GOTOVINA LETI U HAG

foto:vijesti RTL-a
MADRID - General Ante Gotovina odveden je u subotu ujutro iz madridskog zatvora kako bi španjolskim vojnim avionom, koji je iz vojne baze Getafe poletio u 9:25 sati, bio prebačen u Nizozemsku i predan Haškom sudu.

Gotovina je napustio zatvor Soto del Real pokraj Madrida točno u 8 sati, javili su France-Presse i Reuters pozivajući se na očevice pred zatvorom. Dvije policijske 'marice' su pod rotirajućim svjetlima napustile zatvor i krenule u smjeru vojne baze.
Iako su agencije prvo objavile da će avion poletjeti iz baze Torrejon de Ardoz, France-Presse sada javlja, pozivajući se na izvore s lica mjesta, da se radi o vojnoj bazi Getafe u južnom predgrađu Madrida.

"Avion u kojem se nalazi general Gotovina poletio je prije nekoliko minuta u smjeru Rotterdama", rekao je za France-Presse izvor u vojnoj bazi Getafe.
Roterdamski aerodrom od haškog pritvora u Scheveningenu udaljen nešto manje od 30 kilometara. U avionu se s Gotovinom nalaze i španjolski agenti Interpola, objavio je isti izvor.

Nakon stupanja na teritorij Nizozemske, predstavnici Haškog suda Gotovinu će upoznati s optužbama protiv njega i njegovim pravima, bit će mu oduzete stvari koje ima kod sebe, nakon čega će ga uhititi nizozemska Kraljevska policija 'Marchusse' i prepratiti u pritvor UN-a u Scheveningenu, gdje će biti liječnički pregledan i bit će mu određen smještaj.
Prvo pojavljivanje generala Gotovine pred sudom, radi izjašnjavanja o krivnji prema točkama optužnice, očekuje se u ponedjeljak. U slučaju da se ne želi izjasniti na prvom pojavljivanju, pravila suda omogućuju mu dodatno izjašnjavanje u roku od 30 dana.

Politika Haškog suda je da ne najavljuje dolazak optuženika u pritvor, već samo da službeno potvrdi da je optuženik pod nadležnošću suda nakon što se obavi transfer i propisana procedura, koja obično traje tri do četiri sata od dolaska na aerodrom.
U Haag u subotu stižu i Gotovinini odvjetnici Marin Ivanović iz Zagreba i Luka Mišetić iz Chicaga, koji su od ranije registrirani u Tajništvu Haškog suda kao branitelji u drugim predmetima, što će pojednostaviti njihovo angažiranje u Gotovininoj obrani i omogućiti da budu s njim u sudnici na prvom pojavljivanju.

Očekuje sa da će Mišetić i Ivanović u subotu i nedjelju posjetiti Gotovinu u haškom pritvoru.

O dolasku Gotovine u Haag, koji je u bijegu proveo četiri i pol godine od podizanja optužnice u lipnju 2001, iz glavnog grada Nizozemske ovih dana izvještavaju brojni hrvatski novinari.

Gotovina je optužen u sedam točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog zločina protiv srpskih civila i njihove imovine, koje su snage pod njegovim zapovjedništvom navodno počinile tijekom i nakon operacije Oluja od kolovoza do studenog 1995. na širem području Knina.
IZVOR:Hina|IskonInternet

10.12.05