Ponedjeljak, 22.06.2009.

"DAN ANTIFAšISTIčKE BORBE"

U Hrvatskoj se danas obilježava Dan antifašističke borbe, koji je državni blagdan. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Bio je to početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500 tisuća hrvatskih građana.
Dan antifašističke borbe obilježava se na ovaj dan od stjecanja hrvatske neovisnosti. U bivšoj SFRJ kao Dan antifašističke borbe slavio se 27. srpnja - Dan ustanka naroda SR Hrvatske - što je bilo povezano s događajima u Srbu, iako je osnutak Sisačkog odreda tom danu prethodio više od mjesec dana.
Povodom Dana antifašističke borbe predstavnici Grada Sinja, Udruge antifašista Sinja i Cetinskog kraja i političkih stranaka, jutros su položili vijence na spomen kosturnicu palim borcima NOB-a u parku đardin, a zatim i kod spomenika hrvatskim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu ispred zgrade Gradske uprave.

ODGOđEN PROSVJED RADNIKA "DALMATINKE NOVE"

Mirni prosvjed radnika Dalmatinke Nove pred Visokim trgovačkim sudom u Zagrebu, koji je bio najavljen za sutra, odgođen je, kazala nam je predsjednica Nezavisnog sindikata Iva Radonja. Sindikat od policije nije uspio ishodovati dozvolu za održavanje prosvjeda. Ukoliko navedeni sud ne odbije zahtjev braće Ladinni o izuzeću sudaca splitskoga Trgovačkog suda zbog navodne pristranosti, Radonja je najavila da će radnici mirnim prosvjedom, koji bi se trebao održati za nekoliko dana, pokazati koliko su nezadovoljni sporošću pravosudnih tijela.

BLAGDAN SVETOG IVANA KRSTITELJA

župa Grab priprema se za proslavu blagdana svoga zaštitnika-Svetoga Ivana Krstitelja. U okviru kulturno-umjetničkog programa, koji počinje sutra, 23. lipnja, u 21,00 sat, glumci Gradskog kazališta mladih Split izvest će predstavu "Mali libar Marka Uvodića Splićanina", a Ilija Zovko "Priču iz Graba". Nastupit će KUD-ovi "Dragutin Domjanić" iz Vugrovca u Zagrebu, "Makedonija" iz Splita, župa Grab, guslar Petar Maroš a na diplama fra Stipica Grgat. Misno slavlje održat će se na blagdan Svetoga Ivana Krstitelja.

KINO DANAS

U sinjskom kinu večeras se prikazuje film "žena kojoj sam čitao". Početak je u 20,45 sati.

SPORT

Podmladak škole nogometa NK Glavice na međunarodnom turniru za mlađe kategorije u Jastrebarskom ostvarili su zapažen uspjeh. Dječaci rođeni 2000. godine, između 24 ekipe, osvojili su drugo mjesto u svojoj kategoriji. U finalu je bolji bio Omladinac iz Vranjica 2:0.
U kategoriji igrača rođenih 1998. godine, na kojem su se također natjecale 24 momčadi, Glavice su stigle do polufinala gdje su s 1:0 poražene od čelika iz Zenice.
Turnir je okupio klubove iz Hrvatske, BiH i Slovenije.

Ragbijaši Sinja pobijedili su jučer ragbijaše-studente Royal Holloway sveučilišta iz Londona 22:12. Gosti su, unatoč porazu, bili zadovoljni prijemom u Sinju, ističu iz Ragbi kluba Sinj.