Nedjelja, 23.03.2008.

SRETAN USKRS!


izvor:www.katolici.org

Sretan Vam i blagoslovljen Uskrs, obasjan svjetlošću, ispunjen molitvom i radošću.

Uskrs, najveći kršćanski blagdanDanas je Uskrs ili Vazam, najveći i najstariji kršćanski blagdan, kada vjernici u cijelom svijetu slave spomen Kristova uskrsnuća, njegove pobjede nad smrću i nad grijehom.


Prvotno se Uskrs slavio svake nedjelje, a od 2. stoljeća slavi se jedanput godišnje nakon prvog proljetnog punog mjeseca, između 21. ožujka i 25. travnja.

Podrijetlo mu je u židovskom blagdanu Pashe. I dok su židovi Pashom slavili čudesna Božja djela koja je on pokazao posebno izlaskom Izraelaca iz egipatskoga ropstva, kršćanska se vjera usredotočuje na Isusovo Uskrsnuće, odnosno prijelaz iz smrti u život.

Uz blagdan Uskrsa vezani su u Hrvata mnogi drevni pučki običaji.


čestitka kadinala Bozanića

Kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit, vjernicima i svim ljudima dobre volje zaželio je sretan i blagoslovljen Uskrs - svetkovinu velike nade.

"Vjernici u Kristu Uskrslom vide svjetlo istine, snagu i smisao života i nadu koja otvara vječnost", rekao je kardinal Bozanić obrativši se vjernicima putem radija i televizije."Draga braćo i sestre, večeras u noći vazmenog bdjenja, dolazim vam raširenih ruku, kao skromni glasnik nade, glasnik Kristova uskrsnuća. želim biti blizu svima vama (...) kako biste osjetili Kristovu blizinu i njegovo božansko razumijevanje. želim biti blizu osobito vama koji ste umorni i opterećeni tegobama suvremenoga života, vama koji ste bolesni, vama koji ste izgubili dragu osobu, vama koji zbog bilo kojeg razloga patite."

U noći vazmenog bdjenja "nismo samo primatelji radosne vijesti o Kristovu uskrsnuću. Ovo je noć i velike ponude: ako prigrlimo Krista Uskrslog - prionut ćemo uz veliku nadu koja je potrebna za život na ovome svijetu", poručio je kardinal Bozanić.

"Benedikt XVI., papa naših dana, u svojoj posljednjoj enciklici piše: 'mi trebamo nade - manje ili veće - koje nas iz dana u dan drže na našem putu. Ali bez velike nade, koja mora nadvisiti sve drugo, one nisu dovoljne. Ta velika nada može biti samo Bog, koji obuhvaća cjelokupnu stvarnost i koji nam može ponuditi i dati ono što sami svojim silama ne možemo postići'", rekao je zagrebački nadbiskup.

"S Kristom (...) život se iz temelja mijenja. Prigrlimo li Uskrslog Krista kao veliku nadu, onda brzina kojom prolazi život, naše svakodnevne žurbe, sve radosti i žalosti, sve tuge, trpljenja i bolesti... sve će poprimiti drugo značenje. Uz veliku nadu svaki je početak osmišljen, a završetak, ma kako on izgledao - blagoslovljen", rekao je među ostalim kardinal Bozanić.
IZVOR: Hina|Net.hr