Subota, 21.01.2006.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE GRADSKOG POGLAVARSTVA GRADA SINJA

"Kako ojačati gospodarstvo Cetinskog kraja?" bila je tema konferencije za novinare Gradskog poglavarstva koja se održala u prostorijama sinjskog HNS-a. Uz članove Poglavarstva i gradonačenika Nikolu Tomaševića nazočni su bili saborski zastupnici Slavko Linić i Marin Jurjević, a gost pressice bio je i Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.
Gradonačelnik Nikola Tomašević upoznao je goste s trenutnom gospodarskom slikom grada, a posebno se osvrnuo na pitanje radne zone Kukuzovac. Gradonačelnik je informirao zastupnike o stanju u Domu zdravlja i školstvu te je izrazio žaljenje što je broj rođenih u Gradu gotovo izjednačen sa brojem umrlim. Zapošljavanje je još jedna bolna točka broj zaposlenih kojih je tek nešto više od nezaposlenih i da je stopa nezaposlenosti oko 30%.
Uz Radnu zonu gradonačelnik je informirao saborske zatupnike o komunalnoj infrastrukturi, u koju je uloženo 10 milijuna kuna, s kojom je donekle zadovoljan, no ostaje činjenica kako su još neka naselja Sinjskoga kraja bez vode.
Spomenuti gosti, kako ističu, žele lobirati kako bi se pomoglo gospodarski oživjeti područje Sinja i Cetinskog kraja.
Slavko Linić je ponudio pravnu pomoć u sklapanje ugovora za Radnu zonu kao i za poticaje koje odobrava Ministarstvo gospodarstva te napomenuo da se najviše treba osloniti na vlastite snage. Kao problem financiranja lokalnih projekata posebno je naglasio centraliziranost države tj. metropolizaciju.
Zlatko Komadina također napomenuo problem metropolizacije Hrvatske i podatak da 50% BDP ostvari u Zagrebu te se mora provesti fiskalna decentralizaija Hrvatske.
Marin Jurjević predložio je da zastupnici Hrvatskog sabora iz naše županije osnuju klub "Splitsko-dalmatinski" u kojemu bi ušli svi zastupnici bez obzira na stranku.
Na upit o privatizaciji "Dalmatinke" Slavko Linić je izjavio da su njeni poslovni rezultati, za vrijeme vlasti Koalicije, bili katastrofalni. Posebno je naglasio da Uprava nije bila sposobna voditi poduzeće i da je to bio razlog stečaja. "Nisam spavao zbog Dalmatinke" rekao je Linić. Posebno je naglasio da je iz Proračuna isplaćivana plaća gotovo dvije godine i da stečaj nije bio zatvaranje tvornice. Za probleme koje danas imaju radnici Dalmatinke treba pitati Vladu. ""Zbog stečaja koji sam predlagao čak sam dobio i nadimak "Slavko-stečajko" a danas se vidi da stečaj nije bio zatvaranje tvornice"" rekao je Linić i napomenuo da su radnici Dalmatinke bili bolji od rukovodstva te da je direktor postavljan od strane Nadzornog odbora, a ne od Slavka Linića.

U KOLOVOZU OPERA "ERO S ONOGA SVIJETA" U VRLICI

Obzirom na proglašenje godine Milana Begovića Vrlika za ljeto najavljuje nastavak prekinute tradicije održavanja popularne opere "Ero s onoga Svijeta". Gotovo trideset godina je prošlo od posljednje izvedbe popularne opere, pa je stoga Poglavarstvo odlučilo ponovno nastaviti tradiciju i realizirati zahtjevan projekt kakav je ovaj s preko 150 izvđjača na sceni.
Održani su i pripremni razgovori s splitskim HNK, potvrđuju u Poglavarstvu, a opera će biti izvedena na Sportsko-rekreacijskom centru česma početkom kolovoza.

OBAVIJEST IZ LOVAčKOG DRUšTVA

Lovačko društvo Sinj obavještava i poziva svoje članove, a shodno dopisu Ministarstva poljoprivrede i šumarstva o izlučivanju određenog broja divljih svinja iz državnog lovišta VRDOVO kojim gospodari Društvo poradi svrhe utvrđivanja statusa divljih svinja u odnosu na klasičnu svinjsku kugu.
Zbog toga Lovačko društvo za sutra najavljuje zajednički lov sa zbornim mjestom u Koljanima na početku ceste koja vodi za Bračev dolac u 7,30 minuta.

SPORT

U okviru 15. kola A1 košarkaške lige Alkar gostuje u Zagrebu gdje igra protiv ekipe Maksimira.

U nastavku drugoligaškog natjecanja u rukometu sutra u 18 sati u Trilju sastaju se "Cetina" i "Trogir".

Večeras u triljskoj dvorani s početkom u 20 sati igra se utakmica druge Hrvatske malonogometne lige između ekipa MNK Torcida Otok i kaštela.

VRIJEME

U nastavku dana očekuje nas jače naoblačenje i moguće padaline. U višim predjelima snijeg. Temperatura zraka u padu. Tijekom jutra kretala se od minus 4 do plus 5 stupnjeva Celzijevih.