Četvrtak, 22.11.2012.

Žižić ide na SP u Armeniju

Josip Žižić, član BK “Sinj” sutra putuje Armeniju gdje će predstavljati Hrvatsku na svjetskom juniorskom prvenstvu. Mladi boksač naporno je radio na pripremama: – Imali smo po nekoliko treninga dnevno te kvalitetne sparinge sa momcima koji su prvaci Hrvatske u svojim kategorijama.
O samom SP-u je rekao: – Nema smisla govoriti kakva će tamo biti konkurencija, no ovo je za mene veliki izazov i sretan sam što uopće idem tamo jer je već i to uspjeh. Uz malu dozu sreće sve je moguće.
Piše: Frane Šušić-Jurić
IZVOR: WWW.GLASZAGORE.COM

Ferata slavi drugi rođendan

U srpnju 2010. po internetskim 'šinama' svakoga tjedna počela je voziti sinjska Ferata. Nakon 15 objavljenih izdanja i kraćeg predaha, na današnji dan – 22. studenoga 2010., Ferata je počela voziti dnevno...

Sinjani i Cetinjani su Feratu prihvatili već od prvog broja. No, tjedna forma objave, koja općenito nije svojstvena internet novinarstvu, vrlo brzo je pokazala svoja ograničenja.

Uslijedilo je blago razočaranje feratijera, a onda i odluka o novom 'voznom' redu. Tako je od 22. studenoga 2010. Ferata počela voziti svakog dana.

Već nakon nekoliko 'đirada' broj putnika (pojedinačnih otvaranja Ferate) se povećao sa tjednih 800 na dnevnih 1000.

Čitatelja je bilo sve više, a feratijerskoj ekipi Hit radija priključili su se brojni entuzijasti bez kojih bi i ova Ferata odavno završila u 'staron gožđu'.

Kraj 2011. Ferata je dočekala sa neplanirano visokih 3.500 dnevnih čitateljskih ulaza. Vrijednost sinjske internetske 'gožđene mašine' prepoznata je i od strane HURIN-a (Hrvatske udruge radija i novina koja broji više od 150 članica – radija, televizija i novina). HURIN je tako Feratu proglasio portalom godine i dodijelio joj popularnog 'Zlatnog miša'.

No taj uspjeh očito je bio tek 'vrh Klisa' pa se u 2012. krenulo 'nizbrdo i bolje'. Tako čitatelji Feratu trenutno otvaraju oko 4.500 puta dnevno i pročitaju više od 30 tisuća članaka.

U ove dvije godine feratijeri su objavili gotovo 6 tisuća članaka i nebrojeno više fotografija. U istom periodu, čitatelji su na Ferati otvorili, vjerovali ili ne – više od 20 milijuna članaka.

'FALA IN' uz poziv za nastavak zajedničke 'đirade' po ovim našim sinjskim i cetinskim 'internet šinama'!

IZVOR: WWW.FERATA.HR 

Danas je blagdan Svete Cecilije

Vjernici danas slave blagdan Svete Cecilije. Sveta Cecilija je mučenica, zaštitnica je glazbenika, pjesnika i slijepih.

Prema staroj predaji, smatra se da je Sveta Cecilija rođena u Rimu početkom 3. stoljeća od poganskih roditelja. Roditelji je udaše za plemenitog, ali poganskog mladića Valerijana. Cecilija je, upoznavši kršćansku vjeru, i njega s ljubavlju poučila o istoj. Zajedno su za Isusa svjedočili pred poganima, brinuli se za udovice i siročad, te sahranjivali mučenike u katakombe.

Svoju vjernost Isusu zapečatili su mučeničkom smrću. Prema nekim izvješćima mučeništvo je podnijela u Rimu (oko 230.), a prema drugim na Siciliji (između 176. i 180.). Cecilija je pokopana u Kalistovim katakombama i to uz takozvanu 'kriptu papa'. Kasnije je njezino tijelo papa Paskal I., koji je bio vrlo pobožan prema svetici, dao prenijeti u kriptu bazilike u Trastavereu u Rimu. Krajem 16. stoljeća, sarkofag je svete Cecilije ponovno otvoren, a tijelo pronađeno u još dosta očuvanu stanju.

Smatralo se da je Cecilija za svoga života bila tako bliska nebu te je mogla čuti anđeosko pjevanje. Govorilo se da ona može svirati na svakom glazbalu. Izumila je orgulje i posvetila ih za bogoslužje. Zato se časti kao zaštitnica glazbe i glazbenika.

IZVOR: WWW.FERATA.HR

Umirovljenici idu na 'Splitski akvarel'

Udruga umirovljenika Sinj za svoje članove organizira odlazak u Hrvatsko narodno kazalište u Split na predstavu 'Splitski akvarel' Ive Tijardovića.
Predstava će se upriličiti 10. prosinca u 19 sati i 30 minuta. Svi zainteresirani članovi mogu se prijaviti u tajništvu Udruge ili na broj 821-262.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sinj: Okrugli stol o nasilju nad ženama

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava u nedjelju 25. studenog, u sinjskoj Gradskoj vijećnici održat će se okrugli stol na temu 'Borba protiv nasilja u obitelji, posebno nad ženama'.

Okruglom stolu nazočit će predstavnici svih nadležnih tijela i drugih čimbenika koji sudjeluju u otkrivanju i suzbijanju nasilja te pružanju pomoći i zaštite osobama izloženim nasilju u obitelji.

Osnovni cilj ovog okruglog stola je da se o žrtvama glasno progovara, a društvo osvještava o postojanju nasilja nad ženama, te da ga društvo počinje osuđivati i postane osjetljivo na potrebe žrtava nasilja.

Okrugli stol organizira Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Sinja, a počet će u 11 sati.
IZVOR: WWW.FERATA.HR