Subota, 22.10.2005.

PTIčJA GRIPA U HRVATSKOJ

Kod Orahovice dijagnostificiran opasan virus infleunce ptica podtipa H5. Izdvojen je iz organa šest labudova iz jata koje je sletjelo na ribnjak Grudnjak u Zdencima.

Zbog ovog slučaja u našoj zemlji je izvanredno stanje pojavom ptičje gripe. Država je promtno reagirala s cijelim nizom mjera od zabrane stavljanja u promet peradi, lova na pernate divljači do pojačane dezinfekcije prijevoznih sredstava kojima se prevoze pošiljke životinja.

U ovakvoj situaciji kada nema razloga za paniku ipak treba imati razumjevanja za nastalu situaciju ističu stručnjaci. Veterinari su dužni na svaku dojavu reagirati te lješinu prebaciti i poslati uzorke na analizu.

Dodajmo kako je jedini način prijenosa na čovjeka direktan kontakt s inficiranom peradi, a za sada, kako struka potvrđuje, nema niti jedan dokaz u svijetu prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka.

Potvrdi li i EU pojavu ptičje gripe u Hrvatskoj Slovenija će, kao i EU, zabraniti uvoz mesa peradi iz Hrvatske. Dodajmo kako se mađarsko cjepivo protiv smtonosne ptičje gripe defnitivno potvrdilo kao učinkovito, pokazali su nedavni testovi na ljudima. Cjepivo je ispitano na oko 100 dragovoljaca među kojima je bio i mađarski ministar zdravstva.

HUMANITARNI KONCERT U RESTORANU VREBA

Humanitarni koncer u restoranu Vreba polučio je vrlo dobre rezultate odazivom gledatelja i humanih glazbenih zvijezda. Uz tamošnju župu, Općinu i donacije prikupljena su određena novčana sredstva za nabavku aparata kojima bi se olakšao život oboljelom gospodinu Pletikosiću.

Koncert je otvorio pozdravnim, humanim riječima načelnik Općine Dinko Bošnjak iskazavši zahvalu i potporu svim dobrim ljudima na ovakvom zajedničkom projektu. Izrazio je nadu kako će ljudi i dalje pomagati jedni drugima.

Svojim donacijama, lutrijskim nagradama, mnogi gledatelji bilu su ugodno iznenađeni. Tako su pristizale večere za dvije osobe, nakit, bicikle, kućne potrepštine, slike i druge zanimljivosti.

Organizator koncerta zahvaljuje sponzorima lutrije: Sinjsko pučko Učilište, Zlatarna Vitić, Tabako šhop, As Panino, Treća Trka , Tvrtka Ekos Trgovina i cafe Bar Dovita.

Inače na koncertnoj priredbi nastupli su pjevači iz sinjskog i splitskog područja: Luka Vuco, Milica Samardžić, Andjelko Mijić te gosti iz grada podno Marjana: Miro Boem, skupina VIVA, Nenad Kero, Nenad Vetma i Zorica Kondža.

"BRANITELJI SPLITA BRANITELJIMA HRVATSKE I VUKOVARA"

"Branitelji Splita Braniteljima Hrvatske i Vukovara" projekt je splitske HVIDRA-e koji kreće od ponedjeljka 24. listopada. Ovim činom želi se iskazati poštovanje prema gradu heroju Vukovaru Kroz 8 etapa prijeći će se oko 1100 km, posjetiti 33 grada i 11 županija.
Sudionici projekta u naš grad stižu u ponedjeljka oko 11 sati. Kako ističe voditelj cilj je iz svakog posjećenog grada ponijeti svijeću i grb Grada i položiti ih na spomen obilježje poginulim braniteljima u Vukovaru.
Dolazak u grad Vukovar planiran je po završetku posljednje 8 etape. Herojski grad priprema poseban doček sudionicima projekta, a organizirano je i zanimljivo predavanje u osnovnoj školi na temu Domovinski rat

VRIJEME

U nastavku dan zadržat će se pretežno oblačno vrijeme uz moguću kišu. Temperatura zraka do 19 stupnjeva Celzijevih.