Nedjelja, 21.03.2010.

U ponedjeljak štrajk sinjskih vozača

Za ponedjeljak su radnici “Autoprijevoza” najavili štrajk kao odgovor većinskom vlasniku Mati Jujnoviću koji je jednostrano prekinuo kolektivno pregovaranje, a sindikalistima Anti Buljanu i Veljku Nasiću s potpisom direktora Joška Jerkana dao otkaz ugovora o radu, odnosno opomenu pred otkaz, samo zato što su zahtijevali poštovanje zakonskih prava radnika.

Ovo je zaključak skupa zaposlenika “Autoprijevoza”, održanog u subotu, koji je dao jednoglasnu podršku sindikatima za vođenje akcija. Sam štrajk neće početi u ponedjeljak, jer će Sindikat poštovati zakonsku proceduru mirenja.
Uz 50-ak radnika “Autoprijevoza” na autobusnom kolodvoru okupilo se još toliko bivših radnika i drugih građana. Među njima su bili čelnici HUS-a Ozren Matijašević i Jozo Marić te Branko Bilaver, potpredsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske.

- Ako ne ustanemo protiv ovakvih postupaka poslodavaca, doživjet ćemo užas. Mate Jujnović ovako se sigurno ne bi ponašao u zemlji iz koje je došao, Novog Zelanda. On krši hrvatske zakone ali i međunarodne konvencije koje je Hrvatska potpisala - kazao je Matijašević.

Na skupu je istaknuto da je način kako je Jujnović došao do vlasništva nad “Autoprijevozom” zasnovan na kriminalu. Stoga su okupljeni zatražili od predsjednika dr. Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor da u ovom slučaju s riječi prijeđu na djela.

Kosor je poručeno da na primjeru “Autoprijevoza” dokaže svoju tvrdnju o nultoj toleranciji kriminala i korupcije, a Josipoviću da institucijom Predsjednika RH zaštiti one koji prokazuju kriminal, u ovom slučaju sindikaliste Buljana i Nasića.

Šef HUS-a Matijašević najavio je da će sljedećih 7-8 dana predstavnici Sindikata održati sastanak s ministrima financija te prometa i veza i preko njih zahtijevati od Vlade da se s Jujnovićem raskine ugovor o privatizaciji “Autoprijevoza”, i to na njegovu štetu.

Okupljeni radnici “Autoprijevoza” pozvali su u pomoć političke stranke, udruge civilnog društva i gradsku vlast Sinja.

Nezavisni vijećnik Miro Bulj pozvao je predsjednika Gradskog vijeća Milana Smolju da sazove hitnu izvanrednu sjednicu i da Gradsko vijeće stane iza obespravljenih radnika “Autoprijevoza”.
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

Sport

2.HNL Vukovar '91 - Junak 0:1

3.HNL Velebit – Hrvace 2:2