Subota, 21.12.2013.

Božićni običaj ‘Očići’

Sutra, na četvrtu nedjelju Došašća slave se Očići – adventski običaj posvećen očevima.
Očići su slični Matericama i također imaju dugi crkveni i narodni običaj koji se svodi na čestitanje Očića muškarcima u obitelji. Djeca, kao i kod materica, čestitaju svim znanim muškarcima, nakon čega se oni ‘otkupljuju’. Međutim, za razliku od blagdana materica i običaja darivanja, očevi se otkupljuju obično novcima. Nije riječ o velikim iznosima, ali mali čestitari, čestitajući svim znanim muškarcima, ipak mogu tijekom Očića skupiti zavidnu svoticu.
Iako u poslijednje vrijeme nije toliko izraženo očuvanje ovih običaja i nema više nestrpljivog i radosnog dječje isčekivanja dara od očeva, u Cetinskom kraju, na svu sreću postoje brojne obitelji koje čuvaju ovu tradiciju hrvatskog naroda.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Akcija darivanja krvi u Sinju

Gradsko društvo Crvenog križa Sinj i Klub dragovoljnih davatelja krvi Sinj organiziraju akciju darivanja krvi u ponedjeljak, 23. prosinca u prostorijama Društva u Sinju, u Ulici Miljenka Buljana, od 9 do 13 sati.
Ovo je posljednja ovogodišnja akcija darivanja krvi u Sinju, kojoj će pristupiti i članovi Udruge navijača Hajduka Torcida Cetinski kraj.
Do kraja godine u organizaciji sinjskog Crvenog križa održat će se još dvije akcije darivanja krvi, u Grabu i Tijarici.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Prvi maraton kratskih filmova u Gradskom kinu Sinj


Maraton kratkih filmova istovremeno će održavati u nekoliko zemalja i po prvi puta u 28 hrvatskih gradova istovremeno. Program je svojevrsni pandan događanju poput Noć muzeja ili Noć kazališta. Odabrani filmski naslovi u domeni su javne kulture i iznimno su važni za razvoj audiovizualne kulture i očuvanje filmske baštine. Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Tradicionalna božićna priredba Sinjskih Mažoretkinja i Twirling kluba Sinj

Obavještavamo Vas, da će se u nedjelju 22.12.2013. u gradskom kinu Sinj s početkom u 19 i 30 h, održati će se tradicionalna božićna priredba Sinjskih Mažoretkinja i Twirling kluba Sinj.
Na priredbi će nastupati sve dobne skupine Sinjskih mažoretkinja od najmlađih mrvica kojima će ovo biti prvi nastup, pa do najstarijih seniorka, kao i twirleri s solo i duo izvedbama.
Ovim putem Vas pozivamo da nam se pridružite u što većem broju i na taj način podržite rad naše udruge i kluba.
Priredba će kao i prošle godine biti humanitarnog karaktera te će se prije i nakon priredbe skupljati dobrovoljni prilozi za teško oboljelu djecu Cetinskog kraja.
Vesna Jukić-Bračulj
IZVOR: WWW.GLASZAGORE.CO