekologijom. On treba da bude inspiracija za djecu - rekao je Filip Ratković.

U ovom priručniku nalaze se i dvije pjesme pjesnikinje Zvjezdane čagalj, "Od izvora do utoka" i "Osvisti se čoviče", koje je sama autorica na predstavljanju knjige i izrecitirala.
IZVOR: www.glasdalmacije.hr