Subota, 23.07.2011.

Sutra misa na MirinamaOTOK – sutra će se kod starokršćanske bazilike iz 6. stoljeća na Mirinama u Otoku  po peti puta biti održana misa koja će biti posvećena svim stradalim otočanima kroz povijest.
U sklopu priprema za obilježavanje 300. obljetnice stradanja otočana na Dugišu 1715 godine, i ove ćemo se godine svetom misom i procesijom u 9,30 sati prisjetiti svih nevino stradalih žrtava iz Otoka kroz povijest u obrani svoje vjere i  Domovine.Misu s procesijom će predvoditi dr. fra.Bože Norac Kljajo, dok će predstavnici općine Otok, VAD-a te braniteljskih udruga u 11 sati položiti vjence  kod spomen križa iza stare crkve Svetog Luke.  Na misi će biti predstavnici VAD-a te svečano odjeveni alkari i njihovi momci.
Tekst i slika: Petar Norac Kevo
IZVOR: WWW.GLASZAGORE.COM

Izložba u Galeriji Galiotović

Večeras će u okviru programa KUS-Kultura u Sinju, koji se odvija u sklopu manifestacije Dani Alke i Velike Gospe 2011, biti otvorena izložba 'Cvjetanović-Efendić-Labrović'.
Otvaranje je u 21 sat u Galeriji Galiotović gdje će biti postavljene dvije izložbe fotografija Borisa Cvjetanovića, jednog od ponajboljih hrvatskih fotografa i Rina Efendića također vrsnog fotografa i umjetnika koji se bavi art instalacijama te voditelja programa Mjesec filma koji je ovo proljeće održavan u galeriji Galiotović. Siniša Labrović, jedan od najzanimljivijih suvremenih umjetnika performera u ovoj regiji i šire, postaviti će nekoliko intrigantnih instalacija te izvesti jedan performance. Nakon otvaranja i razgledavanja izložbe organiziran je razgovor publike s umjetnicima.
Organizator izložbe je Kulturno umjetničko središte Sinj.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

'Cinco i Marinko' u Trilju

U Trilju će večeras biti izvedena predstava 'Cinco i Marinko – iliti odnila ji lipa smrt', autora Mate Matišića. Uloge igraju Vedran Mlikota i Danko Ljuština, koji potpisuju i režiju.
Gastarbajteri Cinco i Marinko smislili su način kako se dokopati njemačke penzije koju bi živi trošili u svojoj domovini: u toliko voljenu Hrvatsku putuju kao živi mrtvaci - u mrtvačkom sanduku. Komediju su u filmu 'Kad mrtvi zapjevaju' utjelovili Ivo Gregurević i Ivica Vidović.
Predstava će biti izvedena večeras u 21 sat u triljskom kinu. Ulaz je slobodan.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Međunarodni Dan antike Sinj 2011.Na košarkaškom igralištu u Sinju, kod gradskog kina, sutra će se upriličiti prikaz stvaranja igre nogomet u izvedbi Dalmata (veterani kluba OSK iz Otoka) i Rimljana (veterani kluba Tekstilac iz Sinja).
 Program će biti obogaćen legionarima iz Imotskog, orijentalnim trbušnim plesačicama iz Kaštela i gladijatorskim borbama gostiju iz Viteza BiH.
Bogati program u duhu života Dalmata počet će u 21 sat, a u 20 sati održat će se mimohod koji kreće od hotela Alkar prema steli Gaja Laberija u Vrličkoj te užim centrom Sinja.
Udruga 'Gaj Laberije' organizacijom ove igre želi ukazati da je Cetinski kraj kolijevka nogometa, za što postoje vjerodostojni dokazi, a svoj program izvode u Pulskoj Areni i Dioklecijanovoj palači.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Tribina Udruge 4+ u Dicmu

Udruga obitelji s četvero i više djece Cetinskog kraja u suradnji sa Župom Sv. Jakova Dicmo organizira tribinu 'Hrvatska po mjeri obitelji'.
Teme tribine su: Rad Udruge 4+ i Ciljevi okupljanja obitelji, o kojima će govoriti predsjednik i podpredsjednik Udruge Vedran Ivačić i Miljenko Marić.
Tribina će se održati u crkvi Sv. Jakova u Dicmu, s početkom u 19 sati.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Prohodnost cesta

Promet je pojačan na autocestama A1, A2 Zagreb-Macelj, A4 Zagreb-Goričan i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora, te A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka. Kolona vozila koja se kreće sa Zagrebačke obilaznice (A3) od čvora Jankomir prema naplatnim postajama Lučko duga je oko 5 km. Kod naplatnih postaja Vrgorac na autocesti A1 u smjeru juga i kod naplatnih postaja Sveta Helena u smjeru Zagreba na autocesti A4 Zagreb-Goričan kolone su duge oko 2 km.

Upozoravamo vozače da održavaju sigurnosni razmak između vozila i poštuju ograničenja brzine, zbog gustog prometa, te mokrih i skliskih kolnika u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju i Istri.
IZVOR: HAK
...