Četvrtak, 23.11.2006.

šTRAJK U SREDNJIM šKOLAMA

Nakon što su čelnici sindikata jučer otvorili štrajk prosvjetara u srednjim školama, danas su im se pridružile osnovne škole, a sutra bi prema najavama trebale i ustanove visokog školstva. štrajk organiziraju Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Da se priključe štrajku svoje članove pozvao je Preporod te još četiri manja sindikata, što znači da bi se moglo odazvati oko 70 tisuća zaposlenih u osnovnim i srednjim školama te na visokim učilištima.
Pregovarački odbor Sindikata javnih službi koji zastupa interese 180.000 zaposlenih u javnom sektoru, pregovore s Vladom počeo je 11. listopada. Sindikati su odbili ponuđeno petpostotno povećanje osnovice za plaće, te su tražili da se zaposlenima u javnim službama, kroz više godina, postupno nadoknadi zaostajanje plaća za 21 posto s naznakom da se ugradi u kolektivni ugovor. Vlada je međutim pristala pregovarati samo o uvjetima u 2007. godini, nudeći povećanje plaća od samo pet posto. Prema projekcijama Vlade, plaće bi pet posto godišnje rasle do 2009. Sindikati djelatnika javnih službi nakon toga su pokrenuli kolektivni radni spor i postupak mirenja, no on je propao. Sindikati upozoravaju kako je riječ o štrajku upozorenja, tj. da bi, ako se ne postigne dogovor, mogao uslijediti generalni štrajk svih djelatnika javnih službi.

PRIOPćENJE ZA JAVNOST HB

Sinjski ogranak Hrvatskog bloka pokreta za modernu Hrvatsku oglasio se priopćenjem za javnost u kojem između ostalog stoji kako su zastupnici vladajuće koalicije točnije zastupnici HDZ-a svojoj izdajom načela , pristajanjem na ucjene i trule kompromise pokazali da ne zastupaju svoj narod. U svom priopćenju ističu kako je za stanovnike viteškog grada Sinja i Cetinskog kraja posebno bolna činjenica da je saborski zastupnik Jure Bitunjac pristao biti dijelom «akcijskog plana za produljenje pritvora Branimiru Glavašu».

SJEDNICA GRADSKOG VIJEćA GRADA SINJA

Gradsko vijeće na svojoj 14 sjednici najavljenoj za sutra u 11 sati razmatrati će 8 točaka dnevnoga reda od kojih izdvajamo: Informacija o stanju Autoprijevoza d.o.o. Sinj te prijedlog rješenja za razrješenje predsjednika Gradskoga vijeća Grada Sinja.

KRONIKA 92

PGP TRILJ, 22.11.2006.g. zaustavljeno je TV-o marke Zastava, BiH reg. oznaka,u kojem su se nalazila trojica drž. BiH dvadesetosmogodišnjak, tridesetsedmogodišnjak i četrdesettrogodišnjak koji su ilegalno ušli u RH. Protiv svih je podnesena PP iz čl.30 ZOS,nakon čega su dovedeni u Prekršajni sud Sinj, gdje im je izrečena novčana kazna i zaštitna mjera protjerivanja stranca iz RH.

"MIRISI DJETINJSTVA"

U hotelu Alkar drugi dan je tradicionalne manifestacije odnosno stručno znanstvenog skupa pod nazivom «Mirisi djetinstva» koju su organizirale predškolske ustanove Sinja, Imotskog i Vrgorca. Danas će se održati predavanja o pripremi djece za školu te o inkluziji djece s poteškoćama u razvoju u redovne programe, a od 15 sati predviđene su stručne radionice.