Ponedjeljak, 21.09.2009.

"Tema dana" HIT Radija

Gostujući danas, 21. rujna, u "Tema dana" HIT Radija, Gradonačelnik Ivica Glavan i dogradonačelnici Elena Perković Paloš i Zoran Vujanović govorili su o sto dana rada nove gradske vlasti. Gradonačelnik Ivica Glavan, na početku emisije, između ostalog naveo da je ova gradska vlast uradila za ovih sto dana više nego bivša za godinu dana, a na iznesene u javnosti optužbe da ne znaju puniti gradsku blagajnu, Glavan je kazao da to nije točno te dodao da je od određenih ministarstava i agencija u gradsku blagajnu u proteklim danima pribavljeno oko 2,5 milijuna kuna za različite projekte koji su u interesu Grada....

Obavijest iz HEP-a

Zbog radova na elektroenergetskim postrojenjima sutra, 22. rujna, bez napajanja električnom energijom bit će potrošači na području Bajagića zaseok Bakovići od 09 do 12 sati, u Glavicama zaseok Jenjići od 08 do 10 sati i u Sičanima zaseoci Radanović i Maretić od 11 do 16 sati. U slučaju lošeg vremena radovi se odgađaju.

Obavijesti iz Svetišta Gospe Sinjske

VJERSKI TEčAJ ZA ODRASLE
Odrasli koji nisu primili svete sakramente (krštenje, pričest, krizmu, vjenčanje), mogu se prijaviti u župni ured i dogovoriti vjerske pouke koje traju do Uskrsa.


U SPOMEN MUčENIKU FRA RAFI KALINIćU
U nedjelju, 27. rujna u Svetištu će se upriličiti komemoracija mučeničke smrti blagopokojnog o. fra Rafe Kalinića, pogubljenog 1943. g. u Brnazama. Svetu će misu u 10 sati predvoditi prof. fra Bruno Pezo.

UPIS PRVOPRIčESNIKA I KRIZMANIKA ZA VJERONAUK
Roditelji sinjskih prvopričesnika koji još nisu prijavili djecu za ovogodišnju vjersku pripravu u župi trebaju to učiniti u srijedu, 23. rujna - od 10 do 12 i od 17 do 19 sati.

UPIS KRIZMANIKA ZA VJERONAUK
PRVAšI srednjih škola - sinjski kandidati za krizmu - na školskom će vjeronauku popuniti prijavnice za župni vjeronauk, a kandidati koji idu u splitske škole neka se prijave u župni ured.
DRUGAšI srednjih škola već su se prošle godine prijavili za krizmu i ove godine samo nastavljaju pripravu u župi.

Vjeronaučni susreti započinju u prvom tjednu mjeseca listopada, uz prethodnu obavijest o datumu i satnici.
IZVOR:SVETIšTE GOSPE SINJSKE

Obavijest

Sastanak između gradonačelnika Ivice Glavana, koncesionara Gradskog bazena Milivoja Bebića i predstavnika vjerovnika Hypo banke, koji je bio najavljen za danas, odgođen je. Sastanak bi se trebao održati sutra.

"Ljudska prava u osnovnim školama-teorija i praksa"Centar za ljudska prava iz Zagreba po prvi puta je javnosti predstavio rezultate istraživanja «Ljudska prava u osnovnim školama-teorija ili praksa» koje je trajalo godinu dana i obuhvaćeno je 24 osnovne škole u šest hrvatskih regija. Na istraživanju je radilo dvadesetak znanstvenika i suradnika. Kako je u uvod rekao ravnatelj Centra, Tin Gazivoda Sinj je izabran za prvo predstavljanje jer se često zaobilaze manje sredine, a na ovaj način se želi ispraviti i dovesti u ravnopravni položaj sva mjesta u Hrvatskoj. Sukobi djece različitih nacionalnosti u školama, segregacija romske djece u nekim školama, nasilno ponašanje, ekstremističke i radikalne skupine djece koje se pojavljuju u školama te niz drugih problema ukazuju na to da između ostalog djecu u obrazovnim ustanovama nikako ili nedovoljno upoznaju s ljudskim pravima, građanskim odgojem i osnovama demokracije. To je općenito zaključak istraživanja koje je prezentirano predstavnicima nevladinih udruga Sinja i Splita, predstavnicima osnovnih škola i lokalnih vlasti.

Vijesti iz Hrvaca

Svečanim misnim slavljem Hrvace su jučer obilježile blagdan svoje zaštitnice-Gospe od sedam žalosti i primanje sakramenta Potvrde za 41 krizmanika. Svetu misu predvodio je prof. dr. don Drago šimundža.

Izložba

Izložba naziva "Rimski vojni logor" bit će otvorena večeras u 19,30 u muzeju "Tilurij" u Trilju.

Sport

U 3. kolu 4. Hrvatske nogometne lige Glavice su izgubile 4:0 na gostovanju kod Croatie iz Zmijavaca.

U 2. kolu županijske lige Tekstilac je igrao 2:2 u Tučepima s Jadranom, dok su čaporice Trilj također 2:2 odigrale na svom terenu s Galebom.

U Trilju je odigran košarkaški turnir povodom blagdana Sv. Mihovila. U finalu je Split pobjiedio Cetinu 98-72, a za treće mjesto Alkar je pobijedio Solin 82-67. Najbolji igrač i strijelac dolaze iz Splita Marko Batinić i Zoran Vrkić.

Vikend je bio i u znaku rukometnih natjecanja. U drugom kolu 1. Dukat lige Ivančica je pobijedila na svom terenu ekipu Pršuti Voštane Trilj 33-23. U prvom kolu druge lige Dubrovnik je pobijedio Kamičak 35-26, a rukometašice Sinja bile su uspješne na gostovanju pobijedile Metković 30-19.

U Jastrebarskom je održano natjecanje u supercrosu, koje se boduje za PH. U klasi MIX 2 Ivan Kundid je bio 2., a u klasi 85 Petar Kundid je bio 3. U superfinalu je član MK Cetina iz Graba Ivan Kundid zauzeo 3. mjesto.