Nedjelja, 23.09.2007.

Rogošić spreman preplivati od Tunisa do Sicilije


Foto: Hrvoje Appelt

SPLIT - Veljko Rogošić, hrvatski plivački maratonac i višestruki svjetski prvak u daljinskom plivanju, sprema se 1. listopada preplivati 200 kilometara između Tunisa i Sicilije i tako postati prvi čovjek koji je plivajući spojio Afriku i Europu.

U maratonu pod sloganom "Sportom protiv droge", uz našu pokrovitelj mu je i tuniska vlada, a počasni su mu pokrovitelji hrvatski i tuniski predsjednik. (S. D)
IZVOR: JUTARNJI.HR

Puni smo pesticidaHeksaklorobenzen, poliklorirani bifenili i lindan stručni su nazivi za pesticide koji se nalaze u tijelima mnogih hrvatskih građana. Ima ih u vodi i hrani, a predstavljaju opasnu kemijsku tempiranu bombu.


Navedene tvari pronađene su u tijelu Zdenka Popovića, umirovljenog profesora Medicinskog fakulteta, doktora znanosti, magistara biloških znanosti, internista i patofiziologa, s 35-godišnjim stažem profesora na Institutu za opću i patološku fiziologiji na zagrebačkom Rebru te fakultetima u Osijeku, Splitu i Banjoj Luci.

Popović nije bolestan, već se nedavno otišao testirati na prisutnost pesticida u tijelu.

"Nisam pušač, ne pijem, niti sam poljoprivrednik. Odakle pesticidi u tijelu? Iz vode i hrane, dakako. Zašto kafići i restorani ne kontroliraju vodu? Zato što košta", rekao je Velikogoričanin Večernjem listu.

Priča o kvaliteti vode potaknuta je aferom Vrbani III., a otvara pitanje kvalitete vode s vodocrpilišta. Popović upozorava da ona nisu ostala pošteđena zagađenjima, gradnjom na vodozaštitnim područjima, korištenjem kemikalija na poljoprivrednim površinama tik do njih.

"Tijela su nam zagađena pesticidima. Dok svijest o njihovoj opasnosti u svijetu raste, mi ih još zanemarujemo. Pesticidi su opake tvari. Neće te lupiti odmah, ali kad te poklope..." upozorava Popović.

Objašnjava da pesticida jednostavno ne smije biti u tijelu, jer su oni otrovi koji izazivaju teške posljedice za zdravlje, uključujući maligne bolesti, kromosomske aberacije...

Popovića posebno zabrinjava drugi stupac na nalazima koji opisuje raspone pronađene u općoj populaciji Hrvatske, piše Večernji list.
IZVOR:Net.hr
22.09.2007.

SPORT

Junak - Konavljanin 4:0


Junak ne posustaje! Nakon Omiša i Uskoka i Konavljanin je iz susreta protiv Junaka izišao pune mreže. Iako su u poèetku gosti na terenu izgledali kao èvrsta i kvalitetna ekipa, rani gol Wagnera nakon katastrofalne greške gostujuæeg vratara, a zatim i crveni karton branièu gostiju bitno su utjecali na daljnji razvoj dogaðaja na terenu. Na kraju visokih 4:0 uz još nekoliko dobrih prilika bilo je i više nego dovoljno za pljesak i zadovoljstvo oko 300 prisutnih gledatelja.
IZVOR:SINJSKI-MALIGANI.COM