Utorak, 21.08.2007.

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE 2007."

U organizaciji Kulturnog društva Trilj danas će se u Gradskoj knjižnici u Sinju , s početkom u 20,00 sati održati predstavljanje knjige NIVESKE JURAGA-KOVAčEV «GDJE šLJIVE RASTU?». Autorica je inače, poznata triljska umjetnica koja je već napisala jedno sličnodjelo.
Tiskanje druge po redu njene knjige financijski je jednim dijelom potpomoglo i sinjsko Gradsko poglavarstvo.
Knjigu će predstaviti prof. TOMISLAV VRANčIć, A Pjesme će recitirati JELENA I MAšA PRCELA. Predstavljanje će popratiti gitarist MISLAV REžIć.


Podsjećamo da se u Galeriji Galiotović još može pogledati izložba fotografija Maria Periše «Alka foto art», a
U muzeju Cetinskoga kraja u Sinju do kraja kolovoza izložba radova u staklu Antona Vrlića.

OBAVIJEST

Udruga «Srma» iz Sinja pruža besplatnu pomoć kod postupka podnošenja Zahtjeva za stambenim zbrinjavanjem na područjima od posebne državne skrbi, te kod ostvarenja povratničkih, mirovinskih, socijalnih i drugih prava. Za prognanike, povratnike i izbjeglice, te socijalno ugrožene građane s područja Grada Vrlike i Općine Hrvace, besplatni pravni savjeti pružat će se u četvrtak, u predvorju gradskog kina u Vrlici od 10,00 do 12,00 sati. Sve informacije na telefon: 661-661.

Ministar Vukelić s radnicima Dalmatinke Nove



20.08.2007. 20:45
Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić na skupu bivših i sadašnjih radnika sinjske tvornice konca Dalmatinka Nova, održanom u sinjskom gradskom kinu, ponovio je kako on osobno i Vlada podržavaju radnike u borbi za njihova prava


SINJ, (Hina) - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić na današnjem je skupu bivših i sadašnjih radnika sinjske tvornice konca Dalmatinka Nova, održanom u sinjskom gradskom kinu, ponovio kako on osobno i Vlada podržavaju radnike u borbi za njihova prava.

Skup je dogovoren prošlog mjeseca kada su predstavnici radnika Dalmatinke Nove boravili kod ministra u Zagrebu i upoznali ga s problemima u tvornici.

Vukelić je istaknuo kako je uputio dopise Državnom odvjetništvu, Inspektoratu rada i ostalim nadležnim državnim institucijama za reviziju
kupoprodajnog ugovora kojim je vlasnikom sinjske tvornica postala talijanska tvrtka La Distributrice braće Ladini.

"Tvrdite da nisu ispoštovani uvjeti iz ugovora, što se prvenstveno odnosi na ulaganja u pogone za proizvodnju i ostalo, a ja raspolažem sa sličnim informacijama," rekao je Vukelić pred tristotinjak radnika.

Dodao je kako će se založiti da se u svim segmentima poštuje pravna država, pa ako nadležne institucije utvrde nepravilnosti u provedbi ugovornih odredbi, očekuje djelovanje sukladno hrvatskim zakonskim propisima.

Skupu su nazočili predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e. koja je izrazila moralnu potporu hrabrim radnicama tvornice predvođenim sindikalnom aktivisticom Ivom Radonjom, koja je zbog sindikalnog djelovanja dobila otkaz.

Sarnavka je obećala pomoć i najavila tužbe pred Međunarodni sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Odvjetnik Zoran Vujanović, koji zastupa radnike, najavio je pokretanje niza krivičnih postupaka protiv vlasnika Dalmatinke Nove, a među prvima
ovršne pojedinačne postupke radnika za isplatu neisplaćenih plaća.

Također je zamolio sinjskog gradonačelnika Nikolu Tomaševića da se pridruži akciji tako da grad Sinj pokrene postupak za naplatu svojih komunalnih potraživanja.

"To je jedini način da pokrenemo stečajni postupak, što je ujedno spas za preko 400 radnih mjesta u tvornici, a sve to treba napraviti prije 5. rujna kad po ugovoru tvornica postaje stopostotno vlasništvo braće Ladini", rekao je Vujanović.
IZVOR:www.mingo.hr

KRONIKA 92

PP SINJ, PU- SD., 20.08.2007.g. službenici Odjela organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističku obradu nad četrdesetšestogodišnjakom, kojom je utvrđeno kako je 06.04.2007.g.od šezdesetdevetogodišnjaka kupio 4 pršuta i platio ih novčanicom od 500 Eura, za koju je naknadnim vještačenjem utvrđeno da je krivotvorena. Navedeni je uz Posebno izviješće o počinjenu KD iz čl. 274/Krivotvorenje novca/ KZ RH, priveden u IS žS u Splitu koji mu je nakon saslušanja odredio 48 satno zadržavanje.
IZVOR: PU SD