Četvrtak, 22.04.2010.

Krajem ožujka u Cetinskom kraju evidentirano je 4445 osoba koje traže posao

Unatoč činjenici da su počela zapošljavanja u turističkoj sezoni, porast nezaposlenosti na sinjskom području se ne zaustavlja. Krajem ožujka u Cetinskom kraju evidentirano je 4445 osoba koje traže posao, što je gotovo za 900 osoba ili 25,30 % više nego u istom mjesecu prošle godine.
Nezaposlenost se nastavila povećavati i u travnju, pa je s današnjim danom broj nezaposlenih 4458.
Na zavodu za zapošljavanje u ožujku je bilo više od 300 novoprijavljenih, a posao je iz evidencije pronašlo tek 90-ak osoba.

Sport

Sutra, 23. travnja, će se na Sportskom centru Trnovača od 17,00 sati igrati prijateljska međunarodna ragbi utakmica između prvaka druge lige Ragbi kluba  Sinj i gostiju iz nizozemske RSC Gouda.

"Dan planeta Zemlje"

Danas, 22. travnja, je svjetski Dan planeta Zemlje kojeg će prigodno obilježiti učenici OŠ Fra Pavla Vučkovića, koja ima status eko–škole. Oni će danas, sa svojim nastavnicima uređivati školsko dvorište, te će prikupljati elektronički otpad kojeg građani mogu donijeti u školu.
U auli škole otvorena je izložba fotografija članova Foto video udruge Sinj. Izložba će se moći razgledati narednih 15–ak dana. S oko 200 izložaka predstavit će se desetak autora.

Obavijest

Hrvatsko dermatovenerološko društvo društvo Hrvatskog liječničkog zbora uz suradnji s srodnim društvima i Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi sutra, 23. travnja, organizira javnu preventivnu akciju ranog otkrivanja melanoma i drugih zloćudnih tumora.
Svi  koji se žele obaviti besplatan pregled trebaju se javiti na  besplatan telefon 0800 200 007 ili u Sinju na broj 700-028 broj poliklinike dr. Babić gdje se pregled provodi.

"Nacionalni sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem"

U hotelu Alkar sutra, 23. travnja, se otvara dvodnevni 5. nacionalni sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem. Organizator je Poduzetnički centar Sinj, a generalni pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja. Svečano otvaranje je u 10 sati.
U okviru sajma održat će se prigodni kulturno–umjetnički program nakon kojega će biti predstavljanje sudionika. 
12,00 sati će početi „Bura cup“ natjecanje učenika turističko – ugostiteljskih škola, koje se ove godine organizira prvi put.
Ocjenjivanje kvalitete pršuta je sutra u poslijepodnevnim satima, a objava rezultata bit će u subotu

Obavijest

Objavljen je drugi javni natječaj za dodjelu sredstava iz IPARD programa za Mjeru 101–ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i Mjeru 103–ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda. Sredstva su namjenska i bespovratna, a osigurana su proračunom Europske unije i Republike Hrvatske.


Upravni odjel za gospodarstvo, razvitak i obnovu Splitsko–dalmatinske županije objavio je javni poziv gradovima i općinama za podnošenje  zahtjeva za  bespovratna sredstva iz Programa sufinanciranja nabave sadnog materijala za 2010.
Sredstva se mogu odobriti za nabavu sadnog materijala u svrhu povećanja površina pod dugogodišnjim nasadima (vinogradi, maslinici, voćnjaci,….) ili nabavu sadnog materijala za privođenje kulturi novih poljoprivrednih površina na području Županije.

Županija Splitsko–dalmatinska raspisala je natječaj za dodjelu pomoći studentima iz obitelji s petero i više djece. Stipendije se dodjeljuju redovnim studentima koji koji žive u zajedničkom kućanstvu u obitelji s više djece. 

Županija je raspisala i natječaj za dodijelu 25 stipendija u iznosu od 500,00 kn mjesečno, mladim nadarenim športašima. Stipendije se dodjeljuju športašima, redovnim učenicima osnovnih škola, te I. i II. razreda srednjih škola, koji imaju prebivalište na području županije. Pravo na prijavu imaju športaši koji ni po kojoj drugoj osnovi ne primaju novčanu potporu, a prijavu za dodjelu stipendija podnose njihovi športski klubovi.

KUD-a Vrilo iz Obrovca i mješoviti zbor Župe Bajgić Obrovac nastupaju u Unešiću

Folklorna sekcija KUD-a Vrilo iz Obrovca i mješoviti zbor Župe Bajgić Obrovac sutra, 23. travnja, će nastupiti će u Unešiću povodom blagdana Sv. Jure.

Stanje na cestama

Promet na području Cetinskog kraja odvija se bez poteškoća,a posebna regulacija prometa provodi se na dionici Trilj-Cista. Naime zbog prokliznuća terena na prvom kilometru ove dionice promet se odvija jednim kolničkim trakom uz pomoć postavlje signalizacije.