Utorak, 22.06.2010.

Dan antifašističke borbeU Hrvatskoj se danas obilježava Dan antifašističke borbe, državni je praznik. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Bio je to početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500 tisuća hrvatskih građana.
Povodom Dana antifašističke borbe predstavnici Grada Sinja s gradonačelnikom Ivicom Glavanom, Udruge antifašista Sinja i Cetinskog kraja  te predstavnici SDP-a i HSLS-a danas u 10,30 minuta položili su  vijence  na spomen kosturnicu palim borcima NOB-a u parku Đardin, a zatim i kod spomenika poginulim braniteljima iz Domovinskog rata ispred zgrade gradske uprave. Također su položili vijence na spomenik žrtvama fašističkog terora u Glavicama.

Blagdan Sv. Ivana Krstitelja

Uoči blagdana Sv. Ivana Krstitelja u župi Grab i ove godine organizira se prigodni kulturno umjetnički program. Ispred grabske crkve sutra, 23. lipnja, će nastupiti Gradsko kazalište mladih iz Splita s predstavom “Hamlet u Mrduši donjoj” Ive Brešana. Svoj nastup imat će i tenor Stefan Kokoškov, KUD–ovi Zvona Zagore iz Mirlovića i Župe Grab. Početak priredbe je u 21 sat.

Obavijest

Slaven Kardoš starješina izviđačkog odreda porječana  „Malin“ obavijestio je izviđače da se eko kamp „Sutina 2010.“ odgađa sa 23. na 24 . lipnja. Izviđači su u eko kamp trebali ići sutra no zbog loših vremenskih prilika pomaknut je za dan poslije. Okupljanje izviđača je u črtvrtak u 8 sati ispred OŠ“ Marka Marulića“.

Kino danas

U sinjskom gradskom kinu i danas od 20,30 sati prikazuje se  “Sex i grad 2”.

Sport

Maratonac  Zoran Žilić član AK Zagreb ULIX je postao pobjednik prve međunarodne atletske utrke “ Zadvarje 2010”, koja se  u subotu održala u sklopu proslave dana općine Zadvarje. Žilić je stazu dugu 12,4 kilometra pretrčao za 43 minute i 55 sekundi. Drugi je na cilj stigao legendarni Drago Paripović član AK Žumberak i  inače vodeći u ukupnom  poretku New Balance cestovnog kupa 2010, a treći  češki reprezentativac Milan Janeta . Kod žena je slavila Marija Vrajić iz AK Veteran sa vremenom 52:28. Druga je bila Nikolina Šustić iz AK Solin, a treća Marjana Brečić iz AK Imotski. Iako je na utrci nastupilo 24 trkača, pokazalo se da je utrka bila izuzetno jaka, a imala je I međunarodni karakter  je na trčalo pet stranih trkača.Nagrade najboljima je uručio Branko Krnić , načelnik općine Zadvarje.Odličan organizator ove atletske pripedbe je bio AK Solin.
Piše: Petar Norac Kevo Sportske Novosti

U organizaciji sportske udruge „ Cista Velika“, a pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije u mjestu Cista Velika će se održati 16. malonogometni memorijal „ Mate Vučak – Čigra“. Turnir se igra po sistemu 5+1 igrač, a uplata po ekipi iznosi 500 kuna. Nagradni fond za prve tri ekipe iznosi 35 000 kuna, dok su tu i prigodne nagrade za najbolje pojedince na turniru. Izvlačenje parova će biti 30. lipnja u 20 sati u prostorijama osnovne škole u Cisti Velikoj, dok će turnir započeti 3.s rpnja ( subota ). Ekipe se mogu prijaviti u CB Trono u Cisti Velikoj i na kontakt brojeve 095 566 0006, 091 665 04 25.Završnica turnira će biti 25.srpnja, kada će biti održan i koncert Jasmina Stavrosa i klape Iskon.
Piše: Petar Norac Kevo, Slobodna Dalmacija

U organizaciji nogometnog kluba „ Čaporice“ iz Trilja, a pod pokroviteljstvom grada Trilja, županije Splitsko-dalmatinske i Hvidra-e Trilj narednog će se vikenda na ŠRC „ Zdenko Pavela – Cato „ održati 3.memorijalni nogometni turnir za dječake „ Triljski branitelji“, koji se igra u čast svih poginulih branitelja Domovinskog rata sa područja grada Trilja. Dječaci NK Glavice i Omladinca  brane naslove pobjednika turnira „Triljski branitelji“. Turnir se igra u dvije dobne kategorije ( dječaci rođeni 1999/2000 i 2001/2002 ), gdje će nastupiti 23 ekipe iz 15 dalmatinskih klubova, što će okupiti 345 mlada igrača.Početak turnira je u peta, dok je finale u nedjelju u 18 i 19 sati. Medijski pokrovitelj turnira su kao i prošle godine Sportske novosti, za čijim pokalom  vlada veliko uzbuđenje.
Piše: Petar Norac Kevo, Sportske Novost

Stanje na cestama

Zbog jake bure, Jadranskom magistralom (D 8), od Senj do Svete Marije Magdalene zabranjen je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).
Zbog praznika antifašističke borbe, zabrana prometovanja za teretna motorna vozila iznad 7,5 t, bit će danas od 14 do 23 sata, na važnijim državnim cestama: D 8 (Jadranska magistrala), D 9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar), D23 (Žuta Lokva-Senj) itd.
Zabrane na autocestama, i Ličkoj magistrali (D 1) nema.
IZVOR: HAK