Četvrtak, 22.01.2009.

Dalmatinka nova: sudac čapkun izbacio radnike iz sudnice

Ponovljeno ročište u Trgovačkom sudu Split na kojemu se u četvrtak na prijedlog 66 radnika trebalo odlučivati o opravdanosti otvaranja stečajnog postupka nad Dalmatinkom novom nije održano jer sudac Jozo čapkun radnicima nije dopustio nazočnost u sudnici. Umjesto ročišta bilo je naguravanja između radnika i pravosudnih policajaca kojima je sudac čapkun naložio da radnike izbace iz sudnice.

- Ovo je nečuveno i protuzakonito. Radnicima koji su predložili sudu da nad Dalmatinkom novom otvori stečaj, dakle strankama u postupku, sudac nije dopustio nazočiti ročištu. Zbog toga sam kao opunomoćenik 66 radnika predlagača uputio zahtjev sudu za izuzećem suca čapkuna, jer poslije ovakvih postupaka opravdano sumnjamo u njegovu objektivnost i nepristranost. Ujedno sam zatražio od suda da ubrza cijeli postupak jer se odugovlačenjem radnici iscrpljuju i samo se ide na ruku braći Ladini - kaže odvjetnik Zoran Vujanović, pravni zastupnik radnika.

- Oko 60 radnika Dalmatinke nove u četvrtak je na vrijeme, prije zakazanog početka ročišta, uredno ušlo u sudnicu splitskog Trgovačkog suda. Mirno smo sjedili ničim ne narušavajući red u sudnici. čim je u sudnicu ušao sudac Jozo čapkun zatražio je da iziđemo vani, a kada smo to odbili ističući da smo upravo mi predlagači čapkun je naložio dvojici pravosudnih policajaca da nas izbace što su ovi uz veliku dozu grubosti i učinili - kaže Iva Radonja, predsjednica Nezavisnog sindikata Dalmatinke nove.

Grupa od 66 radnika Dalmatinke nove predložila je otvaranje stečaja zbog neisplaćene plaće za rujan. Kasnije su prijedlog dopunili zahtjevom za isplatu dospjelih plaća za listopad i studeni u čemu im se pridružio još 181 radnik. Osim plaća radnicima talijanski poslodavci i vlasnici Dalmatinke nove duguju i brojnim dobavljačima i državi.

žiro-račun tvornice, koja ne radi gotovo godinu dana u kontinuitetu, blokiran je za oko 10 milijuna kuna, a najvažnija "poslovna aktivnost" u tom periodu bila je prodaja 38 tisuća metara kvadratnih zemljišta u vlasništvu tvrtke za oko 4 milijuna eura.
Toni Paštar/EPEHA

Plaće nisu uplaćene
Uoči prvog ročišta održanog u prosincu na tekuće račune 66 radnika koji su predložili otvaranje stečaja uplaćeni su manji novčani iznosi za koje su Ladiniji tvrdili da su plaće za rujan i da je stoga prijedlog tih 66 radnika bespredmetan. Naknadno je, međutim, utvrđeno da Dalmatinka nova nije uplatila nikakve plaće nego je na račune tih radnika stigla uplata izvjesne Ane Jelinčić, vjerojatno kao njen privatni predbožićni poklon dijelu obespravljenih radnika.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

USKOR NASTAVAK RADOVA NA ASFALTIRANJU NERAZVRSTANIH CESTA U GRADU SINJU

Nastavak radova na asfaltiranju nerazvrstanih cesta na području grada Sinja počet će kada se vrijeme stabilizira potvrdila je Ivana Majić pročelnica Odjela za komunalne djelatnosti u gradu Sinju. Riječ je o programu asfaltiranja za 2008. godinu koji se nije mogao realizirati zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta pred kraj godine. Također, asfaltiranje će se nastaviti po Mjesnim odborima, a odluka o asfaltiranju tih cesta donešena je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prošle godine.

SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA GRADA SINJASutra, 23. siječnja, održat će se 97. sjednica Gradskog poglavarstva Grada Sinja na kojoj je predviđeno 12 točaka dnevnog reda. Izdvajamo: Utvrđivanje prijedloga Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja Gospodarske zone Kukuzovac, utvrđivanje Prijedloga Izmjena i dopuna provedbenih odredbi GUP-a grada Sinja. Na sjednici će se naći i prijedlog Odluke o radnom vremenu prodavaonica i drugih oblika trgovine na malo kao i razmatranje radne verzije Plana gospodarenja otpadom Grada Sinja.

Pola sata prije navedene sjednice u Gradskoj vijećnici bit će predstavljen prijedlog nove atletske staze u Sinju koja bi se trebala graditi u okoviru igrališta NK Tekstilac na Trnovači. Stazu se predstaviti projektant tvrtka "Koncept".

GODIšNJICA AKCIJE "MASLENICA"

U subotu se 24.siječnja obilježava se šesnaest godina od vojno redarstvene operacije "Maslenica". Tim povodom udruga veterana 4. Gbr- organizira posjet poprištu jedne od najtežih, ali i najblistavijih bitaka Domovinskog rata. Organizirani odlazak predviđen je u subotu u 7 sati s autobusnog stajališta u Sukoišanskoj ulici u Splitu. Zbog velikog interesa svi zainteresirani prijaviti se trebaju zaključno danas predsjedniku udruge Radi Lasiću. Zajedničko okupljanje svih pripadnika iz postrojbi koji su sudjelovali u ovoj akciji bit će u 09.30 sati u Kašiću.

AKCIJA DARIVANJA KRVI U TRILJU

Za sutra, 23. siječnja, najavljena je druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija će se održati u triljskom restoranu Dalmacija od 9 do 13 sati. Iz Crvenog Križa Sinj i DDK Trilj pozvali su sve zdrave osobe od 18 do 65 godina da se priključe akciji.

OBAVIJEST IZ šRD CETINA

Dozvole za ribolovnu sezonu su u prodaji u prodavaonici "Pastrva" i kod ribočuvara. Podsjetimo djeca od 15 do 18 godina kao i žene godišnju dozvolu plaćaju 200,a ostali 400 kuna.

OBAVIJEST

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obavijestio je korisnike doplatka za djecu da obnove svoje zahtjeve za doplatak do 28. veljače, kako bi mogli bez prekida nastavili primati od 01.ožujka. Zahtjev se može poslati poštom ili osobno predati u područnim službama HZMO.