Četvrtak, 21.03.2019.

Štićenici Centra ‘Juraj Bonaći’ obilježili Dan osoba s Down sindromom

 
Danas, na prvi dan proljeća, obolježavamo svjetski dan osoba sa Down sindromom.

Sindrom Down je jedan od najčešćih genetskih poremećaja. Evidentirano je da se javlja u omjeru 1/700 novorođene djece. Pogrešno je shvaćati da su to bolesna djeca. To nije bolest nego cjeloživotno stanje koje sa sobom nosi niz problema. Pravovremenim reagiranjem i ranom ntervencijom, mnoga djeca sa Down sinromom uspješno se integriraju u redovne programe vrtića i škola. Primarna dijagnoza često je poraćena sa dodatnim oštećenjima: vida, sluha, srčanih deformacija, hipotonija mišića i intelektuanih oštećenja. Ukoliko su oštećenja veća nužno je osigurati dodatne edukacijsko-rehabilitacijske postupke u uljučiti ih u posebne ustanove odgoja i obrazovanja. Sva djeca sa Down sindromom prolaze kroz jednake razvojne faze kao i sva druga djeca, samo što je njihov ulazak u pojedinu fazu nešto sporiji i kasniji, a ‘ostanak’ u toj razvojnoj fazi je nešto dulji.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Galerija Sikirica: koncert nagrađivanog trija Solenza

 
U organizaciji Kulturno umjetničkog središta u ponedjeljak će se u Galeriji Sikirica održati koncert glazbenog trija Solenza. Glazbeni sastav Solenza aktivan je na sceni od 2006. godine i iza sebe imaju dva glazbena albuma, ”Židovska glazbena ostavština u zvuku i riječi” te album ”Mozaik hrvatskih skladatelja” koji je 2017. godine bio nominiran za nagradu Porin u kategoriji najbolje skladbe klasične glazbe.
Uz probranu literaturu originalno pisanih glazbi trio Solenza izvodi i obrade velikih djela hrvatskih skladatelja: Josipa Magdića, Davora Bobića, Olje Jelaske i ostalih.

Sastav čine: Arijana Gigliani Philipp (sopran), Bruno Philipp (klarinet) i Dina Katnić Dorotić (klavir).
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Hrvatska u Sinju poražena od Njemačke, gol odluke pao u 91. minuti

Hrvatska reprezentacija U19 porazom je otvorila Elitnu rundu kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo. Na gradskom stadionu u Sinju, pred oko 2000 gledatelja bolja je bila Njemačka…

Njemačka – Hrvatska 2:1 (1:0)

Sinj – Gradski stadion. Gledatelja: 2000
Sudac: Jose Luis Munuera Montero (Španjolska)
Strijelci: 1:0 Arp (41.), 1:1 Blagaić (54.), 2:1 Burkardt (91.)
Najbolji igrač: Nicolas – Gerrit Kuhn (Njemačka)

Njemačka: Plogmann, Ludewig, Lungwitz, Bisseck, Mai, David, Yeboah (od 70. Burkardt), Mbom (od 78. Osterhage), Arp (od 78. Hottmann), Kuhn (od 92. Rios Alonso), Jastrzembski (od 70. Herrmann).

Hrvatska: Kotarski, Šutalo, Čolina, Bulat, Šutalo, Smolčić, Šego (od 84. Šipoš), Palaversa, Baturina (od 54. Blagaić), Marin, Bušnja (od 84. Kreković).
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR