Srijeda, 21.03.2007.

"NOć STUDENATA CETINSKE KRAJINE" U ZAGREBU

Udruga "Studenti Cetinske krajine" Zagreb organizira 22.ožujka 2007. godine Noć studenata Cetinske krajine u Clubu Roko&Akademija u Zagrebu uz nastup klape Fjabula i Dražena žanke. Cilj ove Noći i sličnih događanja koje udruga organizira je upoznavanje i povezivanje Cetinskih studenata kojih u Zagrebu ima jako puno a nedovoljno ili nažalost nikako se ne poznaju. Također, koristimo priliku najaviti Noć studenata u Sinju 13.travnja 2007. godine.
Osim studenata ovoj noći nazočiti će i ugledni Cetinjani u Zagrebu, predstavnici grada Zagreba, predstavnici Hrvatskog sabora te najvjerovatnije i predstavnik Splitsko-dalmatinske županije.

IZGRADNJA PUNIONICE VODE U RUDI KASNI ZBOG NERIJEšENIH IMOVINSKO-PRAVNIH ODNOSAPunionice vode u Rudi još uvijek neće u izgradnju zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa - potvrdila nam je to voditeljica projekta izgradnje đurđica Mitrović iz tvrtke Sem. Naime, tvrtka je trenutno u fazi rješavanja imovinsko pravnih odnosa na Općinskom sudu u Sinju te se nadaju kako bi problemi sa prijenosom zemljišta mogli biti riješeni do ljeta. Ukoliko se ishode potrebite dozvole punionica vode mogla bi biti dovršena u roku od 6 mjeseci - kaže voditeljica. Ipak, još uvijek nam nije mogla precizirati koliki broj osoba bi u tvoj tvrtci mogao naći zaposlenje s obzirom da nije utvrđen stupanj automatizacije punionice.

PREDAVANJE

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije sutra u Splitu organizira niz predavanja na temu turbelkuloze u okviru svjetskog dana borbe protiv te bolesti koji se obilježava 24. ožujka. Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje od tuberkuloze oboli osam milijuna ljudi, a umre oko tri milijuna od čega 300.000 djece.
Hrvatska se s 33 oboljele osobe na 100.000 stanovnika ubraja među zemlje sa srednjom pojavnošću tuberkuloze. Prošle je godine zabilježeno 1.466 oboljelih, od kojih je 3,3 posto imalo uzročnik otporan na terapiju. U Hrvatskoj je broj oboljelih najveći u Sisačko-moslavačkoj, Vukovarsko-srijemskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje dolazi više od 40 oboljelih na 100.000 stanovnika. Najmanji je broj u Splitsko-dalmatinskoj županiji s 12,8 oboljelih na 100.000 stanovnika.

LIJEK PEGILIRANI INTERFERON DOSTUPAN SVIM OBOLJELIMA OD HEPATITISA C

Ovoga tjedna stupa na snagu odluka kojom pegilirani interferon postaje dostupan svim oboljelima od zarazne bolesti hepatitisa C, bez obzira na podvrste, najavio je ministar zdravstva Neven Ljubičić. Koliko će ta činjenica skratiti čekanje na terapiju Ljubičić nije precizirao, ali je ustvrdio da će se lista čekanja od preko godinu dana koliko je u Splitu sigurno skratiti na pola.

OBAVIJEST

Iz svetišta Gospe Sinjske obaviještavaju da je u tijeku akcija Frame Gospe Sinjske pod nazivom «Frama za Caritas» petkom, subotom i nedjeljom. članovi frame ispred crkve prodaju kupone za igru lutrije od kojih prihodi idu za župni Caritas, a najsretniji mogu postati dobitnici vrijednih nagrada

Križni put za mlade iz cijele Sinjske krajine održati će se na sinjskoj tvrđavi u petak 23. ožujka u 11 sati. Križni put započinje od bivšeg vatrogasnog doma.

KRONIKA 92

PP SINJ, 20.03.2007.g., izvršen je očevid na požarištu na staroj obiteljskoj kući u mjestu Prisoje, kojim je utvrđeno kako je uzrok požara preopterećenje el. vodiča, a ukupna materijalna šteta iznosi 25.000 kn.
IZVOR: PU SD