Srijeda, 22.09.2004.

VLADA I DALJE 0% ALKOHOLA ZA VOZAčE

Vlada ne kani mijenjati Zakon o sigurnosti prometa na cestama zbog preporuke Europske komisije o dopuštenju količine alkohola do 0,5 promila u krvi vozača, rekao je ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić. Pri donošenju novog zakona znali smo za tu preporuku no imali smo toliko katastrofalno stanje u prometu da smo morali biti rigorozni u svemu, pa i kod alkohola, istaknuo je ministar. Dodao je da strogi propisi već daju rezultate.

PROJEKT IZGRADNJE ALKARSKIH DVORA

Projekat izgradnje Alkarskih dvora, čiji je autor splitski arhitekt Ante Kuzmanić, gotov je, a pribavljena je i lokacijska dozvola, a uskoro se očekuje ishodovanje i građevinske dozvole. Vladina agencija za raspolaganje državnom imovinom Viteškom alkarskom društvu ustupila je i preostali dio bivšeg Vojnog doma u Sinju, pa je cijeli kompleks, površine 4 tisuće 750 metara četvornih u vlasništvu VAD-a. Projekt dogradnje i uređenje Alkarskih dvora potrajat će dvije godine, a investicija će stajati oko 25 milijuna kuna.

ISPLATA DJEčJEG DOPLATKA


Isplata dječjeg doplatka za kolovoz počela je danas, izvijestio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Doplatak će dobiti 251 tisuća 743 korisnika za 484 tisuće 161 dijete, a za isplatu je potrebno gotovo 127 milijuna kuna.

SEMINAR U Oš DICMO

Osnovna škola Ante Starčevića u Dicmu od sutra je domaćin trodnevnog znanstvenog seminara za voditelje Globe programa koji se u Hrvatskoj održava svake godine od 1996. Godinu dana ranije pokrenula ga je vlada SAD-a. Od sutra do subote početni i napredni program seminara pohađat će 62 profesora i učitelja s područja Hrvatske, profesora kemije, biologije, prirode i ekologije, te učitelja razredne nastave.

Na seminaru će se iznijeti posljednje informacije o stanju hrvatske ekologije u usporedbi sa svjetskim satelitskim snimkama. Glavni nositelj programa je Ministarstvo znanosti, prosvjete i športa. Osim Osnovne škole u Dicmu, s područja Cetinskog kraj u Globe program uključena je i Osnovna škola Kamešnica iz Otoka, a iz splitsko - dalmatinske županije na seminaru će sudjelovati ukupno 5 osnovnih i srednjih škola.

REFERENDUM O šTRAJKU

čelnici tri većinska sindikata u školstvu i znanosti provode referendum na kojem će se njihovo članstvo izjasniti podržava li štrajk na Dan učitelja 5. listopada. štrajkom će se tražiti reforma javnog školstva i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju, te znanosti. Sindikalci očekuju veliki odaziv na referendum te pozitivan ishod, čiji će se rezultati znati u petak, rečeno je na konferenciji za novinare sindikata.

POLAGANJE VIJENACA U MALJKOVU

Sutra u 10,00 sati, prigodom 12. godišnjice pogibije policajaca - specijalaca, predstavnici policije i općine Hrvace položit će vijence na spomenik poginulim policajcima u Maljkovu. U 10 sati i 30 minuta svetu misu u crkvi u Hrvacama predvodit će don Stipe Ljubas, dekan cetinskog dekanata.

MISA ZA HRVATSKE VITEZOVE

Sveta misa za sve hrvatske vitezove u čast Kraljice mira, koja se već 5 godina tradicionalno održava u Koritima, služit će se u subotu s početkom u 10,30. Misno slavlje predvodit će fra Ivan Dotur, župnik Otoka.

DANI SV.MIHOVILA

U crkvi Sv. Mihovila svaku večer u 18 sati održava se devetnica uz krunicu, molitve Sv. Mihovilu i svetu misu. Do samog blagdana misna slavlja predvodit će bivši župnici i kapelani župe Trilj, a večerašnju predvodi don Mirko Skejić.

U sklopu kulturnih zbivanja povodom triljskog blagdana u osnovnoj školi u Trilju je otvorena izložba, likovne udruge Tilurium iz Trilja, a danas u gradskom kinu u 19 sati Klapa Trilj i njihovi gosti održat će prigodni koncert.
Ugradskoj knjižnici sutra u 19,00 sati počet će večer poezije na kojoj će biti predstavljena zbirka pjesama "Rađaj Jelena" Ante Nadomira Tadić - šutra

IZLET NA KAMEšNICU

U subotu Planinarsko društvo Jelinak iz Trilja organizira 5. Susret na Kamešnici. Polazak svih sudionika prema vrhu na 1 856 m nadmorske visine je iz Gornjih Voštana u 7,30 sati. Za sudionike izleta organiziran je ručak, tradicionalni planinarski grah, u 14 sati na žlabini.

ARžANO 100 GODINA šKOLSTVA

Kolektiv Oš Aržano poziva sve svoje bivše kolege da budu gosti na svečanosti povodom obilježavanja 100 - te obljetnice školstva u Aržanu, 8. listopada u 10,00 sati. Svečanost će se održati u Oš Aržano.

VRIJEME

Umjereno oblačno s povremenim sunčanin razdobljima. Mjestimice puše slab vjetar.Temperatura zraka u Sinju u 8,00 sati bila je 12 stupnjeva, a najviša dnevna kretat će se do 27 stupnjeva.