Srijeda, 22.04.2009.

Sinj: četvrti "Nacionalni sajam pršuta" i suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem


Piše i snima: žarko KODžOMAN

Poduzetnički centar Sinj, vođen pozitivnim iskustvima organiziranja i održavanja prva tri "Nacionalna sajma pršuta" i suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem, organizirat će i četvrti.

Pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, četvrti "Nacionalni sajam pršuta" i suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem održat će se u petak i subotu, 24. i 25. travnja, u prostoru hotela Alkar u Sinju. Pokrovitelji ovog sajma su Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i Hrvatska gospodarska komora. Suorganizatori su Splitsko-dalmatinska županija i Grad Sinj.
Svoje sudjelovanje na Sajmu prijavilo je 60 izlagača. Tako Poduzetnički centar Sinj organiziranjem "Nacionalnog sajma pršuta", kao gastronomske i turističke manifestacije, uspijeva na jednom mjestu okupiti sve relevantne čimbenike u proizvodnji i plasmanu pršuta i ostalog asortimana suhomesnatih proizvoda.

Na Sajmu se očekuje sudjelovanje vodećih proizvođača pršuta i suhomesnatih proizvoda s područja Hrvatske, regionalne mesne industrije, potom predstavnika udruga proizvođača, individualnih proizvođača, vodećih proizvođača "istarskog pršuta", koji tradicionalno sudjeluju na Sajmu, kao i gostiju iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Bit će tu i predstavnici Udruga uzgajivača svinja, regionalna obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem svinja i proizvodnjom tzv. "domaćeg pršuta", te predstavnici vodećih trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostitelja.

U sklopu Sajma bit će održano ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti pršuta pojedinih proizvođača.

- Moram istaknuti da je postao prestiž sudjelovati na Sajmu u Sinju i dati pršut na ocjenjivanje. Naime, komisija za ocjenjivanje pršuta na Sajmu u Sinju jedinstvena je u Republici Hrvatskoj. Sastavljena je od renomiranih hrvatskih stručnjaka. Inače, ovaj Sajam održat će se u unutarnjem prostoru od 320 kvadrata i vanjskom prostoru od 320 kvadrata - rekla je direktorica Poduzetničkog centra Sinj Ana Barać.

Ocjenjivanje kvalitete pršuta obavljat će se temeljem "Pravilnika o ocjenjivanju kvalitete pršuta". U ocjenjivačkom dijelu programa također će biti ocjenjivani proizvodi u kategorijama trajni suhomesnati proizvod i polutrajni suhomesnati proizvod.

Inače, u sklopu revijalnog dijela programa Sajma bit će prezentirana vještina aranžiranja jela s pršutom. Riječ je o Gastro reviji pod nazivom "Pršut na pijatu". U subotnjem dijelu programa Sajma predviđena je i revija tj. izložba vina.
IZVOR: www.glasdalmacije.hr

OBAVIJEST

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Sinja u ponedjeljak je počelo s radom u sjedištu Povjerenstva. Djelatno vrijeme je od 8,00 do 16,00 sati, uključujući subotu i nedjelju. U ponedjeljak, 27. travnja bit će organizirano cjelodnevno dežurstvo do 24,00 sata.

OBAVIJEST

Isplata doplatka za djecu za ožujak 2009. počet će danas, 22. travnja, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Doplatak će dobiti više od 171 tisuću korisnika oko 330 tisuća djece. Procjena potrebnih sredstava za isplatu doplatka za djecu veća je od 119 milijuna kuna.

OBAVIJEST

U okviru akcije "Moja prva dezintometrija" sinjski SDP će u subotu, 25. travnja, provesti akciju besplatnog mjerenja gustoće kostiju i šećera u krvi. Prijave za akciju primaju se na tel. 821 - 121.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE "SPOMENIK IZDAJI" JOšKA čELANA

Ogranak Matice Hrvatske u Sinju organizira predstavljanje knjige "Spomenik izdaji", autora Joška čelana. Ova izvrsno dokumentirana političko-analitična knjiga posvećena je životu i djelu poznatog splitskog novinara i scenarista Miljenka Smoje. Knjigu će predstaviti akademski slikar Josip Botteri-Dini, novinar Josip Jović i sam autor. Predstavljanje će se održati sutra, 23. travnja, s početkom u 19,30 sati u dvorani Franjevačkog samostana u Sinju.

OBAVIJEST

Udruga umirovljenika Sinj za svoje članove organizira dvodnevni izlet u Sarajevo, koji će se realizirati sutra, 22. travnja, i u petak. Sve informacije mogu se dobiti na telefon 821-262.

SPORT

Danas, 22. travnja, igraju se susreti 4. HNL. U 16,30 u Glavicama se sastaju Glavice i Slaven iz Grude, a u Otoku OSK i Mladost iz Prološca.

Od danas pa do subote 25,travnja u Vukovaru se održava državno prvenstvo u boksu. Na ovom natjecanju su i dva člana BK Sinj,u teškoj kategoriji Stipe Vugdelija brani lanjski naslov dok će u srednjoj kategoriji nastupiti Bože žanko. Danas, 22. travnja, u 14 sati bit će ždrijeb borbi, a naši boksači trebali bi na ring večeras.