Utorak, 21.04.2009.

Sinj: četvrti "Nacionalni sajam pršuta" i suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem


Piše i snima: žarko KODžOMAN

Poduzetnički centar Sinj, vođen pozitivnim iskustvima organiziranja i održavanja prva tri "Nacionalna sajma pršuta" i suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem, organizirat će i četvrti.

Pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, četvrti "Nacionalni sajam pršuta" i suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem održat će se u petak i subotu, 24. i 25. travnja, u prostoru hotela Alkar u Sinju. Pokrovitelji ovog sajma su Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i Hrvatska gospodarska komora. Suorganizatori su Splitsko-dalmatinska županija i Grad Sinj.
Svoje sudjelovanje na Sajmu prijavilo je 60 izlagača. Tako Poduzetnički centar Sinj organiziranjem "Nacionalnog sajma pršuta", kao gastronomske i turističke manifestacije, uspijeva na jednom mjestu okupiti sve relevantne čimbenike u proizvodnji i plasmanu pršuta i ostalog asortimana suhomesnatih proizvoda.

Na Sajmu se očekuje sudjelovanje vodećih proizvođača pršuta i suhomesnatih proizvoda s područja Hrvatske, regionalne mesne industrije, potom predstavnika udruga proizvođača, individualnih proizvođača, vodećih proizvođača "istarskog pršuta", koji tradicionalno sudjeluju na Sajmu, kao i gostiju iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Bit će tu i predstavnici Udruga uzgajivača svinja, regionalna obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem svinja i proizvodnjom tzv. "domaćeg pršuta", te predstavnici vodećih trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostitelja.

U sklopu Sajma bit će održano ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti pršuta pojedinih proizvođača.

- Moram istaknuti da je postao prestiž sudjelovati na Sajmu u Sinju i dati pršut na ocjenjivanje. Naime, komisija za ocjenjivanje pršuta na Sajmu u Sinju jedinstvena je u Republici Hrvatskoj. Sastavljena je od renomiranih hrvatskih stručnjaka. Inače, ovaj Sajam održat će se u unutarnjem prostoru od 320 kvadrata i vanjskom prostoru od 320 kvadrata - rekla je direktorica Poduzetničkog centra Sinj Ana Barać.

Ocjenjivanje kvalitete pršuta obavljat će se temeljem "Pravilnika o ocjenjivanju kvalitete pršuta". U ocjenjivačkom dijelu programa također će biti ocjenjivani proizvodi u kategorijama trajni suhomesnati proizvod i polutrajni suhomesnati proizvod.

Inače, u sklopu revijalnog dijela programa Sajma bit će prezentirana vještina aranžiranja jela s pršutom. Riječ je o Gastro reviji pod nazivom "Pršut na pijatu". U subotnjem dijelu programa Sajma predviđena je i revija tj. izložba vina.
IZVOR: www.glasdalmacije.hr

OBAVIJEST

U okviru akcije "Moja prva dezintometrija" sinjski SDP će u subotu, 25. travnja, provesti akciju besplatnog mjerenja gustoće kostiju i šećera u krvi.
U okviru akcije u Sinj bi trebao stići i pokretni mamograf, kazala nam je predsjednica Foruma žena SDP-a Sinj Dijana Breko.
Mamografski pregledi namijenjeni su ciljanoj skupini žena, od 39 do 50 godina života, odnosno ženama koje nisu obuhvaćene nacionalnim programom Ministarstva zdravstva. Prijave za akciju primaju se na tel. 821 - 121. Dijana Breko je najavila i tribinu "Kuda ide hrvatsko zdravstvo?" na kojoj će gostovati dr Mirando Mrsić. Tribina će se održati u petak, 24. travnja, u Galeriji Galiotović s početkom u 19,00 sati.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE NEZAVISNE LISTE MIRA BULJA I KOALICIJE HčSP-HP/HPP SINJ

Na konferenciji koju je jutros održala Nezavisna lista Mira Bulja i koalicije stranaka HčSP-HP/HPP Sinj najavljeno je kako će ova koalicija na sljedeće lokalne izbore izići samo s listom za gradsko vijeće. Miro Bulj i njegovi suradnici istaknuli su kako se nadaju da će osvojiti 3 do 4 vijećnička mandata, a i dalje očekuju da im se u pravaškoj koaliciji pridruži i HSP. Isto tako, istaknuli su da zbog određenih financijskih i drugih nemogućnosti neće ići s listom za gradonačelnika, ali neće ni javno podržati nijednog od kandidata.

PRIGODNI SKUP

Udruga antifašista i antifaštičkih boraca Cetinskog kraja prigodnim skupom je obilježila 63. godišnjicu proboja logoraša iz koncentracijskog logora "Jasenovac", koju je organizirao sinjanin Ante Bakotić. Na skupu, koji je održan u prostrijama sinjskog SDPa, odali su počast našem sugrađaninu koji je, s većinom od tisuću logoraša prilikom proboja izgubio život. Okupljeni su se prisjetili događaja koja su se zbili 22. travnja 1945. Preživjeli logoraši Mile Ristić i čedomir Huber u svojim poslijeratnih sjećanjima bili su jedinstveni u ocjeni da je sinjanin Bakotić izveo hrabar podvig što je zabilježeno u povjesnoj građi. Sinjski antifašti su na skupu dogovorili kako će postaviti spomen ploču na kuću u kojoj je 14. lipnja 1921. g. rođen Ante Bakotić te će uputiti zahtjev gradskoj upravi da se jedna ulica nazove po Anti Bakotiću, kako je i bilo do 90 - tih godina.

ODRžANA OSNIVAčKA SKUPšTINA HDS-a OGRANAK OTOK

Sinoć je održana osnivačka skupština Hrvatske demokršćanske stranke Ogranak Otok na kojoj je izabrano vodstvo stranke na čelu s predsjednikom Zvonkom šimunovićem. Skupštini je nazočio i prof. dr. Goran Dodig, predsjednik stranke.

SINDIKAT VOZAčA I PROMETNIH RADNIKA SINJSKOG AUROPRIJEVOZA PONOVNO ZATRAžIO SASTANAK SA UPRAVOM TVRTKE

Sindikat vozača i prometnih radnika sinjskog Autoprijevoza još jednom je uputio upravi trgovačkog društva "Autoprijevoz" zahtjev za sastanak u vezi ostvarivanja prava radnika iz radnog odnosa. Kako nas je izvjestio direktor poduzeća Jakov Jerkan, sastanak će se održati, no datum nam nije precizirao.

KINO DANAS

Sinjsko pučko kazalište večeras će u gradskom kinu izvesti predstavu Fadila Hadžića "Državni lopov". Početak predstave je u 20,00 sati, a ulaznice se prodaju u knjižari Duga na Pijaci.