BESPLATNA PRAVNA POMOĆ U SINJU I SPLITU‏

Udruga Srma iz Sinja i Dalmatinski odbor solidarnosti iz Splita provode partnerski projekt ''BESPLATNA PRAVNA POMOĆ U SPLITSKO-DALMATINSKOJ ŽUPANIJI'' kojeg financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.
Do kraja prosinca 2014.g. dva pravnika u Sinju i Splitu će davati opće pravne informacije, pravne savjete, sastavljati podneske pred javnopravnim tijelima, Europskim sudom za ljudska prava i međunarodnim organizacijama, zatim zastupati u postupcima pred javnopravnim tijelima i davati pravnu pomoć u izvansudskom mirnom rješenju spora.

Postupak za ostvarivanje primarne pravne pomoći pokreće se izravnim obraćanjem Udruzi Srma i Udruzi DOS koje su upisane u Registar udruga ovlaštenih za pružanje primarne pravne pomoći  pri Ministarstvu pravosuđa.

Pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju građani lošijeg imovnog stanja, nezaposleni, umirovljenici s malim mirovinama, obitelji s četvero i više djece, stanovnici pograničnih područja, žrtve nasilja i ostali građani u potrebi i to u svakoj pravnoj stvari.

Primarna pravna pomoć pruža se u skladu s novim Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći koji je donesen u prosincu prošle godine.  Ovaj oblik pravne pomoći ne obuhvaća zastupanje u sudskim postupcima za što građani mogu zatražiti besplatnu uslugu odvjetnika podnošenjem zahtjeva u Uredu državne uprave prema mjestu prebivališta.

Više informacija može se dobiti na web stranicama i Facebook profilima Udruge Srma i DOS-a, te na brojeve telefona: 661-661 i 488-951.

16.01.14