ANTE GOTOVINA U HAGU


Dolazak Ante Gotovine u haški pritvor FOTO: Vijesti RTL-a
DEN HAAG - Kolona vozila nizozemske policije, koja je od španjolske policije preuzela generala Antu Gotovinu na aerodromu u Rotterdamu, stigla je nešto iza 14:00 sati u pritvor Haškog suda.

Tri policijska vozila ušla na glavni ulaz pritvorske jednice UN-a, smještene u haškom predgrađu Scheveningen, gdje je nizozemska policija Gotovinu predala Međunarodnoj policiji UN-a, koja upravlja pritvorom u kojem se trenutačno nalazi 48 optuženika.

Dolazak je pratilo najmanje deset televizijskih ekipa i više desetaka hrvatskih i stranih novinara.

Nakon preuzimanja uslijedila je standardna procedura prihvata optuženika, koja uključuje fotografiranje, uzimanje otisaka prstiju, evidentiranje identiteta, datuma podizanja optužnice i naloga za uhićenje, ime pravnog zastupnika i drugo.
Nakon toga je sastavljen inventar novca, dragocjenosti i odjeće koje Gotovina ima kod sebe. Liječniki je pregledan i smješten u zasebnu ćeliju.

Prema propisima o pritvoru, Gotovina treba biti upoznat s informacijama o pravnom, diplomatskom i konzularnom zastupanju koje mu stoji na raspolaganju.

Novi pritvorenik potom može o svom boravištu obavijestiti obitelj, pravnog zastupnika i diplomatskog predstavnika svoje zemlje.

U proceduri prihvata uobičajen je i razgovor novog pritvorenika s upraviteljem pritvora Thimotyem McFaddenom. Nakon što je provedena cijela procedura prihvata, Haški sud je službeno priopćio da se general Gotovina nalazi pod njegovoj nadležnošću u pritvoru UN-a.

"Potvrđujem da je general Ante Gotovina stigao u pritvor Haškog suda, odnosno pod njegovu nadležnost, nešto poslije 14 sati", izjavio je glasnogovornik suda Jima Landale.

"To je vrlo značajan trenutak za Haški sud. General Gotovina bio je u bijegu više od četiri godine, pozdravljamo njegovo uhićenje i prebacivanje", ocijenio je Landale.

"Više nema ni jednog bjegunca iz Hrvatske", rekao je Landale i dodao da se Haški sud i međunarodna zajednica sada mogu koncentrirati na preostalih šest bjegunaca od ukupno 161 optužene osobe, posebno na Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Ponovio je da Haški sud neće prestati s radom dok se oni ne nađu iza rešetaka.

Prvo pojavljivanje Gotovine pred sudom, kako bi se izjasnio o krivnji, zakazano je za ponedjeljak u 12.45. sati.

IZVOR:Hina|IskonInternet

10.12.05