Ponedjeljak, 21.12.2009.

9. Sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja

Danas 21. prosinca 2009. godine (ponedjeljak) u Gradskoj vijećnici Grada Sinja održana je 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja sa slijedećim dnevnim redom:
1. Grad Sinj će potpisati Ugovor o načinu i uvjetima sufinanciranja programa kojeg za potrebe Grada realizira dječji vrtić «Čarobni pianino» Split sa rokom važenja do 31.12.2010. godine uz dodatak Ugovoru, da će se nakon ishođenja svih potrebnih dozvola, rok produžiti na 5 godina ,
2. Većinom glasova prihvaćen je Proračun Grada Sinja za 2010. godinu,
3. Većinom glasova prihvaćen je Plan razvojnih programa za razdoblje 2010.-2012.,
4. Većinom glasova donesena je Odluka o izvršenju Proračuna Grada Sinja za 2010. godinu,
5. Jednoglasno je prihvaćen Prijedlog za pokretanje postupka donošenja novog Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Sinja,
6. Jednoglasno je prihvaćen Nacrt Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Sinja i otvaranju javne rasprave,
7. Jednoglasno su usvojen prijedlog Analize stanja sustava zaštite i spašavanja na području Grada Sinja, i Smjernice za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja na području Grada Sinja u 2010. godinu,
8. Jednoglasno je prihvaćen Zaključak o osnivanju prava građenja na čestici zemljišta 177/187 Z.U. 1538, K.O. Turjaci za potrebe izgradnje TS 110/20 (10) KV Kukuzovac. 

U 7 sati u Sinju izmjereno –12 stupnjeva

Državne ceste na području Cetinskog kraja su očišćene i prohodne za sva vozila. Promet se otežano odvija županijskim i lokalnim cestama koje od 3,30 čisti svih šest ekipa zimske službe sinjske Nadcestarije. Velikih problema imaju mještani u višim predjelima kako Sinja tako i ostalih mjesta Cetinskog kraja koji su doslovno odsječeni od ostatka svijeta.
U Sinju, kao i u prigradskim naseljima, ceste su zaleđene i pod snijegom pa je otežan promet vozilima kao i kretanje pješaka. Hitna medicinska pomoć imala je nekoliko intervencija zbog padova, no bez težih posljedica. 
                                                            
Iz ureda Državne uprave preporučili su ravnateljima škola na području Cetinskog kraja da nastavu odgode. S obzirom da je informacija upućena 30–tak minuta prije početka prvoga sata mnoga su se djeca uputila u školu, pa se nastava održava u školama u Dicmu, gdje je došlo 70 % djece, u Otoku gdje je u školi oko 80 % učenika, i na Hanu gdje su školski satovi skraćeni, a radit će se i u popodnevnoj smjeni u područnoj školi u Gali. U tim će se školama nastava održati i u popodnevnim smjenama te sutra.   
                                                           
Hoće li nastave sutra biti u ostalim školama odlučit će se tijekom dana, a obavijest će biti objavljena putem Hit radija. Ukoliko sutra bude nastave učenicima OŠ Fra Pavla Vučkovića školski satovi će biti skraćeni. Prva smjena na nastavu će doći u 8,00 a druga u 11 sati i 30 minuta.
                                                            
Autobusi sinjskog Autoprijevoza od jutros prometuju prema redu vožnje na svim linijama. Za sada nema kašnjenja u polascima s autobusnog kolodvora u Sinju kao ni u dolascima na odredišta. 

Na području Cetinskog kraja jutros u 5 sati najhladnije je bilo na Kamenskom gdje je izmjeren –21 stupanj Celzijev. U isto vrijeme u Trilju i Biskom je bilo –17, u Vrlici –15, a u Sinju –14. U 7 sati u Sinju je izmjereno –12 stupnjeva.

Obavijest

Grad Trilj pripremio je prigodne poklon pakete korisnicima  stalne pomoći centra za socijalnu skrb s triljskog područja. Paketi se mogu predignuti danas, 21. prosinca, i sutra, u prostorijama gradske uprave.

Tradicionalna revija Sinjskih mažoretkinja

Sinjske mažoretkinje danas, 21. prosinca, će u okviru Božićno–novogodišnjeg programa održati svoju tradicionalnu reviju na kojoj će nastupiti svi uzrasti. Revija će se održati u Gradskom kinu s početkom u 19,30 sati.

Sport

Danas, 21. prosinca, počinje 28. božićno–novogodišnji turnir Sinj 2009. Prva utakmica počet će u 19,00 sati susretom ekipa Crveni vragovi i Auto šop Ćubić Trilj. Ostala dva današnja susreta odigrat će Hrvatačka dica i MNK Radošić te MNK gala i Štokolino Potravlje.
                                                               
Triljski malonogometni turnir počinje danas, 21. prosinca, u 18 sati susretom ekipa Palisada Košute i Elektro Klarić. Nakon toga igrat će Atomski Almont Košute – Cista Velika, Projić d.o.o.ZZ gradnja Imotski, te Simpa Bili Split i Drum Imotski.

Stanje na cestama

Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet kamionima s prikolicama i tegljačima s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama u:
Lici i unutrašnjosti Dalmacije:
D 23 Kapela-Žuta Lokva
D 25 Korenica-Lički Osik,
D 42 Saborsko- Poljanak-Selište,
D 50 Žuta Lokva-Otočac-Perušić-Lički Osik,
D 52 Špilnik-Vrhovine-Č. Klanac,
D 218 Užljebić-Doljani,
D 506 Dobroselo-Mazin-Bruvno,
D 62 Zagvozd-Metković-Vrgorac, ...

U Sinju odgođena nastava, građani prosvjeduju zbog lošeg čišćenja ulica i cestaSinj je ostao okovan ledom / CROPIX
Iako su glavne prometnice kroz Cetinski kraj očišćene, a misli se na državne ceste promet se otežano odvija županijskim i lokalnim cestama. Djelatnici zimske službe na terenu su od 3,30 i ceste čiste prema potrebama.

Djelatnici vodovoda i Čistoće sipinom posipaju ulice u Sinju, no građani zovu i obaviještavaju kako su udaljenija naselja u sinjskom kraju odsječena od grada, te da već dva dana nitko nije čistio na tim pravcima.

U gradu je također loše stanje je su ulice slabo očišćene, a obzirom na niske temerature i zaleđene pa je već bilo nekoliko intervencija hitne medicinske službe zbog padova i zabilježen je jedan lom ruke.

Iz ureda Državne uprave obavijestili su kako je nastava u školama na području Cetinskog kraja odgođena zbog vremenskih prilika. Autobusi sinjskog Autoprijevoza od jutros (ponedjeljak) prometuju prema svim linijama, prema redu vožnje, no očekuju se zakašnjenja u dolascima na odredišta.

Na području Cetinskog kraja jutros u ponedjeljak 21, prosinca u 5 sati najhladnije je bilo na Kamenskom gdje je izmjeren – 21 stupanj Celzijev. U isto vrijeme u Trilju i Biskom je bilo – 17, u Vrlici – 15, a u Sinju – 14.

Kritična situacija je kod gradskog groblja kojemu je gotovo nemoguće prići, pa je tako jedan pogrebnik sa još nekoliko pomagača u nedjelju morao nositi na ruke kapsel s mrtvacem iz ulice ispod groblja preko stotinjak stepenica do mrtvačnice na groblju.

Vito Perić / EPEHA
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA