Nedjelja, 21.08.2011.

Sinjani gosti 'Trke na prstenac'

Izaslanstvo VAD-a, predvođeno predsjednikom Stipom Jukićem, i dogradonačelnica Sinja Elena Perković Paloš otputovali su u istarski Barban, gdje će kao gosti nazočiti Trci na prstenac.
Podsjetimo, Grad Sinj i Općina Barban te VAD i Društvo Trka na prstenac, u prosincu prošle godine u Zagrebu, u uredu predsjednika RH Ive Josipovića - pokrovitelja obiju viteških igri, potisali su povelju prijateljstva. Izaslanstvo Barbana i Društva Trke na prstenac sudjelovali su ove godine na 296. Sinjskoj Alci. Iako Općina Barban njeguje tradiciju na svoju igru još od 1696. godine, te je nepuna dva desetljeća starija od Sinjske alke, ove godine se održava 36. Trka na Prstenac.

IZVOR: WWW.FERATA.HR

'Gaj Laberije' na Danima DioklecijanaUdruga 'Promotor kulturnog događaja Gaj Laberije' iz Sinja dobila je poziv za sudjelovanje na Danima Dioklecijana koji se održavaju u Splitu od 19. do 22. kolovoza 2011.g.
Svečano otvaranje Dana Dioklecijana održano je 19. kolovoza 2011.g., a Udruga 'Promotor kulturnog događaja Gaj Laberije' iz Sinja predstavit će se večeras u 20.30 sati na splitskoj Rivi prikazom antičke igre s loptom.

IZVOR: WWW.FERATA.HR

Alkarić Kako pobjednik Čoje

Alkarić Dino Vučković Kako pobjednik je 56. Vučkovića čoje, koja je održana jučer u zaseoku Vučković u Brnazama.
U tri trke Kako je imao osam punata, kao i Ivan Vučković Iznenadni, pa je vojvoda naredio da se pripetavaju do kraja. Iznenadni je pogodio u jedan, a šestogodišnjak Kako u dva te je pobjednik postao s deset punata. Alkarić Kako brat je alkarića Čepa, koji je osvojio ovogodišnju Baru.

Natjecanje za slavodobitnika 56. Vučkovića dječje alke održat će se danas, s početkom u 17 sati.

IZVOR: WWW.FERATA.HR

Grlo Classic Spirit pobjednik u Polači

Grlo Classic Spirit, vlasništvo Dušana Jelinčića iz Glavica s džokejem Miroslavom Jovanovićem, pobjednik je 14. galopske priredbe 'Oluja 95', koja je održana jučer na hipodromu 'Ravni kotari' u Polači. Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Risto i Luka slavili u Otoku na utrci lađaOTOK -  – Andrija Norac Kevo  zvani Risto i ing. elektrotehnike Luka Pupić Bakrač su postal pobjednici  2. utrke autohtonih otočkih lađa. Za nagradu su dobili pehar  i janje.

Drugo  mjesto osvojili su Josip Norac Kevo zvani Brankina i Josip Norac Kevo zvani Joko, koji su dobili pehar  i pršut braće Pivac. Treće mjesto  je pripalo  Dušanu Norcu  Kevi zvanom  Svile i Antoniju  Ercegu, koji su uz pehar dobili i 4 litre vina. Svih 16 posada startalo je iznad mosta na Kerepu oko 100 metara, a ciljna crta bila je kod Kevine lađe, oko 1.500 metara nizvodno.

U finalnoj utrci , koja je održana na 400 metara dugoj stazi od Bakračeve do Kevine lađe, sudjelovalo je ukupno 10 posada koje su izborile završnicu. Treba kazati da je u jednoj posadi  veslala i žena. Naime, Zvonki  Botici Čarlom pomagala je 17-godišnja kćerka Božena.

Osim utrke lađa održano je natjecanje i u potezanju konopa. Za naslov prvaka su se borila četiri otočka naselja. Otok je u polufinalu potegao Galu, a Ruda se zbog nedolaska Udovičića izravno plasirala u finale. U finalnu je Ruda sa 2:0 dobila Otok.

U revijalnom dijelu je održano potezanje konopa za žene. Bilo je to žestoko nadmetanje žena Ercega i Norac Kevo. Pobjeda je  pripala ženama Ercega za koje su vukle:   Nada, Perinka, Masa, Jeka,  Mara i Ljuba.

Organizator ovog događaja je bila ŠRU “Didovina” Iz Otoka, a pokrovitelji općina Otok i županija Splitsko dalmatinska. Događaj je popratilo oko 1 000 gledatelja.

IZVOR: WWW.GLASZAGORE.COM