Četvrtak, 22.12.2011.

DA MLADI NEBI ZABORAVILI:Božićni običaji u Cetinskoj krajiniOTOK – Stariji stanovnici našega kraja još se uvijek prisjećaju božićnih običaja naših predaka. Njihovo poimanje Božića i božićnih blagdana znatno se razlikovalo od našega danas. Materijalno je bilo na zadnjem mjestu jer se živjelo skromno, a obiteljski ugođaj i zajedništvo osjećao se na svakom koraku.

Ovako je to nekada bilo. Faljen Isus! Na dobro vam došla Badnja veče!  To su riječi kojima bi domaćin u Badnjoj noći pozdravljao svoje ukućane, a oni bi odgovarali: I s tobom zajedno.
IZVOR: WWW.GLASZAGORE.COM
...

USUSRET BOŽIĆU - RASPORED DOGAĐANJA-srijedom kroz došašće - Biblijske večeri (fra Domagoj Runje)

-24. prosinca  - BADNJI DAN - sv. misa polnoćka u 24 sata, dječja u 20 sati
  
-25. prosinca - BOŽIĆ - ROĐENJE GOSPODINOVO
 
-26. prosinca (sv. Stjepan) - Božićna predstava Dječjega zbora (18 sati)
 
-27. prosinca (sv. Ivan) - početak blagoslova obitelji (od 9 sati)

-31. prosinca (subota) - misa zahvalnica - Stara godina (9 sati)

-1. siječnja (nedjelja) - svetkovina sv. Bogorodice - Nova godina
  
-6. siječnja (petak) - svetkovina Bogojavljenja - Tri Kralja
 
-8. siječnja (nedjelja) - Krštenje Isusovo, završetak božićnoga vremena

IZVOR: SVETIŠTE GOSPE SINJSKE

TRČANJE:Poziv za 9. ”Božićnu utrka” na Marjanu

SPLIT – U organizaciji maraton kluba Marjan iz Splita 26.12.2011( ponedjeljak ) održat će se 9.Božićna utrka koja je ujedno i završno kolo jesenske Marjanske lige. Ova utrka ima i svoj humanitarni karakter jer će se od sredstava prikupljenih od startnine dati prilog za pomoć u liječenju naše poznate atletičarke Maje Fijačko (Golub). Duljina staze je 10km. Start i cilj utrke je na Marjanski vratima u 11 sati, okret je na 2.5 km kod hrvatske vojske. Svi natjecatelji će biti razvrstani u dobne kategorije po pravilima HUCIPT-a.
MK Marjan zahvaljuje Sportskim novostima i Glasu Zagore na promociji Marjanske lige, te njihovim  humanitarnim aktivnostima.
IZVOR: WWW.GLASZAGORE.COM

Nepoželjna sinjska udavača

Propalu sinjsku tvornicu konca Dalmatinku Novu d.d. u stečaju nitko ne želi, barem ne po uvjetima sedmog javnog natječaja za prodaju tvornice kao jedinstvene tehnološke cjeline. Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sport

Djevojčice ŽRK Sinj, rođene 1998. i mlađe pobjednice su Božićnog turnira 'Sesvete 2011.' na kojem je nastupilo osam ekipa - Karlovac, Libra, TVIN Trgocentar, Lokomotiva, Sesvete, Zrinjski, Podravka Vegeta i Sinj. U finalnoj utakmici Sinjanke su izvrsnom igrom, pogotovo u prvom poluvremenu, pobijedile vršnjakinje iz Koprivnice ekipu Podravka Vegeta, inače aktualnog državnog prvaka u toj kategoriji, rezultatom 19:15 (11:4). Za najbolju igračicu turnira proglašena je Sinjanka Matea Pletikosić.
Za ŽRK 'Sinj' nastupile su Nikolina Tomašević, Kristina Buljan, Matea Pletikosić, Katarina Jukić, Lea Poljak, Matea Radonja, Mia Koprčina, Matea Mažurin, Zorana Pavić, Ivana Runje, Andrea Kalinić, Mirela Romić, Marinela Buljan, Manuela Runje, Karmen Ćurković, Mirna Golem. Ekipu je vodila trenerica Višnja Ilić.
ŽRK je također nastupio i sa mlađim kadetkinjama (rođ. 1996. I ml.) koje su među 8 ekipa zauzele 4. mjesto. U utakmici za 3. mjesto poražene su od ekipe Opatije rezultatom 14:16.


U sinjskoj sportskoj dvorani danas se igraju susreti 4. dana Božićno-novogodišnjeg turnira 'Sinj 2011.'. Prva utakmica igra se u 19,30, a sastaju se MNK Satrić Casper i Caffe bar Vertigo. U 20,30 sati sastaju se Klesarstvo Dicmo i Caffe bar Stari Kaso, a u 21,30 na rasporedu je susret između ekipa Odabrao Željko Mavrović i Caffe bar Dalmatino.
IZVOR: WWW.FERATA.HR