Nedjelja, 21.06.2009.

Primorac: Svaka škola imat će dvoranu, dio njih i bazenMinistar znanosti Dragan Primorac na predstavljanju razvoja školskog sporta. Trenutačno čak 175 srednjih škola (44 posto) nema vlastitu sportsku dvoranu, a 210 (54 posto) ih nema niti igralište

U četiri godine u Hrvatskoj je sagrađeno 179 dvorana, a prema Državnom pedagoškom standardu, koji traži 10 milijardi kuna ulaganja i zbog kojeg sam imao glavobolja, svaka škola morat će imati svoju dvoranu, a dio njih i bazen, rekao je u petak ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac na predstavljanju »Strategije razvoja školskoga sporta u Hrvatskoj od 2009. do 2014«.
Strategija je prikaz sadašnjeg stanja školskog sporta i metoda poboljšanja, a glavni joj je cilj, uz gradnju novih dvorana i sportskih terena, uključenje većeg broja učenika u sport. Primorac je naglasio kako je prije četiri godine u školski sport bilo uključeno 120.000 od ukupno 600.000 školske djece, a danas je ta brojka udvostručena. Zajedno s članovima klupskih sportskih društava u Hrvatskoj se sportom bavi oko 240.000 djece. »Blizu smo tome«, dodao je Primorac, »da se sportom bavi svako drugo dijete«. Predstavnici autora strategije Dragan Milanović i Zrinko čustonja te predsjednik Hrvatskoga školskog sportskog saveza Franjo Arapović naglasili su da unatoč znatnom pomaku posljednjih godina, broj sportskih dvorana i terena i dalje nije zadovoljavajući.
čak 175 srednjih škola (44 posto) nema vlastitu sportsku dvoranu, a njih 210 (54 posto) nema sportsko igralište. Nešto bolje stanje s dvoranama je u osnovnim školama, jer ih je bez nje 31 posto, odnosno 267 škola, dok ih 18 posto (158 škola) nema sportsko igralište.
Jedan od ciljeva strategije je i kontrola stručne spreme voditelja školskih sportova. Većinom su to nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture, no vrlo često i nastavnici drugih predmeta i vanjski suradnici. Budući da Zakon o sportu propisuje da s djecom moraju raditi profesori kineziologije, odnosno magistri struke, u idućih pet godina svi voditelji školskih sportova morat će biti profesori kineziologije, upozorili su autori strategije.

Ulaganjem u školski sport do vrhunskih sportaša
Ministar Primorac je podsjetio da su izdvajanja za sport u četiri godine gotovo udvostručena i iznose oko 300 milijuna kuna. »Ne možete dobiti vrhunskog sportaša bez ulaganja u školski sport«, rekao je ministar znanosti, zaključujući da država mora prepoznavati i brinuti o budućim talentima.

Unatrag dvije godine natalitet raste
Na upit čemu graditi sportske školske dvorane ako demografi najavljuju svake godine 10.000 manje Hrvata, Primorac je odgovorio kako je unatrag dvije godine natalitet počeo rasti. »Jer, čemu onda sve te ceste, mostovi i dvorane ako ne bismo imali dovoljno djece«, komentirao je Primorac.

O ostavci kroz nekoliko dana
Na pitanje novinara o odluci vezanoj uz ostavku, ministar Primorac je odgovorio kako će se u Vladi o tome razgovarati ovih dana. »Svima će sve biti jasno vrlo brzo«, kratko je ogovorio.
IZVOR: VJESNIK